onsdag 3 juni 2009

Fyllning - Wit (inte svart) och Bubka, The One Hop Wonder

I söndags samlades närmast sörjande för att fylla flaskor med resultatet av den senaste gemensamma bryggningen. En viss osäkerhet runt Witen fanns trots att "fislukten" och skummet försvunnit. Efter en snabb flaskräkning verkade vi sakna ett par stycken så det blev för Stefan att skynda sig ifrån Lund. Att det sen räckte utan Stefans flaskor är en annan historia.

Vi inledde med Bubkan. Den hade en härlig doft och en fin färg samtidigt som den var väldigt klar. Redan från tunnan var det en behaglig beska och god smak trots avsaknad av kolsyra och kyla. FG mättes upp till 1008 vilket gav oss en styrka på 5.2%. Totalt 42 flaskor flaskor fylldes vilket motsvarar 21 liter av detta som kan bli årets schysstaste sommaröl.

Sedan var det dags för Witen. Skummet som luktade illa var borta. Doften av jäst och skumrester luktade dock. Vi slangade över till en ny tunna där sockerlag väntade. FG mättes till 1008 även här och det blev en lättare Wit på 4.4%. Dags att dofta igen och en viss jästdoft kändes men inte alls så oangenäm man hade kunnat förvänta sig. Det såg ut som, och smakade som, en Wit iaf. Vi får se om ett par veckor...

Vi kan tillägga att vi varit i korrespondens med Caleb Staton, bryggmästare hos Upland Brewing Company, angående kiwi lambic och fått flera bra tips som gör att vi kanske kan lyckas ändå! Woohoo!

Inga kommentarer: