söndag 1 februari 2009

Bryggprotokoll - Ingen Blonde

OG 1062 FG 1016 BU 23*
Bryggvolym: 18l**

6kg Pilsnermalt, Weyermann
0,2kg Caravienne, Dingemans

Försockringsrast 67ºC 85 minuter***
Utmäskning 73ºC 15 minuter****

68g Styrian Golding - 3,0% α-syra - 60 minuter
5g Styrian Golding - 3,0% α-syra - 20 minuter
3g Aurora - 4,9% α-syra - 20 minuter
5g Styrian Golding - 3,0% α-syra - 5 minuter
3g Aurora - 4,9% α-syra - 5 minut

Jäst: Belgian Ardennes 3522 Wyeast

Kryddor: 1krm ingefära - 5 minuter
300g strösocker - 20 minuter

Tillsatser: ½krm Protafloc

Primärjäsning: 2 veckor planerad

* Beräknad med BeerSmith efter slutgiltiga siffror
** Beräknad slutvolym 25l
*** Beräknad mäsktid 75 minuter
**** Planerad temperatur 78º 10 minuter

5 kommentarer:

Fredrik K sa...

Hepp! Har funderat på det här med jäsningen. Har läst lite olika saker och funderar på om vi inte ska sekundärjäsa trots allt.
Om man sekundärjäser får
(1)ölen en mindre jästig smak
(2)blir blankare och klarare
(3)samt att vissa säger att beska/smak/arom växer in i ölet på ett bättre sätt.

Vi kan fundera lite på det. Vad tror/tycker ni andra? Men det är extremt viktigt med hygienen och inget skvalpade! Vår autosiphon passar bra här.

Vi kanske ska införskaffa en bra och tålig termometer? Kjell o Company har en som verkar lovande:
http://www.kjell.com/content/templates/shop_main_details.aspx?item=48668&path=552500000,563000000,566000000

Patrik J sa...

Även om en sekundärjäsning låter intressant tycker jag vi skall hålla det enkelt denna gång.
Vi känns ju tillräckligt gröna för att vara glada om vi får ut ett någorlunda välsmakande öl.
Men sekundärjäsning är typiskt en sådan grej vi skall använda för att förbättra oss.

Fredrik K sa...

Det kan vi göra. Det finns hur många finjusteringar som helst vi kan försöka oss på framöver.

Min termometer har återuppstått! Den vaknade till liv och är fullt funktionell igen :-) Den blev väl lite onykter helt enkelt :-P

Martin sa...

Hurra för termometerns återuppståndelse! Då har vi två fungerande igen!

Anonym sa...

Dekundärjäsning är enkelt och ingen större risk för infektion om man är noggrann. Ölen har ju nu alkohol som är lite desinficerande. Ska ni tappa på flaska och struntar i sekundärjäsning så är det lätt att grumla upp jästfällningen i primären. Så för att undvika det bör ni omtappa ölet till ny hink i vilket fall innan flasktappningen.

lycka till.