torsdag 10 mars 2011

Inför bryggningen - Starke Staffan Strong Ale & Boogie Van Brown Ale

En liten ny tanke här på bloggen är att inte bara skriva om de faktiska aktiviteterna vi gör utan att även innan en bryggning presentera våra blivande brygder och hur/varför de kommit till.

I slutet på November var det dags att skissa på kommande vårens bryggningar och en preliminär lista skickades ut till gänget. Efter feedback och modifikationer var vi rätt klara på det mesta och en av brygderna som stack ut var en "smaskig old ale. Typ som Strong Suffolk fast inte lika söt".

Efter studerande (läs drickande) och informationssökande kring Strong Suffolk skissades ett recept fram som gemensamt modifierades under senaste flasktappningen. Det som utmärker Strong Suffolk tillverkningsmässigt är att den består av två öl som blandas vid tappning. 85% av den består av en Pale Ale som är "färsk" medan resterande 15% består av en strong ale på 12% abv som lagrats på ektunnor i två år.

Det verkar jobbigt, så vi har tagit en annan approach. Vi ska göra en brygd som kanske har lite mer smak än originalet men som sedan ska lagras med ek-kuber under en period uppemot 6 månader för att rundas av. Tillsammans med en (för oss) ny jäststam kan vi så vis kan vi nog få en trevligt slutprodukt.

Namnet Starke Staffan kommer ifrån seriefiguren med samma namn som vi såg hemma hos Patrik när brygden diskuterades för ett par veckor sedan.

Den andra brygden är en brown ale av amerikanskt snitt som legat någonstans i bakhuvudet hos oss sedan vi testade fjolårets SM-grannes brygd, ORRE (som dessutom tog ett brons). Tanken har legat kvar där men kommit fram igen när goda öl som Brännskär Brown Ale från Nynäshamns Ångbryggeri korsat ens väg.

Ett recept togs fram som koncept till en "till-maten-öl" för Malte men då "efter-maten-öl" valdes blev det liggande. Nu har vi tittat på det igen och gjort några mindre ändringar med lite mer humle. Namnet kommer ifrån låten Boogie Van med Fu Manchu, en låt lika tillbakalutad som man ska känna sig när man dricker sin öl :)

Bryggningen äger rum på Söndag den 13/3.

Inga kommentarer: