torsdag 1 juli 2010

Provsmakning - Morbror Julles Strong Ale

Vi sa att vi skulle vänta, men ibland är det svårt.
I måndags kväll var det två trötta individer som efter arbetsdagen (som föregicks av 3,5h sömn efter en 5h 45 min försening med SJ) beslöt sig för att det var dags att smaka på det senaste tillskottet av Strong Ale.

En flaska hämtades upp ur källaren där den stått i ca två veckor för att placeras i kylen. Vi sa direkt vid flasktappningen att den kanske behövde stå rätt länge och efter denna provningen är det samma linje som gäller.

Ur flaska var det en tydlig alkoholkaraktär som infann sig. I glaset var det ett en helt OK mängd skum och färgen var något mörkare än Something Something Something Strong Ale. Ölet var dessutom väldigt klart. Detta beror med största sannolikhet på vår omtappning och en hel månad i tunna innan flasktappningen.

Doften karaktäriserades av alkoholtoner men nyanser av chokladmalten framkom även. Den i doften rätt dominerande jästkaraktär som Rogue Pacman Ale-jästen bidrog med för tidigare strong ale gav inte Northwest Ale vilket vi gladdes åt.

Även smaken hade rejäla alkoholtoner och den kändes lite spretig, något vi förväntade oss. Många likheter fanns annars i smaken med Something Something Something Strong Ale fast humlekaraktären kändes mer påtaglig här och det var en bra efterbeska.

Detta är inte det slutgiltiga omdömet av Morbror Julles Strong Ale utan vi får nog låta den stå en månad eller tre till innan det är dags att öppna nästa flaska.

Nu får Morbror Julle vänta ett tag till

Inga kommentarer: