söndag 28 juni 2009

Midsommarprovning

Det är inte varje dag man får chansen att prova all sin hembryggda öl vid samma tillfälle.
För att släkten skulle få chansen att ta del av det vi sysslade med hade en flaska av varje öl lagts undan och lagrats för att inmundigas på midsommar. Även ett blindtest av Mariestad vs. Norrlandsguld skulle genomföras av min kusin. Mer om detta sen.

Vår provning var halvspontan men i kronologisk ordning. Vi inledde med Raus APA, den första ölen vi någonsin gjort. När vi testade den senast någon gång i mars/april så kändes det som den tappat mycket av det sting det hade då den bara var 2 veckor. Denna gång kändes det bättre och viss minskad smak till trots så var det fortfarande en god öl.

Ingen Blonde var det vi mest såg fram emot. Den var riktigt bra när den var ny, ännu bättre någon månad senare och... inte alls lika bra efter ytterligare ett par månader. Den kanske hade sin smakmässiga topp efter 3 månader? Det finns ett fåtal flaskor kvar av den dock så vi får se ifall de HBG2-medlemmar som har kvar av den tycker samma.

Steinbock och Afternoon Bitter är fortfarande rätt OK öl och Raus IPA v1 höll god form med mycket doft och smak kvar.

De nya tillskotten till samlingen, Wit (inte svart) och Bubka - The One Hop Wonder, är bra sommaröl. Dock utvecklas de fortfarande och vi kanske inte ska säga för mycket om dem. Dock kan sägas att Bubkan gick från att på några dagar, 19/6 till 24/6, vara rätt söt till att ha drastiskt minskat i sötma (till min belåtenhet). Vi får se hur de smakar på torsdag kommande vecka...

...och så till provningen av Mariestad vs. Norrlands Guld.
I februari publicerades en teori på bloggen Bröderna Lindströms Ölkällare om att Mariestad och Norrlands Guld var samma öl!
Min kusin Magnus dricker nästan bara Mariestad och när jag meddelade mina planer för honom blev han klart entusiastisk. Hans enda förevändning var att han inte skulle säga vilken som var Mariestad, han skulle säga vilken han tyckte var bäst. Var det Norrlands Guld han gillade bäst, ja då fick det bli hans nya standardöl (som dessutom är billigare så han skulle spara några kronor).
Två glas hälldes upp innan lunchen påbörjades och Magnus satte igång. Efter ett par inledande klunkar av varje öl så var beskedet snabbt och konsist. "Detta är Mariestad och den smakar bättre."

Visst hade han rätt. Även jag utsatte mig för provningen och noterade en viss skillnad mellan ölen, den var liten men den fanns där. Dags för fler experiment?

Blindtest i full gång!

1 kommentar:

Markus sa...

Jag är imponerad av att ni kände någon skillnad mellan ölen. Nästa gång får ni skruva upp svårighetsgraden och köra fyra blindprover med två öl av varje för att säkerställa att ni inte bara hade tur;-)