lördag 12 mars 2011

Öppet Hus hos Helsingborgs Bryggeri

Idag var då åter en dag vi väntat på under en längre period. Det var åter dags för öppet hus hos Helsingborgs Bryggeri som nu till slut fått sin utrustning.

Vi har under resans gång besökt dem tidigare och träffat på både Rasmus och Hans vid olika tillfällen och sett lokalerna från grovt utrensade gamla lokaler till nästan halvfärdiga till det som är idag, en snart färdig bryggerilokal som känns luftig och välplanerad.

Det blir fler och fler som dyker upp på dessa visningar och trots att man hör frågor som "ska ni göra färsköl" och annat så märks att intresset för annat i glaset än burklager ökar.

Benny (bryggare) var dessvärre inte på plats, men de brygder han gjort på bryggeriets 50-liters testanläggning fanns där. Det var självklart lageröl som var först ut och killen som höll koll på faten hade inte någon direkt spce på vad de innehöll, men det var olika malttyper iaf. Det var fyra olika brygder (fast bara tre påkopplade) varav den fjärde var en blandning av de brygd 2 och 3 och det var den som de förkylda tre (Patrik, Victoria och Martin) tyckte bäst om. Enligt Benny är det Pilsnermalt, Carahell och Caramünchner i den.

Maltkrossen stod på plats och Rasmus sa att de väntade på klartecken för beställningen av malt-transport till en liten silo bredvid mäsk-kärlet. Utrustningen bestod av mäsk/kok-kärl, lak-kärl och en whirlpool. Det drivs av en ånggenerator och i dagsläget finns 4 cylindrokoniska kombitankar på plats men fler skulle nog komma.

På måndag börjar rördragning och inkoppling så om ett par veckor kan de till slut köra igång utrustningen. Vi lämnade av tradition av lite öl , denna gång var det Ingen Blonde III och Fale vilka visade sig få uppmärksamhet av besökarna tack vara Rasmus placering av dem. Det spelades även in video under besöket av Joakim Jardenberg. Skarpsynta kan se oss tre knalla runt i lokalen och titta på saker och även se hur folk studerar våra små flaskor i höger förgrund. För att se närbilder, spola till inslaget med Rasmus vid 22:48.

Vi får tacka för ytterligare ett trevligt besök och hoppas att få komma tillbaka och se lokalerna när det är klart!

Bilder:
Maltkrossen var på plats

Fönster var upptagna till övervåningen

Rasmus berättar om anläggningen

Blivande Helsingborgslager?

Ett par Corneliusfat med Bennys brygder

Testanläggningen

Utsikt mot bryggverket från övervåningen

Bryggverket

3 stycken kombitankar

Ingen Blonde III synes till vänster. Mannen i grå jacka studerar Fale.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nästa gång får ni ge er till känna, vill verkligen prata med lite ölexperter on camera också. Lova!

Martin sa...

Jo, det kanske vi får göra. Dock var vi alla tre lite för snuviga för att prata i en kamera :)