torsdag 13 oktober 2011

Flasktappning - My Big Samoan Crush och SBWF 2011

För en dryg månad sen var det bryggdags i Stockholm inför SHBFs Höstölsträff och lämpligt inplanerat till andra helgen av SBWF var det dags för flasktappning.

Efter instruktioner från Christian hade Roger torrhumlat med 50g Pacifica tidigare i veckan och på söndagen, dagen efter vårt SBWF-besök, var det dags för några slitna själar att, när det var lagligt att köra igen, ta sig bort till Rogers bostad.

Christian hade fått en nyckel av Roger som var ute, men han hade varit snäll nog att förbereda kapsyler och sockerlag till oss. Väl på plats var det bara att köra igång med rengöring och desinficering av nödvändig utrustning och snart var vi igång.

Det var ett stabilt humlelager som låg och flöt ovanpå ölen och det luktade angenämt. Färgen var tydligt brun och jästen hade jobbat på som tusan. Vårt estimerade FG var på 1.018 men hade slutat på 1.010 vilket med OG 1.057 gav oss ca 6% ABV, precis på stilens gräns, men med lite för lågt FG.

Smaken var mycket trevligt och lite mildare än dess förlaga, Boogie Van Brown Ale. Det fanns plats både för malten och humlen vilket alltid är knivigt. När flasktappningen var avslutad hade vi strax under 20 liter på flaskor varav 10 liter kommer serveras under höstölsträffen den 26/10!

Tillbaka till dagen före...
Fyra av vårt hembryggargäng var och besökte SBFW med några vänner och det var som vanligt mycket kul, mycket öl och mycket folk. Vi fick träffa både nya och gamla bekanta och testa bra grejer. Från ett hembryggarperspektiv var det kul att få se t.ex. Maarten Vanwildemeersch stå hos Slottskällans och servera bland annat sin Freedom IPA vilket var en riktigt trevlig öl.

Vi träffade under våra timmar på plats flera bekanta ansikten från hembryggarsverige och hade några trevliga pratstunder. Även från andra sidan bardisken var det folk man kände igen och det var extra kul då de på andra sidan påpekade att de gillade denna bloggen, speciellt de man inte kände. Det hade man inte trott.

Roligast på mässan i år var dock Oppigårds som under första SBWF-veckan bryggde en öl på plats som serverades under den andra veckan. Självklart medföljde bryggprotokoll som man fick studera. Sånt gillar vi! Tråkigast? Även det Oppigårds. Det har inte bryggts någon SM-gulds öl än. Sånt gillar vi inte...

Bilder
Massa humle igen!

Arbete pågår

Lågt FG.

Snygg bärs!

Inga kommentarer: