lördag 13 augusti 2011

Bryggning: Cascade är ingen backup humle! Eller hur man har sönder två termometrar på en dag.

Idag var det tid att brygga våran sjunde omgång med Stockholmsgänget (Arne, Christian, Lars, och Roger). Vi satte igång klockan 11 på "morgonen" med att krossa och allt gick som på räls fram till vi skulle kolla PBG. Vår termometer hade brott på kabeln och det var konstant 55 grader i ölen, kändes lite konstigt! Arne rusade hem och hämtade deras stektermometer. Då kunde vi uppmäta smått fantastiska 1048 i PBG vid 25L när vi skall ha 1041 vid 28L. När vi sedan skulle mäta vad för PBG vi hade vid 28L hade även Arnes termometer ballat ur och vi fick förmodligen inte rätt temperatur vilket gör att vi säger PBG är uhm något.
I övrigt så gick tappningen av Batch 6 (VI), kok och kylning som planerat och vi börjar får lite kläm på det hela, tycker vi.

Dagens öl är en Single Hop (Cascade) American Pale ale med estimerat OG på 1050 och FG på 1012 som skall ge oss alc 4,85% och 39,5 IBU. Till skillnad från våra andra öl vi gör så håller vi oss faktiskt innan för gränserna för en APA denna gången så teoretiskt får vi tävla med den.... men vi tänker dricka upp allt! OG blev till slut 1049, "close enough" som man säger.

Bryggprotokoll Batch 7 (VII) - 70% BVE
Malt & Extraktgivare
4,0 kg Pale Ale malt
0,5 Caraamber
0,25 Brown Malt
0,25 Crystal Malt
0,25 Vete Malt

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
20g Cascade 7,6% a-syra - 60 minuter
20g Cascade 7,6% a-syra - 30 minuter
20g Cascade 7,6% a-syra - 15 minuter
20g Cascade 7,6% a-syra - 3 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
21 dagar primär - Wyeast #1272 American Ale II

6 kommentarer:

Martin sa...

Damn. Vad har ni för kassa termometrar där uppe i Stockholm?

Christian sa...

Haha hur många stek termometrar hade inte vi sönder i Helsingborg innan vi skaffade den från Kjell & Co?

Kalle Hårding sa...

Stilla undran från en som (fortfarande) läser ikapp hela bloggen i kronologisk ordning... (Insnöat? Kanske det, men väldigt lärorikt, särskilt som alldeles för lite tid bjuds åt faktisk bryggning nu, men desto mer åt torrbryggning.) - Vilken Kjell-temp? Har redan efter två ringa kok haft ett par termometermissöden för mycket.

Martin sa...

Det var IP65-termometern med artikelnummer 48668.

Kalle Hårding sa...

"Var"? Nu blir man ju misstänksam. ;)

Martin sa...

Ok. Är. Vi har två nu :-)