tisdag 24 september 2013

Bryggning - Öl till Maltes Hembryggarfestival och 5års jubileum


Då var ytterligare en bryggning genomförd. Denna gång var vi ett relativt litet gäng på endast fyra personer som satte igång att brygga och tappa. På programmet stod att tappa vår Wienerlager som bryggdes för ett antal veckor sedan samt att brygga en Brown Ale till Maltes Hembryggarfestival och en stark belgisk trappistinspirerad ale till vårt 5 års jubileum.

Wienerlagern är fortfarande namnlös men det var ett experiment där vi delade vörten för att använda två olika jästsorter, Wyeast Bohemian Lager #2124 och White labs Oktober fest WLP820.
Det är ju alltid kul att testa fram hur olika kombinationer fungerar med varandra samt vad vi själva föredrar.

Men det viktiga denna dag var ju att vi skulle brygga två öl. Som nämnts innan är det öl som redan har ett syfte som inte är bara att vi själva skall njuta av dem utan snarare andra skall njuta av våra drycker.

Den första ölen då, den till Maltes Hembryggarfestival, en Brown Ale. Vi har ju bryggt ett antal brown ale vid det här laget och flera av dem har varit riktigt lyckade. Vi har således en del erfarenhet att bygga på och vi valde nog just denna sort på grund av därför. Ölen är bryggd enligt amerikansk västkusttradition med rikligt med humle från just denna del av världen. Men en brown ale är absolut inte bara humle utan även en maltig öl och detta skall kännas. I vårt recept har vi tryckt på ett par goda mörka sorter som ger en god balans mot humlen. Och som nästan inte behöver nämnas längre så döptes denna öl i sann HBG2tradition efter vad vi tittade på när vi bryggde. Denna bryggning hade vigts till största delen åt Arnold Schwarzenegger så en av hans klassiska filmer fick bli inspiration, Commando.

Den andra ölen som bryggdes är till vårt 5 års jubileum i januari. Tanken vi har haft är att vi skall ha två öl att bjuda på, en ”dricka”-öl, en APA eller dylikt som är lättdrucken och att den andra ölen skulle ha mer OUMPF och vara kraftig, smakrik, alkoholstark och så vidare. Valet i det andra fallet föll sig naturligt på en trappistinspirerad belgare, mörk, kraftig och stark. Vi har bara bryggt någon enstaka brygd av denna stil men vi har bryggt desto fler belgiska brune och dessa sorter har ju en hel del släktskap. Igen är malten viktig och i detta fall vill jag nog säga att den är superviktig. Vi har tagit malt av en rad olika och komplexa sorter för få till den sammansatta avancerade maltkomposition som den här ölsorten är känd för. Till detta har vi även lagt till socker och sirap av mörk variant för ytterligare höja de förjäsningsbara sockerarterna samt för att lägga till några smakelement till. Även om det är malten som gör en sådan här öl skall det i lite humle och vi koncentrerar oss på klassiska kontinentala sorter. Även om receptet fick ändras en hel del på stående fot då inte lagerhållningen kontra recept stämde så hade vi gott om kompletterade andra humle som fungerar. Denna öls namn var grund för en hel del debatt. Jag tyckte att den skulle heta Beerthovens 5:a men det röstades ned på grund av vad jag tolkar var att det var ett så suveränt bra namn så att vi aldrig kommer komma upp i denna klass igen. Vi valde istället ett namn som anspelar på styrka och som firar den utomordentliga induktionsplatta som vi köpte för ett tag sedan. Namnet blev 16 Amp efter strömstyrkan som går åt för att driva plattan.

Själva bryggningen började bra med att vi öppnade ett 5 liters fat med Monkey Wrench, en APA som bryggdes i våras till en födelsedagsfest och var lite av en lagerrensare, detta var mycket gott. Men kanske på grund av denna goda start så var vi alla bryggare lite ofokuserade större delen av dagen. Även om vi lyckades bra med bryggning och fyllning så glömdes hela tiden att förbereda saker som skulle komma alldeles strax, vi gjorde lite småkorkade missar som att glömma att stänga kranen när vi mäskade in och så vidare. Men inga av dessa missar drabbade brygderna eller fyllningen och gjorde mest att vår bryggning blev roligare och ännu mer avslappnad.

Vi fick även chansen att använda vår senaste investering, en ny termometer. Vi har innan använt digitala termometrar från Kjell & co och då vår första av denna modell började bli dåliga för knappt ett år sedan så skaffade vi ett par likadana till. Men strax efter sommaren på en SHBF-kursbryggning så hade alla dessa termometrar flippat helt. Dom visade 50O fast det uppenbarligen inte var det i lokalen, även när vi la dem i kylen visade de bortåt denna temp. Så vi fick den gången blixtutrycka till ICA och inhandla en stektermometer som ju är så där lagom bra. Efter denna nära katastrof gick diskussionerna höga i gruppen vad vi skulle satsa på nu, Kjell & co var nu uteslutet. Vi ville ha något som är rejält vattentåligt, hyfsat snabb i mätning, i övrigt tålig och helst billig. Nu blev det så att vi skippade det sista för att satsa lite extra i förhoppning att vi verkligen får en kvalitetsprodukt.
Termometern valet föll på är en Testo och har kostat oss ca 1300:- inklusive frakt, moms med mera. Den känns rejält seriöst byggd och är snabb i mätningarna, så vi har goda förhoppningar.

Bryggprotokoll – Col. John Matrix - 20l - brygd #108
Malt & Extraktgivare
4,69kg Pale ale malt
0,35kg Dark crystal
0,19kg Caraaroma
0,19kg Carafa I special

Försockringsrast 68ºC - 90 minuter

Koktid - 75 minuter

Humle
40g Pacifica 5.2% α-syra - 20 minuter
10g Amarillo 9.5% α-syra - 20 minuter
20g Pacifica 5.2% α-syra - 10 minuter
30g Amarillo 9.5% α-syra - 10 minuter
40g Pacifica 5.2% α-syra - Whirlpool @ 70ºC
30g Amarillo 9.5% α-syra - Whirlpool @ 70ºC
35g Nelson Sauvin 11,5% α-syra - Torrhumling 3 dagar
25g Amarillo 8% α-syra - Torrhumling 3 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär – White labs WLP041 Pacific Ale

OG 1.052 – FG 1.012 – 5.3% ABV – 43 IBU – 60 EBC

Bryggprotokoll – 16Amp – 20 liter – brygd #107
Malt & Extraktgivare
6,38kg Belgisk pale ale malt
0,85kg Aromatic
0,59kg Carabelge
0,11kg Special B
0,08kg Carafa I special
0,33kg Mörk kandisirap
0,11kg Mörkt kandisocker

Försockringsrast 65ºC - 90 minuter

Koktid - 120 minuter

Humle
15g Magnum 15% α-syra - 90 minuter
8g Styrian Golding 5% α-syra - 15 minuter
9g Hallertauer Mittelfrüh 4,2% α-syra - 15 minuter
13g Saaz 3,2% α-syra - 1 minuter
9g Hallertauer Mittelfrüh 4,2% α-syra - 1 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast #3787 Trappist High Gravity

OG 1.099 – FG 1.016 – 11% ABV – 24 IBU – 54 EBC

Bryggdatum
2013-09-14

Deltagare
Patrik, Kristoffer, Stefan, Fredrik

Inmäskning

Stefan skålar med alla läsare av bloggen

Såhär skönt kan det vara att brygga

Fredrik gömmer sig bakom dagens just fyllda flask och hoppas på att känna smaken igenom glaset
Fotogenique
Stefan och Kristoffer kämpar med humleberäkningar
Socker och sirap
Socker, sirap och humle
Rocking the yeast!!!
Renlighet är viktigt, här desinficeras jästflaskan innan öppning
Det skall kraft till för att jästen skall blandas ordentligt
Vår nya termometer som vi har goda förhoppningar på


Inga kommentarer: