måndag 8 juni 2009

Försommaraktiviteter

Sådär lagom till midsommar är det kanske dags att planera det man ska brygga under sommaren, eller? Vi har faktiskt beslutat att inte gör några gemensamma bryggningar under sommaren. Detta har flera orsaker. Olika semestertider och lyxproblemet för mycket odrucken öl är de primära. Till sensommaren har vi dock planer på en, kanske två koncept-öl.

Nästa år är det SM igen och vi har planer på att ställa upp med en öl eller två, mest för skoj skull. Det innebär att vi måste anpassa vissa recept till SHBFs öltypsdefinitioner. Problemet är att det inte finns tillgängligt till vår programvara för receptmakande, BeerSmith. När det hördes för på SHBFs forum om detta hänvisades till PDFen med definitionerna men det hjälper dessvärre inte så mycket.

Så vad gör man då? Jo man ser till att SHBFs öltypsdefinitioner skapas till BeerSmith varpå det sedan kan exporteras till BeerXML för införande i annan programvara. Tjusigt va? Skitjobb? You bet'cha.

BeerSmith har två små men betydelsefulla buggar som försvårar arbetet.
1. Man kan fylla i hur mycket text som helst i inforutor men allt sparas inte. Känd bugg.
2. Även om man valt EBC som färgstandard så måste man mata in siffrorna i SRM vilket kräver omräkning av alla färgvärden samt efterkorrigering i XML-filen.

Då informationen kommer från en PDF är det smidigast för att fixa formatteringen att man lägger in allt i NotePad. Det är den nuvarande sysslan... Pust.

Nu har jag avslutat sifferinmatningen för klass 9 Belgisk och fransk ale. Imorgon ska sifferinmatningen avslutas och all text ska matas in i .txt-filen. Sen ska jag hämta ut kolsyrevärdena för ölklasserna från den amerikanska definitionslistan (verkar inte finnas några sådana värden "för Sverige").

Om nån vecka kanske jag haft tid över att avsluta allt. Då kommer en schysst XML-fil publiceras här för nedladdning till de som vill ha.

Work in progress...

3 kommentarer:

Fredrik K sa...

Vilket hästjobb! Men verkligen uppskattat av alla som kör BeerSmith. Gott jobbat. Guldstjärna till Martin!

Anonym sa...

Hmm... kika på OpenBrew... där finns alla typdeffar i kalkylarksformat... :-)

Martin sa...

Typdefinitioner i kalkylformat har jag för mig att Bosse Bergenståhl var intresserad av. Har nu kollat upp lite andra populära bryggprogram och alla stödjer import av BeerXML-formatet. Tror slutresultatet av detta blir toppen.