söndag 28 juni 2009

Midsommarprovning

Det är inte varje dag man får chansen att prova all sin hembryggda öl vid samma tillfälle.
För att släkten skulle få chansen att ta del av det vi sysslade med hade en flaska av varje öl lagts undan och lagrats för att inmundigas på midsommar. Även ett blindtest av Mariestad vs. Norrlandsguld skulle genomföras av min kusin. Mer om detta sen.

Vår provning var halvspontan men i kronologisk ordning. Vi inledde med Raus APA, den första ölen vi någonsin gjort. När vi testade den senast någon gång i mars/april så kändes det som den tappat mycket av det sting det hade då den bara var 2 veckor. Denna gång kändes det bättre och viss minskad smak till trots så var det fortfarande en god öl.

Ingen Blonde var det vi mest såg fram emot. Den var riktigt bra när den var ny, ännu bättre någon månad senare och... inte alls lika bra efter ytterligare ett par månader. Den kanske hade sin smakmässiga topp efter 3 månader? Det finns ett fåtal flaskor kvar av den dock så vi får se ifall de HBG2-medlemmar som har kvar av den tycker samma.

Steinbock och Afternoon Bitter är fortfarande rätt OK öl och Raus IPA v1 höll god form med mycket doft och smak kvar.

De nya tillskotten till samlingen, Wit (inte svart) och Bubka - The One Hop Wonder, är bra sommaröl. Dock utvecklas de fortfarande och vi kanske inte ska säga för mycket om dem. Dock kan sägas att Bubkan gick från att på några dagar, 19/6 till 24/6, vara rätt söt till att ha drastiskt minskat i sötma (till min belåtenhet). Vi får se hur de smakar på torsdag kommande vecka...

...och så till provningen av Mariestad vs. Norrlands Guld.
I februari publicerades en teori på bloggen Bröderna Lindströms Ölkällare om att Mariestad och Norrlands Guld var samma öl!
Min kusin Magnus dricker nästan bara Mariestad och när jag meddelade mina planer för honom blev han klart entusiastisk. Hans enda förevändning var att han inte skulle säga vilken som var Mariestad, han skulle säga vilken han tyckte var bäst. Var det Norrlands Guld han gillade bäst, ja då fick det bli hans nya standardöl (som dessutom är billigare så han skulle spara några kronor).
Två glas hälldes upp innan lunchen påbörjades och Magnus satte igång. Efter ett par inledande klunkar av varje öl så var beskedet snabbt och konsist. "Detta är Mariestad och den smakar bättre."

Visst hade han rätt. Även jag utsatte mig för provningen och noterade en viss skillnad mellan ölen, den var liten men den fanns där. Dags för fler experiment?

Blindtest i full gång!

torsdag 25 juni 2009

Bryggprotokoll - Fruktlambic

Bryggdatum: 2009-05-21

OG 1044* SG 1014
Slutvolym: 18l

2,65 kg Pilsnermalt, Weyermann
1,415 kg Vetemalt, Weyermann

Proteinrast 51ºC 15 minuter **
Försockringsrast 62ºC 40 minuter
Försockringsrast 70ºC 15 minuter

30g Oxiderad Hallertau Aroma - 60 minuter***

Jäst: Belgian Lambic Blend 3278 Wyeast (p), Brettanomyces claussenii 5151PC Wyeast(s)

Tillsatser: ½krm Protafloc

Planerat jäs-schema:
Primär: 7 veckor
Sekundär: 12 veckor
Tertial (med frukt): 12 veckor

* Recept - OG 1050
** Recept - 50ºC 15 minuter
*** Humle oxiderad 2h i ugn på låg värme samt i luft i 48h

måndag 22 juni 2009

Konceptöl nummer 1

Sedan urminnes tider har studentorganisationen Gamla och Dryga existerat i Helsingborgs teknologvärld och ungefär nästan lika länge har en stor del av medlemmarna i Helsingborgs Hembryggargille varit med i denna organisation.

I ett försök att göra god öl, sprida hembryggarintresset och att samtidigt umgås med en bunt fd. teknologer har HBG^2 bjudit in Gamla och Dryga för att göra sin egen öl som ska vara klar i tid till föreningens årsmöte i december.

Ölet ska spegla dess målgrupp och vad dessa individer sysslat med under sin studietid. För att vara enhetligt med GoDs färger så ska ölen vara svart och innehålla Goldingshumle. Då det kan vara en rätt bitter församling ibland tippar vi på att det blir mycket Goldingshumle. En av favoritsysselsättningarna mellan (och under) föreläsningarna var att dricka kaffe så det är inte helt otroligt att kaffe kommer spela en vesäntlig roll i ölen. Kanske blir det en stout.

Receptet är ej än färdigställt (allt är inte inlagt i BeerSmith än, se föregående inlägg) men den 15e augusti är det bryggning och då flertalet Gamla och Dryga har visat intresse för att deltaga tror vi detta kan bli ett ytterst trevligt arrangemang.

Detta är den första av de planerade konceptölsbryggningarna där idéer får gå före logik och typriktighet. Under hösten kommer fler koncept att presenteras och sedemera bryggas så var beredda på spännande grejer.

måndag 8 juni 2009

Försommaraktiviteter

Sådär lagom till midsommar är det kanske dags att planera det man ska brygga under sommaren, eller? Vi har faktiskt beslutat att inte gör några gemensamma bryggningar under sommaren. Detta har flera orsaker. Olika semestertider och lyxproblemet för mycket odrucken öl är de primära. Till sensommaren har vi dock planer på en, kanske två koncept-öl.

Nästa år är det SM igen och vi har planer på att ställa upp med en öl eller två, mest för skoj skull. Det innebär att vi måste anpassa vissa recept till SHBFs öltypsdefinitioner. Problemet är att det inte finns tillgängligt till vår programvara för receptmakande, BeerSmith. När det hördes för på SHBFs forum om detta hänvisades till PDFen med definitionerna men det hjälper dessvärre inte så mycket.

Så vad gör man då? Jo man ser till att SHBFs öltypsdefinitioner skapas till BeerSmith varpå det sedan kan exporteras till BeerXML för införande i annan programvara. Tjusigt va? Skitjobb? You bet'cha.

BeerSmith har två små men betydelsefulla buggar som försvårar arbetet.
1. Man kan fylla i hur mycket text som helst i inforutor men allt sparas inte. Känd bugg.
2. Även om man valt EBC som färgstandard så måste man mata in siffrorna i SRM vilket kräver omräkning av alla färgvärden samt efterkorrigering i XML-filen.

Då informationen kommer från en PDF är det smidigast för att fixa formatteringen att man lägger in allt i NotePad. Det är den nuvarande sysslan... Pust.

Nu har jag avslutat sifferinmatningen för klass 9 Belgisk och fransk ale. Imorgon ska sifferinmatningen avslutas och all text ska matas in i .txt-filen. Sen ska jag hämta ut kolsyrevärdena för ölklasserna från den amerikanska definitionslistan (verkar inte finnas några sådana värden "för Sverige").

Om nån vecka kanske jag haft tid över att avsluta allt. Då kommer en schysst XML-fil publiceras här för nedladdning till de som vill ha.

Work in progress...

10 000 besökare

I väntan på att Bubka "The One Hop Wonder" och Wit, inte svart skall gotta till sig i flaskorna så passerade vi idag 10 000 besökare. Trevligt!

Rykten från de som inte kunde hålla sig säger dessutom att Bubkan smakar riktigt bra. Det kan nog bli en trevlig midsommar.

onsdag 3 juni 2009

Fyllning - Wit (inte svart) och Bubka, The One Hop Wonder

I söndags samlades närmast sörjande för att fylla flaskor med resultatet av den senaste gemensamma bryggningen. En viss osäkerhet runt Witen fanns trots att "fislukten" och skummet försvunnit. Efter en snabb flaskräkning verkade vi sakna ett par stycken så det blev för Stefan att skynda sig ifrån Lund. Att det sen räckte utan Stefans flaskor är en annan historia.

Vi inledde med Bubkan. Den hade en härlig doft och en fin färg samtidigt som den var väldigt klar. Redan från tunnan var det en behaglig beska och god smak trots avsaknad av kolsyra och kyla. FG mättes upp till 1008 vilket gav oss en styrka på 5.2%. Totalt 42 flaskor flaskor fylldes vilket motsvarar 21 liter av detta som kan bli årets schysstaste sommaröl.

Sedan var det dags för Witen. Skummet som luktade illa var borta. Doften av jäst och skumrester luktade dock. Vi slangade över till en ny tunna där sockerlag väntade. FG mättes till 1008 även här och det blev en lättare Wit på 4.4%. Dags att dofta igen och en viss jästdoft kändes men inte alls så oangenäm man hade kunnat förvänta sig. Det såg ut som, och smakade som, en Wit iaf. Vi får se om ett par veckor...

Vi kan tillägga att vi varit i korrespondens med Caleb Staton, bryggmästare hos Upland Brewing Company, angående kiwi lambic och fått flera bra tips som gör att vi kanske kan lyckas ändå! Woohoo!