onsdag 3 mars 2010

Fyllning: Ingen Blonde AE & SSS Strong Ale

Då vi legat lite bakom med uppdateringarna senaste tiden så slår vi två flugor i en smäll.

Den 20/2 var det dags för flasktappning av Ingen Blonde Anniversary Edition. Efter tre veckor i Christians kök bedömde vi den redo. Detta är första gången vi brygger specifikt för SM och då vi inte har fatanläggning blir det alltså flaskor. Många flaskor.

Vi använde oss av en blandad mix av 14st 50cl patentkorksflaskor och resten primärt "tyska" 50cl-flaskor. Samma modell kommer vi använda till Bubka 6.15 som ska bryggas om ca 1,5 vecka. Patentkorksflaskor gör att vi troligtvis kan hålla öppnad öl fräsch längre under SM-dagen.

Förra Ingen Blonde blev starkare än beräknat, hela 7.1%, och målet denna gång var att landa på runt 6.7%. OG låg på 1068 och egentligen var den nog ingen chock att Belgian Ardennes även denna gång jäste ut mer än förväntat. FG slutade på 1013 och iom detta blev ölet starkare än förut, 7.2%. Så kan det gå. Fem stycken 33cl-flaskor ska skickas in till domartävlingen och resten går till Folkets Val. Färgen ligger i den mörkare delen av Blonde och man kunde klart få en antydan av ingefära. Det ska bli spännande att smaka detta innan tävlingen.

Nu i söndags var det flasktappning av Something Something Something Strong Ale som vi valt att låta jäsa i två veckor. Vi ville gärna ha kvar restsötma och inte få så starkt öl. OG var 1070 och FG visade sig hamna precis på gränsen för tävlingsmässig Strong Ale - 1020 - vilket gav oss en 6.5%-ig brygd. Den där lilla hinten av choklad som vi ville ha fanns och färgen var precis så vi ville ha den. Direkt ur tunnan var detta en riktigt trevlig öl och även denna ska få delta i domartävlingen i SM. Det finns dock en chans att vi plockar med oss några flaskor dit ändå som "bjudeöl", om nu man får göra sådant. Annars får vi ställa upp i folkets val med kanske bara 1,5 liter :)

Eftersom det öl som ska visas upp för allmänheten har vi även börjat skissa lite på etiketter för de olika brygderna, de senaste skisserna syns nedan.

Bilder:
Mörk Something Something Something Strong Ale i tunnan

Ljusare i röret

Precis den färg vi eftersträvade!

Ingen Blonde Anniversary Edition

Something Something Something Strong Ale

2 kommentarer:

Pierre sa...

Just love the "Something something something strong ale" ettiketten.

Christer sa...

Ser fram emot att smaka på SM. Snygga etiketter!