lördag 5 november 2011

SHBFs Höstölsträff 2011

Förra helgen var sista trippen till Stockholm på länge. Det var äntligen dags för Höstölsträff. Bryggningen till den ägde rum i slutet av september och flasktappningen var i början av oktober.

Victoria och Martin åkte på fredagen upp till Christian. Kvällen spenderades med att förbereda etiketterna och etiketteringen av flaskor innan 10 liter Brown Ale åkte ut på balkongen och gänget drog till Monks Porterhouse för lite god öl.

På lördagsförmiddagen togs en taxi från Högdalen till Magasin 15 i Bromma där vi anlände lagom till öppningstid. Vår brygd fick nummer 101 och hade enligt programmet 17 konkurenter. Startfältet såg riktigt roligt ut med varierande öl, allt från mer traditionell singelhumlingsöl i form av APA och IPA till trädgårdshumlad Bitter och även vildhumlad öl. Klart spännande och vad som visade sig under dagen, rätt genomgående hög kvalitet på brygderna.

Humlesorterna var förutom de "okända" rätt varierande med både traditionell Hallertauer Mittelfrüh och East Kent Goldings till nya Galaxy och Wai-iti. Vi hade som tidigare nämnt en lite nyare sort i form av Pacifica från Nya Zeeland.

Vi placerade oss i ett hörn där det var lite ljus (i den annars rätt dunkla lokalen) och där det fanns plats att sätta upp vår banderoll. Efter några minuter var vi klara och gick runt och kollade in vad de andra hade med sig och pratade lite med folket. Bredvid oss stod Hembryggarens ansvarige utgivare Gustav Edman som hade med sig en Simcoe-humlad brygd. Han hade även med sig en Blichmann Hop Rocket, fylld med humle, som ölen fick flöda igenom. Riktigt häftig sak men Gustav vidhöll efter dagen att den fungerar bättre som ren hop-back än för att servera med.

Vid kl 12 öppnades portarna och under dagen var det runt 100 besökare på plats. Som vanligt turades vi om att gå runt i lokalen och prova öl och efter någon timme hade vi provat igenom oss allt och var redo för en avslutande finalrunda. Bland favoriterna fanns en "Hopfenweizen" med Sorachi Ace, en Dubbel-IPA med Amarillo, en Stout med EKG och en Schwarzbier med Hallertauer.

Mycket folk passerade vårt bord och vi fick möjlighet att ha många intressanta diskussioner under dagen, som vanligt när man är på hembryggarträff. Vid vissa tillfällen var det ett febrilt tryck vid bordet och runt 15.40 så var det slut på ölen! Då slutade inte festivalen förens kl 17. Efter en "finalrunda" bland borden hade vi valt ut våra favoriter och röstade, sedan var det bara att går runt och socialisera och dricka öl.

Till slut var det dags att kora dagens vinnare, först i domartävlingen och sedan i folkets val. På tredje plats i DT kom David Osler med en bitter och sedan presenterades andrapristagaren - 101, My Big Samoan Crush.

Vi blev lite chockade kan man säga. En medalj i en domartävling! Vi börjar alltså lära oss att brygga typriktigt. Guldet gick till Jan Tejbrant som hade bryggt en riktigt god Schwarzbier.

Därefter var det dags för folkets val. Vi hade förhoppningen att det skulle gå rätt bra, iaf trea, iom att ölen tog slut och vi trots allt fick en domarmedalj. Christan påpekade att vi kanske ändå blev den "eviga fyran" med referens till folkets val i SM i våras. Vi hoppades på annat.

Och annat blev det... Det blev till och med ett guld! Vi jublade lite och fick ta emot vår medalj och sedan skulle vi få mer pris! Förstapriset var förutom medaljen presentkort på 1000kr på Monks Café samt en bryggning på Monks! Snacka om att vi var nöjda.
Hela listan med medaljörer finns på SHBFs hemsida.

Efter evenemangets avslut packade vi ihop och tog en taxi hem till Christian tillsammans med några vänner och bekanta. Där testade vi några öl brygda av René Wiik innan vi begav oss in till Monks Sveavägen för vinstmiddag. På det hela taget, en riktigt bra dag!

Bilder
Allt förberett, nu är det bara att vänta...

Platsen för evenemanget - Magasin 15.

Gustav testar sin Hop Rocket

Sen började det trilla in folk

Det var stor variation bland brygderna

Blivande silvermedaljörer - Folkets val

10 liter gick förvånansvärt fort

Såhär glada blir publiken när man får medalj

Medaljörer i domartävlingen

Ännu gladare vinnare!

Våra första medaljer

1 kommentar:

Hampus sa...

Stort grattis!