söndag 20 juni 2010

Bryggning - Lilla Rimmö Ale

Förra året var Victoria och Martin på en kräftskiva i Halmstad och idén till att skapa en egen öl som kan fungera bra till kräftor föddes. Kräftöl bör enligt egna åsikter vara lagom bitter och smakfull med en lätt dos humle. Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri hade empiriska tester utvisat fungera ypperligt som en sådan öl.

Med utgångspunkt i vad Bedarö Bitter innehåller upprättades två recept där skillnaden mellan de två låg i malten. Den första, Lilla Rimmö Ale, innehåller Pale Ale Malt, Vetemalt och Crystal medan den andra, Vintersboviken Ale, innehåller Wienermalt, Vetemalt och Caramünchermalt. Humlen till ölen är Centennial och Chinook och jästen är Ringwood Ale.

Som vanligt när ett recept är gjort (och dessa två hade någon månad på nacken) så håller det sig intakt tills bryggdagen eller dagen innan. Av praktiska skäl utökades mängden basmalt till 5kg från 4kg då en säck Pale Ale Malt är på just 5kg. Sedan lade vi till lite vitpeppar och under bryggningen ökades Chinook-given från 25 till 33g då det var just 33g kvar i påsen. Det blir som vanligt när vi brygger, en jäkla massa ändringar.

Iom att all malt var förvägd så gick krossningen snabbt och det tog inte lång tid innan ca 16 liter vatten landade i malten. Mäskningen skulle ligga på 66 grader i en timme men det visade sig snabbt att det ville inte mäsken. Med flitigt omrörande och mer vatten lyckades vi efter mycket om och men stabilisera mäsken och efter en timme hade den sjunkit till 64.5 grader.

När vi lakar så siktar vi på 1 liter på 3 minuter som riktlinje men denna gång gick det riktigt långsamt, 6 minuter per liter. Detta ledde till att vi efter väl över två timmar hade 27 liter med ett PBG som var som vårt estimerade OG - 1053 och då avbröt vi. En av orsakerna till att vi inte orkade fundera så mycket på hastigheten var att vi satt och drack öl och tittade på Blackadder på BBC och sedan på det där bröllopet som visades på TV. Vi tyckte det var mycket upprörande att Björn Skifs hade frack. Alla borde ha frack.

För att skynda på uppvärmningen av vörten till kok delade vi upp vörten i två kittlar för att sedan koka allt i den stora kitteln. Tyvärr placerade vi inte den stora kitteln helt perfekt på induktionsplattan och märkte inte det förrens 20 minuter efter kokstart. Efter en timme hade vi ett OG på 1056 vilket var lågt med tanke på vad vi hade som PBG. Det låg å andra sidan väl inom vad vi ansåg lagom för just denna typen av öl så vi får väl känna oss nöjda. Nu väntar 2-3 veckors jäsning med den "svenska" jästen Ringwood Ale som vi använde till vår populära och goda julporter. Under juli blir det nog bryggning av Vintersboviken Ale så vi hinner jämföra dem innan kräftorna i Augusti.

Vi kan även dra en kort förklaring av namnen. Inspirationen kommer från Bedarö Bitter även namnmässigt. Lilla Rimmö är en ö som ligger inte långt ifrån Martins familjs sommarstuga på Vikbolandet utanför Norrköping. Vintersbo heter området och där finns Vintersboviken. Kommande etiketter kan nog ha en eventuell koppling dithän med.

Det ägde även rum en provsmakning av Sommerlat Weisse och ForbiddIn Wit under bryggningen. Vi passade på att jämföra InWit med vår egen brygd och kom fram till att "vår" Wit är i klass med flaskvarianten men bättre än fatvarianten. Det tycker vi är rätt lyckat. Det blev en lätt och god Wit även om vår var aningens klarare än originalet.
Sommerlat Weisse smakade väldigt bekant och det går inte att missa att vi haft en Weizenbock som utgångspunkt. Torrhumlingen med Citra gav en väldigt trevligt doft. På det hela taget är det två bra veteöl till sommarens varmare dagar.

Bryggprotokoll - Lilla Rimmö Ale - 25 liter
Malt & Extraktgivare
5kg Pale Ale Malt
1kg Vetemalt
0,25kg Crystal Malt

Försockringsrast 66ºC 60 minuter

Humle
30g Centennial 10,80% a-syra - 30 minuter
33g Chinook 12,70% a-syra - 15 minuter

Kryddor
10 vitpepparkorn - 10 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2-3 veckor - Wyeast 1187, Ringwood Ale

OG 1056 - Slutvolym 24 liter

Deltagare:
Martin, Victoria, Christian, Patrik

Bilder:
Förvägt. It's the shit.

Temperaturen sjönk ett par grader.

Massa bottenguck i början men det sjönk sedan.

ForbiddIn Wit - lik sin föregångare

Sommerlat Weisse feat. Blackadder (Goes Forth)

Brudparet - Kronprinessan Victoria och Prins Boxer-Robe.. ursäkta.. Daniel

Skärgården. It's the shit.

Inga kommentarer: