lördag 7 augusti 2010

Hembryggarbloggen besöker Helsingborgs Bryggeri

Igår var en stor del av Helsingborgs Hembryggargille på studiebesök igen. Denna gång var det Fredrik, Martin, Victoria, Stefan och Patrik som besökte de lokaler som förhoppningsvis kommer innehålla ett aktivt bryggande Helsingborgs Bryggeri i slutet av 2010.

Byggnaden är en del av det gamla slakthusområde som var operativt i södra Helsingborg fram tills för ett par år sedan. Tydligen har det funnits en ångpanna i denna byggnad men rör med div. omysigt innehåll vittnar om att nog även någon form av djur-relaterad verksamhet har förekommit enligt Rasmus Varfeldt, som tillsammans med Hans Nelson har dragit igång projeketet.

Enligt Rasmus var han intresserad av att starta upp ett bryggeri här i staden men fick avslag från Bolagsverket då det fanns ett företag registrerat i staden med ett liknande namn. Personen som ägde det namnet var Hans. Rasmus kontaktade honom och det visade sig att de båda hade liknande visioner och tankar om ett bryggeri i Helsingborg och på den vägen är det.

Byggnaden hyrs på ett 5-årskontrakt av Helsingborgs kommun och det renoveras för fullt i produktions- och lagerdelarna. Övervåningen i byggnaden är tänkt att bli någon form av lokal för kanske provningar eller något annat, det är inte helt bestämt än. Dock kommer det i andra hand och får renoveras senare. Enligt Rasmus vill de trots allt gå lite försiktigt fram då hyreskontraktet som sagt bara var på 5 år och Helsingborgs kommun har redan försökt få ut dem pga H+. Fy Helsingborgs Kommun. Fy.

Bryggutrustningen är införskaffad från Kina och är likadan utrustning som t.ex. Hornbeer använder sig av. Bryggverket ska vara på 2000 liter och det är inte något helautomatiskt styrsystem utan bryggaren får faktiskt göra en del arbete själv är det tänkt. Bryggaren i fråga är i dagsläget projektet att vara Benny Sundberg (Malmö Brygghus, Stockeboda Gårdsbryggeri) som även ska vara med och ta fram recepten till de första ölen. Om det blir Benny som fortsätter som bryggare uppfattade vi berodde på hur mycket Benny har att göra med Malmö. Dock fanns planer på att ta in gästbryggare från andra bryggerier, både svenska och utländska, för att brygga säsongs- och specialöl. Kanske får även hembryggare delta, vem vet :)

Liksom Ängö Kvartersbryggeri ska en ångenerator användas till bryggverket vilket vi alla tyckte var en klok idé. Lager- och jästankarna ska vara av stående modell och den estimerade produktionen skulle ligga på ca 100000 liter per år, dvs ca en bryggning i veckan. Produkterna ska säljas lokalt på Systembolag och pubar i närområdet.

Efter att ha gått runt och tittat i lokalerna så känns de väl dimensionerade för ett "mindre" bryggeri. Bryggeriets layout är väl genomtänkt med tydliga delar för personal, maltkross, bryggutrymme, lagring osv. Det ligger logiskt i produktflödet från maltkross till utleverans av färdig produkt. Det finns gott om fönster och några till skall tas upp för ett ökat, naturligt ljus. Produktionsdelarna av lokalerna ska kaklas och i lagerdelen så ska väggarna lackas för att den fina tegelfärgen ska bevaras. Vi ser fram emot att besöka bryggeriet under hösten när det börjar komma lite utrustning på plats. Nu, mindre text, mer bilder!

Bilder:
Helsingborgs Bryggeri utifrån

Maltkrossrummet

Bryggverksrummet

Övergång mellan bryggverksrum och lagerrum

Här skall ånggeneratorn stå

Väggarna i lagerrummet ska lackas

Rasmus och hantverkaren Tim

Övervåningen

Vi avslutade med lite hembrygdsprovning och allmän diskussion

Inga kommentarer: