tisdag 18 oktober 2011

Stora Tappartisdagen - Maltes Jubileumsöl och Guenter APA

I vissar perioder verkar vi vara väldigt produktiva och nu var det så illa att Patrik lyckades bygga öltorn av våra tunnor.

För att råda bot på detta var det då dags för flasktappning av Guenter APA och fattappning av Maltes Jubileumsöl.

Då vi hade förberett med flaskor inledde vi med att ordentligt rengöra (och även tömma) våra fat. Någon liter av Birthday Wave - Ekman Ale tappades upp innan resten hälldes ut och fatet fylldes med PBW.
Vi orkade inte plocka bort och rengöra stigröret så vi trycksatte fatet och fick på så sätt upp rengöringsvätskan i det. I samma veva fick alla våra serveringsslangar rengöras med PBW.

Efter ett par minuter släppte vi på trycket, slangade över innehållet till nästa fat med vår hävert och gjorde om proceduren för det fatet. Samtidigt fylldes den rengjorda fatet upp med Saniclean för desinficering.

För att desinficera stigröret och serveringsslangarna trycksatte vi fatet igen och pumpade igenom lite vätska. Det tog lite tid men till slut var båda faten desinficerade tillsammans med 3 stycken jästunnor som vi skulle tappa vätska emellan.

Vi startade med Guenter där vi torrhumlat direkt i primären utan humlekokpåse, mest pga lathet. Detta kostade oss ca 2 liter i bortfall och vi lärde oss en lite läxa igen. Inte vara lat. Totalt fick vi ut ca 18 liter fördelat 7 st 50cl-flaskor var samt några småflaskor som nu skickats till domarkollegiet för bedömning.
FG landade på 1.010 och med OG 1.054 blev det ca 5.8% ABV vilket är acceptabelt för en APA.

Därefter var det dags att blanda Maltes Jubileumsöl. Vi har blandat den efter lakning, efter kok och efter primärjäsning. Nu var det dags för 4e blandningen, efter 2 månader med franska ekkuber. Doften var klart ekig men inte alls med liknande toner av ekat vin som Starke Staffan hade efter sina 6 månader med kuber.
FG låg fortfarande på 1.010 vilket innebar att den stannade på 8.9% ABV. I varje fat fylldes 17.5 liter upp, totalt 35 liter, och sedan fick varje medlem en egen flaska att spara.

Totalt tog det lite mer än 2.5h men det var mycket vätska att flytta både fram och tillbaka. Den 26/11 är det årsmöte/25-årsjubileum för Sällskapet Malte och vi hoppas att vår öl kommer att ha rundat av sig lite till innan den ska serveras efter middagen.

Bilder
Fredrik ser lite sugen ut

Från ett fat till ett annat

Ett tjockt lager Cascade

Härlig färg på Guenter

Ekkuber flyter på ytan

Mörk och stark

Blandning pågår

Inga kommentarer: