Förra söndagen var det bryggdags och målet var som tidigare beskrivits en American Brown Ale och en Strong Ale. Det var första riktiga dubbelbryggningen hemma hos Victoria och Martin och det gick utan större problem. Det enda egentliga problemet är att en plastback som stod i vardagsrummet ledde ned någon vätska i trägolvet, och ja, det är inte helt snyggt såhär vecka efteråt.
Bryggstart var kl 10.30 och först på plats var blivande hembryggaren Christian som hade åkt hit från Malmö för att få lite praktiska tips och dyl innan hans egna första bryggning skulle äga rum. Efter lite genomgång, maltvägning och kaffe så mäskade vi i runt kl 11.15.
Vi testade för första gången att krossa den mörkare rostade malten med annan krossinställning än basmalten, detta i ett försök att få rätt på dåliga SG-värden som sedan blir ett dåligt OG. Det verkade funka för när helt tokiga var inte värdena efter bryggningens avslut. Vi har även förbättrat vårt "lakpapper" som vi har för att hålla koll på lakningarnas hålltider. Vi lyckades hitta nästan exakt rätt hastighet på lakningarna efter inte alls för lång tid.
Den nya plattan testades och vi var alla nöja med den. Den hade rejäl kokyta och klarade att driva till kok med över 20 liter i volym. Sugpropparna på fötterna av plattan var för övrigt en intressant detalj.
Bryggdagen drog dessvärre ut på tiden då vi valde att koka Brown Alen sist, den som hade mest volym och dessutom förlorat mest värme och det får vi dra lärdom av till framtiden - brygden mest volym ska kokas först. En annan lärdom är att mer noga markera upp humlebunkarna bättre. Humlegiv 2 och 3 råkade byta plats i Brown Alen, men det blir nog bra ändå.
Nästa vecka är det omtappning för båda brygderna. Brown Alen ska stå i en vecka och under tiden torrhumlas medan Strong Alen ska få stå i en tunnan med ek-kuber i 6 månader med tappning planerade i slutet av september.
Bryggprotokoll - Boogie Van Brown Ale - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.15kg Marris Otter Pale Ale malt
0.4kg Pale Crystal Malt
0.20kg Caraaroma
0.2kg Pale Chocolate Malt
0.05kg Black Malt
Försockringsrast 66ºC - 60 minuter
Humle
10g Chinook 11,40% α-syra - 60 minuter
10g Centennial 11,70% α-syra - 60 minuter
17g Chinook 11,40% α-syra - 20 minuter
10g Amarillo 9,40% α-syra - 20 minuter
10g Centennial 11,70% α-syra - 20 minuter
20g Columbus/Tomahawk 16,00% α-syra - 2 minuter
20g Amarillo - Bobek 9,40% α-syra - 2 minuter
10g Columbus/Tomahawk 16,00% α-syra - torrhumling, 4 dagar
30g Amarillo 9,40% α-syra - torrhumling, 4 dagar
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
2 veckor primär - White Labs #WLP041, Pacific Ale, 800ml förkultur.
1 vecka omtappning för torrhumling
OG 1054 - Slutvolym 23 liter - 48.5 IBU - 45 EBC
Bryggprotokoll - Starke Staffan - 20l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.5kg Marris Otter Pale Ale malt
0.6kg Pale Crystal Malt
0.2kg Pale Chocolate Malt
0.02kg Rostat korn
Försockringsrast 66ºC - 60 minuter
Humle
20g Pilgrim 11,20% α-syra - 60 minuter
30g East Kent Goldings 6,00% α-syra - 20 minuter
5g Pilgrim 11,20% α-syra - 20 minuter
5g East Kent Goldings 6,00% α-syra - 5 minuter
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
2 veckor primär - Wyeast #9079PC Old Ale Yeast
6 månader sekunder - 60g ek-kuber, French heavy toast
OG 1058 - Slutvolym 20 liter - 39 IBU - 39 EBC
Deltagare
Victoria, Martin, Fredrik, Patrik
Bilder:
1 vecka sedan
3 kommentarer:
Jag blev lite nyfiken på induktionsplattan ni har. Såg i ett tidigare inlägg att ni beställt en Cloer, men det står Unold på plattan. Hur är den? Var beställde ni den? Pris?
Jag har fortfarande lite problem med att få ett ordentligt rullande kok i min 36-liters kastrull när jag kokar stora mängder.
Vi har två! En Cloer 6650 och en Unold. Båda plattorna har en effekt på 2000W och den stora skillnaden ligger väl utformningen.
Cloer är mindre kokyta men väldigt stabil och har en konstruktion som känns mer stryktålig. Unold är större men känns lite plastig i sitt utförande. Vi hade trots det inga problem med koken.
Vi får rullande kok när volymen minskat lite i grytorna och den stora stötestenen är väl att det tar ca 1h att nå kok. Har du proppkapacitet skulle jag nog råda att komplettera med ett värmeelement (t.ex. grilltändare + jordfelsbrytare) för snabbare uppvärmning.
Just det, vi köpte den via iSupply.se. Kostade runt 700-800kr eller dylikt.
Skicka en kommentar