torsdag 20 augusti 2009

Bryggning - GoD Stout

Så var det då äntligen dags att brygga vår Gamla och Dryga Stout. Efter några sista-minuten avhopp hade vi 9 Gamla och Dryga och 5 Gamla och Dryga Hembryggare på plats.

Men vi börjar med förkulturen....

Onsdagen innan bryggningen skulle vi göra en förkultur på 2 liter med 1 paket Wyeast Scottish Ale för att komma någorlunda närmre den jästmängd vi behövde. Från Humlegården hade vi köpt in en 2-liters E-kolv som gick att koka i vilket vi raskt satte igång med.

Problemet med E-kolvar är att ånga inte dunstar på samma sätt som i en kastrull och det liksom pressas uppåt genom en smal öppning. Det går heller inte att skumma av i en E-kolv...

För att göra en lång histora kort: Vi fick en vörtvulkan och iom detta varm vört på golv samt på och i spisen, något som sedan resulterade i att jordfelsbrytaren gick och det blev svart i hela lägenheten. Oavsett vad glaset tål, koka inte i E-kolv om du inte har skumborttagande kokstenar. Hemkomna från besöket hos "Vagnmakarna" dagen efter kokades det vört i kastrull till OG 1058 som sedan fick jäsa tills bryggdagen.

Tillbaka till bryggdagen!
Vi hade preparerat med lite malt att smaka på och litteratur att läsa som deltagarna fick roa sig med. Ivriga att delta i bryggandet satte vi igång med att montera maltkross och väga malt. Det blev lite trixande med inställningarna då kornflingorna knappt ville krossas och svartmalten nästan pulvriserades.

Till slut hade vi krossat de 8+ kg och efter några mindre missöden med varmt vatten och ovana händer så mäskade vi i och landade nästan exakt på 67 grader. Där stannade vi i hela 80 minuter innan vi påbörjade lakningen.

Vi lakade länge och försiktigt och när vi nådde de först förutspådda 21 litrarna av BeerSmith var vi inte i närheten av det estimerade FGt. Vi skulle kanske mätt Pre Boil Gravity här för då vi var nära att uppnå det efter ca 25 liter så hade vi ett Pre Boil Gravity på 1068.

Uppvärmning till kok påbörjades och efter 60 minuters kok och 3 humlegivor hade vi ett OG på 1081 vilket var långt ifrån det 1097 vi ville ha. Vi hade inte heller 18 liter utan 21 liter! Lock av vid uppvärmning nästa gång så ångan försvinner, att det tar en extra halvtimme får vi leva med helt enkelt. Vi hällde över den sterila vörten i jästunnan och tillsatte förkulturen och satte ned den i källaren för 4 veckors jäsning i 19 grader. På söndagen jäste det så in i tusan i tunnan och igår så var det nästan 3 minuter mellan bubblandet. Den lär alltså vara rejält utjäst när det är dags för att ha i kaffe dagen innan flaskfyllning.

På det hela var det en mycket trevlig bryggning och vi hoppas att våra gäster uppskattade deltagandet och ser fram emot att få smaka resultatet i December! Vi får väl se, det kanske blir några fler hembryggare i bekantskapskretsen med :)

Lite bilder:
Innan helvetet i köket bröt ut på onsdagen...

Dubbel isolering kring mäsken. Nästa gång blir det dubbelt runt uppvärmningen med.

Massa råvaror skulle krossas.

Eva, vår kemi-ingenjör, läste bryggarlitteratur och bombarderade oss med knepiga frågor.

Till slut blev det svart i tunnan!

Det var mycket skum redan under lakningen, undrar hur slutprodukten blir.

Självklart var Wiiet en naturlig samlingspunkt då vörten kokades.

Vi ska sluta att värma upp till kok med lock på. På så vis träffar vi nog mer exakt vårt OG.

4 kommentarer:

Daniel - schnille.se sa...

Ni har ju mycket roligare på bryggdagen än vad jag har. Avundsjuk!

Jag brygger inget just nu, jästrummet ligger fortfarande på 25-30°.

Hur för ni över den kylda vörten till jäskärlet? Ni har ju sån sänkbar kylspiral, använder ni hävert till jäskärlet? Eller häller det genom silduk?

Daniel

Martin sa...

Man måste ju ha kul hela tiden när man brygger. TV-spel och film (oftast Futurama) är numera lika mycket standard som att krossa malt :D

Vi häller försiktigt genom en silduk. Den sitter på en traditionell saft-sils-ställning och vi brukar köra med dubbla dukar. Vi pressar sedan humlen i silduken med en desinficerad hålslev. På så vis kan vi pressa ur de sista goa dropparna.

LillEva sa...

"Varför bara vara besvärlig när man med en aning fantasi kan vara helt omöjlig?"

he he..

Alexi sa...

Viktigast under bryggningen är ju bryggarbullen samt bryggpizzan :)