söndag 13 juni 2010

Flasktappning - Morbror Julles Strong Ale

Efter en månad i två tunnor var det nu dags att tappa Morbror Julles Strong Ale på flaskor. Ölen som till en början var tänkt att bli en Barley Wine blev som bekant inte en sådan. Jästen däremot hade vi redan kultiverat för att klara en brygd med OG över 1100.

Två veckor in i jäsningen tappades brygden om för att i två veckor få stå och jäsa ut med bara den jäst som fanns i vätskan. Då hade den SG på 1020 och var redan starkare än "förlagan" Something Something Something Strong Ale. Osäkra på hur mycket jäst det egentligen kom med så hoppades vi att det kanske kunde komma ned till 1017-1018 om vi hade tur. Det verkade dock som det var en del jäst ändå för det bubblade fortfarande rätt friskt i den nya tunnan.

Igår bubblade det fortfarande med ca 5 minuters mellanrum och så har det varit under senaste veckan. Det visade sig efter tappningen att det var en rätt ordentlig jästkaka i omtappningstunnan och det avspeglade sig i mätningen.

"Morbror Julle is a mean drunk" sa vi när vi noterade ett FG på 1014 och därmed uppmätt styrka på 7.7% vol. Strong Ale var det ja. Det var en värmande och tydlig alkoholton som fanns i brygden med en lätt touch av chokladmalten. Vätskan var väldigt klar och att tappa om till en sekundär tunna för en vecka efter planerad jäsning ska vi nog göra fler gånger. Speciellt när vi haft problem med för mycket jäst och jästsmak i vissa brygder. Nu ska vi vänta några veckor innan det är dags att smaka.

Bilder:
Victoria håller koll på volymen

Christian monitorerar jästen i botten på tunnan

En väldigt klar och väldigt stark vätska.

Inga kommentarer: