torsdag 6 oktober 2011

Bryggning - Guenter APA

Nu är det snart två veckor sedan vi hade både flaskning av Starke Staffan Strong Ale och bryggning av den första ölen i vår hus-serie, en APA. Tanken att ha några öl att kontinuerligt förbättra har vi haft ett tag men nu var det dags att slå slag i saken.

Inför bryggningen hade Patrik fixat till vår malt-tratt som såg rätt sliten ut senaste bryggningarna. Det spacklades, slipades och målades och resultatet blev helt suveränt! Från att ha massa maltspill och annat så har trillar alla korn igenom och rengörandet av den var mycket enkelt.

Receptet hade Fredrik knåpat ihop och var en resultatet av lite tankar och diskussioner om vad vi gillar och en APA gillar vi faktiskt bättre än IPA. Du får jobba mer med att få ned beskan men upp med humlekaraktären och bibehålla maltprofilen.

Som numera är standard gick krossningen riktigt bra och vid inmäskningen landade vi på 67 grader istället för 66. Vi accepterade detta och antog att den skulle jäsa ut ordentligt ändå. Det stora nya med dagens bryggning var att vi ökat lakhastigheten från 3 minuter per liter till 2 minuter per liter. Vi märkte inte någon skillnad på vårt PBG utan det blev ungefär som estimerat men vi sparade nästan en halvtimme... Bra jobbat!

Vi hade besökare denna bryggning. Niklas har varit med ett par gånger nu men nu har han till slut köpt sin egen utrustning och har med lite assistans nu skrivit ett recept på en egen öl! Den andra besökaren var Johan som är en ölentusiast som ville lära sig lite mer om hur man brygger öl både hemma och i allmänhet. Inför blivande utbildningar var det bra att få svara på lite frågor och försöka förklara processer, råvaror m.m.

Valet av humle denna gång var Cascade, Warrior och Centennial. Vi var ute efter västkust-APA! Fredrik hade även studerat vår brygghistorik gällande APA och kommit fram till att vi aldrig använt den vanliga American Ale, Wyeast 1056, till någon APA. Det har varit Irish Ale, American Ale II, California Ale V, Northwest m.m. Med detta i åtanke var det ju självklart att det skulle bli just 1056 i brygden.

När bryggningen var klar hade vi nått en volym av 22 liter mot estimerade 23 och hade ett OG på 1.054. Hade vi hamnat på 1.056 hade det varit riktigt passande.

Ikväll torrhumlades det med 45g Cascade och på tisdag är det äntligen dags för flasktappning! Så till namnet. Vi ser ofta på Futurama, så återigen en halvnördig referens. Vi presenterar Guenter.

Bryggprotokoll - Guenter - 23l - 66% BVE
Malt & Extraktgivare
5.6kg Pale Ale malt
0.45kg Pale Crystal malt
0.35kg Cara-munich I
0.20kg Cara-munich II

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
10g Warrior 18,2% α-syra - 60 minuter
20g Cascade 7,6% α-syra - 15 minuter
10g Centennial 11,0% α-syra - 15 minuter
25g Cascade 7,6% α-syra - 5 minuter
20g Centennial 11,0% α-syra - 5 minuter
10g Cascade 7,6% α-syra - 1 minut
10g Centennial 11,0% α-syra - 1 minut
45g Cascade 7,6% α-syra - Torrhumling, 4 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2,5 veckor primär - Wyeast 1056, American Ale

OG 1054 - 37 IBU - 23 EBC

Bryggdatum
2011-09-24

Deltagare
Patrik, Fredrik, Victoria, Martin, Stefan

Bilder
Snyggaste tratten!

Dricka på balkongen - Ekman Ale (Birthday Wave) & Sunshine Lollipops

Mycket humle

Mycket humle kokar!

Inga kommentarer: