söndag 6 juni 2010

Flasktappning - ForbiddIn Wit & Sommerlat Weisse

Igår var det till slut dags att fylla flaskor med årets sommaröl som bekant gick i vetets tecken.
Då vi har har en dålig vana att ha sönder utrustning så hade vi senaste tiden införskaffat en till Auto-Siphon från Humlegården. Detta ledde till att vi kunde göra dubbla överföringar till transfertunnor med sockerlag. Tidsmässigt tog det allt som allt dryga 1.5h trots en långsam start.

Först ut på flaska var ForbiddIn Wit, en öl som vi jämförde lite på plats mot InWit (som var mycket bättre på flaska än på fat). Vi konstaterade att detta kan nog vara den klaraste öl vi någonsin bryggt. Den hade jäst ut ordentligt med FG 1008 (estimerat FG 1012, OG 1047) vilket gjorde det till en potent rackare på 5.1%. Tyvärr hann vi inte med att göra egen pomeransessens till denna brygs som Peter Högström rekommenderade. Turligt nog lyckades Martin ta sig in till Malmö och införskaffa lite icke-hemgjord essens. Ca 1.5ml/l av essensen tillsattes i transfertunnan för uppblandning innan flaskorna fylldes.

Även Sommerlat Weisse hade jäst ut till FG 1008 (estimerat FG 1014, OG 1052) och blev således en Weiss av den starkare graden på dryga 5.7%. Till skillnad från Witen var denna brygd rätt grumlig men hade en riktigt härlig arom från torrhumlingen med Citra. Den tog turligt nog inte över för mycket utan de karakteristiska jäst-tonerna från Weihenstephan-jästen fanns där. Med någon veckas lagring på flaska tror vi att dessa kommer passa ypperligt i sommarvärmen.

Bilder:
Väldigt klar Forbiddin Wit

Lite humlerester kvar i tunnan innan transfer

Efter transfer var det klart mindre humle kvar

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Låter spännande!

Fredrik K sa...

Hm, Wit:en ser lite väl klar ut för att vara en Wit.. hade vi mycket protafloc? ;-)

Martin sa...

Vettefasen varför den var så i det skedet. Den smakade rätt men färgen ur tunnan var inte som förväntat. Vi får se hur den ser ut nästa vecka. Vi ska testa en på jobbet på onsdag...