Som nämndes i inlägget om bryggningen av öl till Sällskapet Maltes Hembryggarfestival så vann vår öl I'm On A Horse deras Folkets Val-tävling och vi fick då äran att brygga öl till deras 25-årsjubileum. Redan i januari bryggde vi en testbatch som föll väl i smaken hos de Maltemedlemmar som fick tag på någon flaska.
Den stora utmaningen denna gången var att få så lika brygder som möjligt ur våra kombitunnor och även efter koken. För att säkerställa viss likhet skulle vi även blanda vörten 50/50 ett par gånger. En gång efter lakning och en gång efter kok.
Med vår nyligen tillfixade maltkross gick krossningen dagen innan bryggning som smort. Uppvägning och krossning av all (ca 15kg) malt var klar på 20-25 minuter. Vi hade även passat på att köpa lite ny isolering till våra kombitunnor från Clas Ohlson och formskurit dem till tunnorna. Detta gav mycket gott temperaturhållande under mäsken.
Vi lakade ut i två tunnor och innan vi blandade vörten så tog vi Pre-Boil Gravity-värden och vi hade lika värden i båda. Mycket bra än så länge alltså. Efter blandningen var det dags för kok, en halva i taget.
När första halvan av brygden var kokade hade vi ett OG på 1.078 från kitteln (1.075 från testbatchen). Någon timme senare hade vi likadant OG från den andra halvan av vörten! Vi blandade vörten igen och tillsatte till jästunnorna med förkultur.
Efter tre veckors jäsning i en sval källare var det dags för omtappning och tillsättandet av ek-kuber. Då vi vi inte hade med oss mätutrustningen till källaren där vi gjorde omtappningen så skulle vi tappa upp vätska från varje tunna individuellt samt från blandtunnorna. 54g ek-kuber av modell French Heavy Toast tillsattes i vardera tunna och ska ligga i under ca två månaders tid.
Väl uppe i lägenheten mätte vi FG och till vår stora förnöjelse var det lika värden från båda tunnorna - 1.010 (1.013 från testbatchen). Extrem utjäsning men vi gillar å andra sidan torrare öl. Brygden blev således rätt stark, 8.9%, och när vi smakade på den var det en liten alkoholton men med Testbatchen som referens vet vi att den rundar av sig bra efter någon månad.
Till bryggningen kom Fredrik med våra fat för avlämning, turligt nog fortfarande med öl kvar i från bröllopet! Både Wedding Kölsch och Bröllopsskutan var i gott skick och vi gjorde vårt bästa för att se till att faten skulle vara tomma för rengöring. Vi lyckades inte, men vi var glada ändå!
Bryggprotokoll - Malte Jubileumsöl - 18l - 65% BVE (per batch)
Malt & Extraktgivare
6.5kg Pale Ale malt
0.5kg Munchnermalt
0.4kg Special B malt
0.3kg Pale Crystal malt
0.1kg Rågmalt
0.1kg Carafa I
0.05kg Rostat korn
Försockringsrast 66ºC - 60 minuter
Humle
25g Tomahawk 16,0% α-syra - 90 minuter
20g Centennial 11,5% α-syra - 45 minuter
15g Centennial 11,5% α-syra - 30 minuter
15g Tomahawk 16,0% α-syra - 30 minuter
30g Simcoe 12,9% α-syra - 1 minut
30g Tomahawk 16,0% α-syra - 1 minut
20g Centennial 11,5% α-syra - 1 minut
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
3 veckor primär - Wyeast 1056, American Ale, 3000ml förkultur
8 veckor (est.) omtappning - Ek-kuber, 54g
OG 1078 - FG 1010 - 8.9% abv - Slutvolym 19 liter - 100 IBU - 54,5 EBC
Bryggdatum
2011-07-23
Deltagare
Patrik, Victoria, Martin, Stefan, Fredrik
Bilder
2 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar