onsdag 30 mars 2011

Omtappning och annat - Boogie Van Brown Ale & Starke Staffan Strong Ale

I lördags var det dags för omtappning av både Boogie Van Brown Ale och Starke Staffan Strong Ale. Som tidigare nämnts skulle Starke Staffan ligga på lagring i tunna i ett halvår med ek-kuber. Boogie Van skulle inte få ek, utan där var det humle som gällde.

Med StarSan var det lätt att på egen hand sköta desinficering av tunnor, hävert och slang och hyfsat lätt att klara hela omtappningen med. Dock blir det nog en investering av en häverhållare för att frigöra händerna ännu mer.

Jästen vi valde till Starke Staffan, Wyeast #9079PC Old Ale, hade bildat en massiv jästkaka på uppemot 1,5-2 liter vilket var mäkta imponerande. Efter omtappning låg det mindre än 0,5 liter jäst i den nya tunnan vilket fortfarande borde göra något. Efter lite räknande och funderande via internet tillsammans med Patrik beslöt vi oss för att det räckte med 1 sänkskruv till den humlekokpåse som skulle hålla eken.

En skruv väger 18 gram och vi hade 60g ek (3g/liter) och det räckte nästan precis. Bara topparna på några ek-kuber hamnade ovan vätskeytan. Tunnan står nu placerad i en lagom tempererad källare som ligger på 17-19 grader under året.

I går tisdags var det den omtappade tunnan med Boogie Van att få lite extra humle. 30g Amarillo och 8g Columbus placerades, precis som med Starke Staffan, i en humlekokpåse tillsammans med en skruv. Uppenbarligen har humle bättre flytkraft än ek då rätt mycket mer av humlen var ovanför vätskan men det var inte något som en lätt knuff under ytan med en desinficerad hålslev löste. Humlen sög åt sig brygden och sjönk en aningens.

På lördag är det inte bara bryggning av SM-ölen men även falsktappning av vår brown ale. Multitasking, men det ska nog gå bra.

Bilder:
Tunnor redo för omtappning

60g ek-kuber

Starke Staffan

Boogie Van

38g humlekottar

Inga kommentarer: