torsdag 25 oktober 2012

Sällskapet Maltes Hembryggarfestival 2012

 Jämfört med resterande skånska bloggare är vi kanske lite sent på det men i lördags, då var det dags för den största hembryggarträffen för året - Maltes Hembryggarfestival.

Detta år var det återigen rekordmånga anmälda med dryga 30 deltagande öl anmälda (jämför med 9 bidrag på s.k. Skånska Mästerskapen i Stockeboda) och kvaliteten på ölen ökar varje år. Festivalarrangör Jonas (även förra årets vinnare) fick inledande uppmana bryggare och besökare att inte ha för mycket i glasen för att alla skulle få smakprov vilket uppenbarligen behövdes. Det var rätt vettigt för väl över 150 besökare dök upp enligt uppgift.

Trycket var högt och vi bryggare ryckte in bland varandras bord lite då och då för att täcka upp vid mat- och toalettbesök m.m. Detta år var det bokstavsordning som gällde vilket resulterade i att vi hamnade mitt emellan våra vänner Hampus Olofsson och Christian Kapusta. Båda två hade med sig bra öl och det var en fröjd att både smaka deras produkter och att servera dem.

Förra året hade vi med oss två öl, IPAn Sunshine Lollipops och Black Double IPAn Darth Kuda (som sedan blev Blackadder DIPA och tog brons på SM). Detta år insåg vi våra fysiska begränsningar och 18 liter öl fick räcka. Brygden gjordes i juni och gick under namnet Monks Of Dschubba, en 8.7%-ig mörk belgare som lagrats med franska ekkuber och portvin. Vi var mycket nöjda med den efter lagringen och den var trots sin höga alkoholhalt väldigt balanserad, något som blivit lite vår grej, balanserad öl.

Trots att det inte var en direkt crowdpleaser som div. humlade öl eller dylikt gick uppåt 15 liter åt och efter omröstningen hamnade vi på en 9e plats. Vi får vara mycket nöjda med det då det var klart högre kvalitet på brygderna detta året trots ökat antal. Vinnaren var inte den vi i gruppen inofficiellt enades om som favoritöl vilken var Brunator, en Weizenbock av Holger Krawczyk och Tobias Stegk, utan en av våra "sekundärer", Else If Imperial Stout 2.0 av Hannes Gruber.

Vi har känt Hannes ett par år och nu senast till SM stod han bredvid oss och plockade Gröngölingspriset med just Else If Imperial Stout 1.0. Han har troligtvis tagit tillvara på domarnas kommentarer och uppdaterat sin brygd därefter. God som tusan var den iaf och vi kan nog alla hålla med om att det inte på något sätt var en ovärdig vinnare.

Vinsten detta år var ungefär som föregående år, brygden fick produceras i större skala på Malmö Brygghus och sedan säljas på flertalet pubar i Malmö. Detta år var det hela 5st pubar som kommer servera vinnarbrygden.

Vi får summera med att tacka Sällskapet Malte som mycket goda
arrangörer, alla bryggare för all deras kvalitativa produkter (med undantag för Balders över laktosierade berliner weisse, den var... "mindre bra") och alla sponsorer - Beerequipment Helsingborg, Humlgårdens Ekolager och alla andra.

Kontentan? En bra festival som förtjänar att bli större än den är. SM i Skåne 2015?

 Bilder
Redo och snygga
Vinnare av Bästa Bordspriset - Køkkenøl
Bryggare Bergströms Caiman Blues IPA, en av dagens bästa IPAs
Thomas Fransson (Sveriges Bryggradio) hoppade av tävlingen men bjöd på öl ändå
Många besökare blev det
Livemusik från Sven Erik Lundeqvist Trio

Hannes - glad vinnare
Trötta Helsingborgare
Fråga Balder om detta sen...

3 kommentarer:

Hannes sa...

Tack för det fina omdömmet! Och jag håller helt och hållet med, SM till skåne! Men psst.. Han där med maltsäcken och de signerade! affischerna är ju jag, Hannes =)

Alexi sa...

Hehe, vet inte vad Martin tänkte på där... Fixat!

Martin sa...

Wut? I will blame it on the drunk.