söndag 15 augusti 2010

Bryggning - GoD Imperial Porter 2010

Nästan exakt på årsdagen av bryggningen av God Imperial Stout 2009 så var det dags för en av årets stora bryggarhöjdpunkter - GoD-bryggningen. Länge var tanken att brygga samma öl varje år men under våren kom vi på andra tankar och efter en del bollande med idéer och lite ingrediensförslag så var ett recept på en Imperial Porter satt i början av sommaren.

Trots alla förberedelser så visade det sig att det blev sista-minuten ändringar ändå. Lärdomen av fjolårets bryggning var att det är bra att förbereda så mycket som möjligt i förväg. Detta innebar förutom en komplett utrustningsförflyttning och rengöring även att förväga malten. Det blir liksom mindre krångel på själva bryggdagen. När alla råvaror burits upp så verkade det som om det saknades något. Ett kilo pilsnermalt vilket Inventarielistan indikerade skulle finnas. Efter en del letande så kom insikten att det var fel i lagersaldot och att det kilo som användes till Thirty Year Beer var den enda kiloförpackningen.

Vad göra nu då? Efter lite konfererande med Patrik, Fredrik och Victoria togs beslutet att köra på 0.7lg Pale Ale Malt och 0.3kg Pilsnermalt. Potius Quam Bene som vi brukar sägas inom Ingenjörssektionen och GoD. Andra förberedelser var att fixa en förkultur med tillräckligt många jästceller för att kunna jäsa ut en potentiellt kraftig brygd.

I tisdags förbereddes 2 liter förkultur med Muntons Mörka Spraymalt och ett paket Wyeast #1275 Thames Valley Ale som i torsdags fick ytterligare två liter spraymaltsvört att äta på. Då vi inte har e-kolvar på 4 liter så rengjordes en jästunna i vilken förkulturen kunde ligga och vänta i tills på lördagen.

Med regntunga skyar så började deltagare dyka upp runt kl 11 och det dröjde inte länge innan malten var krossad och försockringsrasten hade påbörjats. Med målet 67 grader hamnade vi på runt 68 vilket höll i sig hela mäsktiden på 80 minuter. Det var en snygg syn i mäsktunnan och en härligt mörkbrun vätska med en hint av rök. Lakningen togs tid på denna gången och vi hittade en bra hastighet på runt 3 minuter per liter vilket till en början gav oss rätt OK värden med ett SG på över 1080 i tunnan efter några liter. Helt plötsligt slog det oss - skulle inte det vara vörthumling? Jo, det skulle det och snabbt som attan fick 30g Pilgrim åka ned i tunnan. Kottarna gick på inte allt för lång tid från gröna till bruna då vörten steg uppåt.

För att slå ihjäl tiden på bryggningen roade vi oss denna gång med film och nöjen som Hembrygdsprovning. Flera av brygderna testades igen, inklusive God Imperial Stout 2009 och Wolharige Groen (på stor flaska). Det var tur att vi hade tagit ett par flaskor av vår Imperial Stout då det visade sig att en av flaskorna hade en spricka vid kapsylen. Detta hade lett till att ölen var helt avslagen, det fanns inget skum alls och den smakade inte helt bra.

Något senare märkte vi att det nästan helt avstannat i tunnan och det var inte helt bra, speciellt när vi hade viss tidspress på oss vid dagens bryggning då det var en konsert som vissa deltagare skulle till senare på eftermiddagen. Vi gjorde en mindre hastighetsjustering som fick konsekvenser när vi tog en ny mätning vid ca 17 liter. Vårt SG låg helt plötsligt runt 1055! Det är inga bra siffror om man vill nå ett OG på runt 1085-1090. Lakhastigheten drogs ned igen och vid 21 liter låg vi kvar på värdet och avbröt lakningen. Nu var det dags för 90 minuters kokning.

Eftersom vårt PBG-värde var rätt kasst så plockade vi av locket till grytan rätt tidigt. Uppvärmningen till kok tog lite längre tid men vi blev av med rätt mycket vätska. Efter 90 minuter så hade vi kokat ned vörten från 21 till 15.5 liter och hade ett OG på helt respektabla 1078. Hade vi legat runt 1070 efter lakningen hade vi mycket väl kunnat hamna runt 1090. Återigen har vi bevis på att lakhastigheten måste monitoreras kontinuerligt och mätas samt vid behov korrigeras. Nu väntar det ca en månad i primären och till GoDs årsmöte i December är det officiell provsmakning.


Bryggprotokoll - GoD Imperial Porter 2010 - 18 liter:
Malt & Extraktgivare
5kg Wienermalt
0,7kg Pale Ale Malt
0.62kg Kornflingor
0.5kg Dark Crystal Malt
0.5kg Mältad Havre
0.3kg Carafa I
0.3kg Pilsnermalt
0.2kg Torvrökt Malt

Försockringsrast 68ºC - 80 minuter

Humle
30g Pilgrim 11,20% α-syra - 90 minuter (First Wort Hopping)
20g East Kent Goldings 6,0% α-syra - 20 minuter
20g Pilgrim 11,20% α-syra - 20 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
4 veckor - Wyeast 1275, Thames Valley Ale, 4 liter förkultur

OG 1078 - Slutvolym 15,5 (19,5) liter - 53 IBU

Deltagare:
Martin, Victoria, Stefan, Patrik, Joakim, Anders, Nicoleta, Kim, Linn, Eva, Mats samt lilla Felicia

Bilder:
Förvägt och klart, bra grejer

5 flaskor GoD Imperial Stout 2009 och en stor Wolharige Groen

Bryggarbulle och kaffe inleder traditionsenligt bryggningarna

Härlig syn i mäsktunnan

Patrik jobbar hårt

Vörten börjar komma ut, men det saknas nåt...

Ah, humlen!

Felicia får uppleva sin första bryggning med sina GoD-föräldrar - pappa Anders och mamma Nicoleta

Humlen hade blivit ordentligt brun under koket och de sista dropparna pressas ut

Full aktivitet dagen efter. 19,5 liter öl och 5 liter skum

4 kommentarer:

Tobias sa...

Hur gjorde ni med kornflingorna?

Martin sa...

Vi körde ned det genom maltkrossen som med allt annat för att sedan mäskas. Ungefär som How To Brew rekommenderar - Flaked barley must be mashed with base malt.

Pontus sa...

Tjena,

Kul att hitta att det finns fler i Helsingborg som håller på med ölbryggning!

Ni skriver att de sista dropparna humle pressas ut. Jag har inte vågat göra det, för att jag fått för mig att det skulle komma bismaker från humlen då. Vad är er erfarenhet av det?

mvh
Pontus

Martin sa...

Tjena.
Det har vi nog nästan alltid gjort och inte upplevt några bismaker så vitt jag vet.