torsdag 27 oktober 2011

Bryggkurs med SHBF i Stockholm

Som det skrivits lite om tidigare på bloggen så var tanken att Fredrik och Martin skulle ta tag i SHBFs utbildningar i helmaltsbryggning. I helgen var de båda i Stockholm för att delta på en SHBF-kurs ledd av Dan Nilsson. Syftet var att observera tillvägagångssätt och metoder vid kursen samt att dessutom även hålla i lite teori.

På fredag eftermiddagen flög planet från Ängelholm till Bromma där Dan mötte upp. Fredagskvällen fortsatte hemma hos Dan med familjmed middag, lite ölprovning och genomgång av kursmaterial, tabeller och dylikt.

Klockan 7 ringde klockan på lördagsmorgonen och ca timmen senare bar det iväg mot pendeltågets ersättningsbussar. Med minsta möjliga marginal missade vi vår tänkta buss men det var lugnt, nästa buss skulle komma 10 minuter senare. Dessvärre skiljde tidtabellen mot hur bussarna gick i verkligheten och det tog en halvtimme tills nästa buss mot Akalla gick.

Denna försening ledde till missad T-bana som ledde till missat pendeltåg mot Stockholm södra men med nöd och näppe hann vi istället med T-banan från T-centralen till Mariatorget som ligger i närheten av Högbergs Bryggkollektiv. Väl framme tog det inte lång tid innan alla kursdeltagarna var på plats.

Dan drog igång med förberedelserna och vi fixade lite kaffe. Efter en kort presentation och utdelning av kurslitteratur var det dags att sätta igång att brygga den Brown Porter som var kursölen.

Deltagarna fick leta upp rätt maltsorter, väga och krossa den och därefter mäska in. Dan förklarade vad typisk infusionsmäskning var och med detta meddelat så påpekade han att dagens mäskning dock ej var grundkurs för denna brygd skulle dekoktionsmäskas.

Mäskningen flöt på bra fast temperaturerna svajjade lite men över lag gick det bra. Här fick vi hålla i genomgång av exktraktberäkningar. Vi har inte själva så mycket erfarenhet av att räkna med Öschsleliter men med assistans av Dan gick det vägen.

Efter mäskningen var det som vanligt dags för lakning och klockan började sakteligen närma sig 13 och lunchdags. Jag och Fredrik gick och skaffade pizza till oss och Dan och satt och diskuterade och räknade på extraktinnehållet i den utlakade vörten.

När kursdeltagarna, som för övrigt var ett muntert gäng, kom tillbaka var det dags för uppvärmning inför kok och då passade vi på att köra teoripass med humleberäkningar från tabell. Ytterligare en sak vi själva haft dålig erfarenhet av men efter mycket om och men lyckades vi alla räkna ut hur stor bittergiven skulle bli.

Under koket provade vi en del öl som Dan hade plockat med sig. Ölen skulle vara i någorlunda den stil som brygden var så det var porters, milds och brown ales. Dan hade även ett fat med IPA med bland annat Citra i som var mycket trevlig. Vi hade med oss fjolårets julporter och en flaska Morbror Julles Strong Ale vilka båda mottogs positivt.

När klockan närmade sig 18 var vi tvungna att ge oss av till Christian och vi tackade för oss. Under resan dit, och i stort sett hela resan hem till Skåne, pratade vi om upplägg av våra egna kurser och annat. Det var mycket att ta in och att processera men vi löser nog detta.

Vid vår nästa bryggning, nästa söndag, så ska vi ta tid och gå igenom detta och försöka formalisera någon form av kursplan. Sen kan man lära sig brygga öl här igen!

Bilder
Vi är på Högbergs!

Genomgång av receptet och bryggdagen

All malt är hittad

Dan håller genomgång av momentet

Fokuserad krossning

Åsså i med malten i mäsktunnan


Inmäskning

Temperaturhöjning i mäsken pågår

Loungedelen av Bryggkollektivet

Medlemmarna hade varsin egen låda med prylar

Lite beräkningar på extraktinnehåll i hinkarna

Lakat och klart

Bryggverk på 150l, lite större än vår kittel

Humleberäkningar

Genom plattvärmeväxlaren ned i jästunnan med rätt temperatur

Inga kommentarer: