tisdag 16 oktober 2012

Planering - Direktörns Imperial Stout

Vi brukar inte skriva så mycket om saker vi planerar, men det kanske är dags att börja med det med!

Även om inte namnet inte är helt spikat så kan man vi titeln iaf läsa ut vilket stil vi pratar om. Kristoffer och Martin har under ett tag pratat om att göra en stor stark och från och till har det kastats lite tankar och förslag fram och tillbaka.

De senaste veckorna har det blivit lite fler diskussioner och idén att göra en riktigt hög ABV-öl med ordentlig kropp kändes mer och mer spikat. Efter lite om och med kom följande förslag fram:
Gör ett recept på en "normal" Imperial Stout, ca OG 1.090, och mäska in detta fast i två mäskkärl. När hälften av vörten som behövs lakats ut från båda mäsk/lakkärlen, blanda dessa sötvörter och låt detta bli den stora ölen. Laka sedan vidare och gör en snällare stout på resten.

Grovt räknat hade vi fått en brygd med OG kanske uppåt 1180 och en med OG på kanske 1045.
Problemet kring detta är att vi aldrig gjort något likande och gällande den starkare av brygderna känns jästen och utjäsningen som den stora utmaningen. Om vi vill ha en utjäsningsgrad på hyfsat normala 75% pratar vi FG på 1045 och en alkoholhalt på uppåt 18%!

Enligt How To Brew behöver vi ca 4 liter förkultur till detta med två paket jäst medan Mr Malty bedömer 6 liter förkultur... oavsett vilket som är rätt är det en jäkla massa förkultur, något som kan komma att påverka smaken mer än önskat. Jäststammen vi tänkte använda är Wyeast #1728 Scottish Ale och ifall det hela stannar för högt pga att alkoholen börjar döda jästen blir det nog att fortsätta med Whitelabs WLP099 Super High Gravity.

Vi vet att Hannes (Nerdbrewing) nu håller på med ett liknande koncept, mer på hans blogg, och det ska bli spännande att se vad hans slutresultat blir och vad vi kan dra för lärdomar om det. Finns det någon annan som gjort en brygd på detta sättet eller allmänt gjort en öl med extremt högt OG och har några tips?

Planen blir att brygga kring årsskiftet och sen får vi se hur det går...

6 kommentarer:

Hampus sa...

Kul projekt!
Jag har gått i samma tankar men jag har tänkt lite ett annat tillvägagångssätt, att brygga med högt og men inte galet högt, ca 1110 typ. Sen mata brygden med sockerarter i valfri form, på så sätt stressar man inte ut jästen. Mår jästen bra så gör den god öl. Bara en tanke, dock vet jag inte hur den reagerar i allt för hög og. Jg följer projektet med spänning! Lycka till! Ses på lördag!

gnoff sa...

Inga av er hembryggare som skall på The Tivoli lördag 27:e oktober?

Lite go metal med Raubtier samt Engel + Faithful Darkness

Har en annan spelning hemma i Göteborg dagen före, så smiter ner lördag em och hem söndag fm.

Cheers, gnoff

Nerdbrewing sa...

Kul, ska bli spännande att följa detta! Jag tror tricket, som jag missade, är att göra vört som har extra hög andel jäsbara sockerarter. Jag gjorde recept och mäskade för relativt fyllig öl och verkar ha fastnat på ca FG 1067...

Vi får se till att byta nån flaska med varann sen!

Martin sa...

@Gnoff: Vi kommer nog inte göra det. Det brukar bli en pizza på Mogwai (ca 220 öl på flaska) och sedan en sväng förbi Dahlbergs (som stänger 30/10) och kanske ett Bishops efter bryggningen, som vanligt :)

gnoff sa...

Okidoki, då blir jag själv ölnörd på spelningen kanske ;)

Fear Wolf Brewery sa...

Säger bara rejäl bittergiva (100+) och lång mäskning (90 min) och låg mäsktemperatur (65)!

Om det skulle bli problem att komma upp i OG så är honung ett hett tips.

/Peter