Med SM tätt inpå knuten var det dags för sista SM-bryggningen. Bubka - The One Hop Wonder med uppdaterat recept och en IPA inspirerad av Port Brewings High Tide Fresh Hop IPA skulle bryggas. Det skulle även fyllas flaskor med våra senaste två alster - Banverksbitter och Sweet Potato ABA.
Bryggningen satte igång strax efter 10 då all malt var förvägd och redan 10.30 var första mäsken på minut 0. Bubkan landade på 69 grader och höll sig i 70 minuter. Lakningen av den gick dock aningens snabbt och blev klar på korta 40 minuter. Second Wave mäskades i 90 minuter på 67 grader och fick laka ut långsamt.
Under lakningsperioderna så fylldes flaskorna. Banverksbittern hade inte jäst ut som vi hoppats på och slutade på FG 1017 vilket gav oss en rätt svag bitter på 3.9%. ABAn hade dock jäst ut som planerat och lite till och slutade på FG 1012 som motsvarade 4.3%.
När allt var färdiglakat så insåg vi att Bubkan skulle sluta närmre 20 liter och inte de 25 i hade skrivit receptet för men det såg bättre ut för IPAn som vi fick ut hela 27 liter av med ett Pre-Boil Gravity nästan på exakt det värde Beersmith räknat fram.
Bubkan fick 3 stycken humlegivar denna gång på totalt 100g Amarillo och The Second Wave fick Amarillo (60 min), Centennial (20 min) och Chinook (1 min + filterhumling). Port Brewing humlar i whirlpoolen med det närmaste vi kan komma det idag är att tillsätta humle i filtreringen. Ytterligare 15g Chinook placerades alltså i den saftsil vi använder och vörten fick passera därigenom. Båda brygderna ska även torrhumlas med runt 25g till av Amarillo resp. Chinook.
Det som aldrig hänt tidigare hände denna gång - vi prickade OG på båda brygderna. Bubkan hamnade på 1052 och The Second Wave på 1062. Nu ska vi bara få rätt på volymen också till framtiden.
Jäsningen har under dagen kommit igång där The Second Wave med Rogue Pacman Yeast bubblar kontinuerligt. Den var väldigt aktiv och när vi klippte upp förpackningen kom det jäst i halva hallen! Bubkan bubblar stenhårt med långa intervaller och vi har behövt fylla på vatten i jäsröret 4 gånger. Om två veckor är det dags för sista fyllningen inför SM.
Bryggprotokoll Bubka 6.15:
Malt & extraktgivare
5300g 2-row Pale Ale Malt
500g Carapils
300g Crystal Malt
200g Münchermalt
Försockringsrast 69ºC 70 minuter
Humle
24g Amarillo - 9,40% α-syra - 60 minuter
34g Amarillo - 9,40% α-syra - 20 minuter
40g Amarillo - 9,40% α-syra - 1 minuter
55g Amarillo - 9,40% α-syra - Torrhumling - 5 dagar
40 IBU
Jäsning
2 veckor - Wyeast 1272, American Ale II
OG 1052, Estimerat FG 1013
Bryggprotokoll The Second Wave IPA:
Malt & extraktgivare
7000g Belgisk Pale Ale Malt
200g Crystal Malt
Försockringsrast 67ºC 90 minuter
Humle
40g Amarillo - 9,40% α-syra - 60 minuter
50g Centennial - 10,80% α-syra - 20 minuter
50g Chinook- 12,70% α-syra - 1 minuter
15g Chinook - 12,70% α-syra - I filtret
55g Chinook - 12,70% α-syra - Torrhumling - 5 dagar
61 IBU
Jäsning
2 veckor - Wyeast 1764PC, Rogue Pacman Ale
OG 1062, Estimerat FG 1015
Bilder:
2 veckor sedan
4 kommentarer:
Filterhumling? Spännande :) Vad gav sötpotatisen för smak till ölen?
Måns: Ja det är nog för tidigt att säga. Om några veckor när den stått till sig ska vi nog kunna skriva mer om det :-)
Ser riktigt mumsigt ut. Håller med er om att IPA:n blev mörk. Vilken Crystal malt hade ni?
Det var den vanliga Crystalmalten från Thomas Fawcett/Humlegården. Vi får se hur den ser ut i ett mätrör sen.
Skicka en kommentar