söndag 4 september 2011

Bryggning - GoD Imperial Ale 2011

Under fjolårets årsmöte med föreningen Gamla och Dryga, GoD, togs beslut om kommande års brygder. 2011 års öl skulle vara en Dubbel IPA och till 2012 skulle vi ha en Barley Wine.

Under våren har konceptet kring årets brygd gått från det ena till det andra och vi har pratat om tillsatser i form av honung och vad "gammal svensk humlad öl" kunnat utvecklas till. Några saker enades det om - tysk humle, någon form av rökmalt, rågmalt, enris.

Enris? Jo, när vi besökte Mikaeli Marknad på Fredriksdal i Helsingborg förra hösten så stod hembryggarna Lars och Christer och bryggde öl på gammalt vis där man lakade genom enris. Malten röktes som bekant förr över öppen eld så att ha en dos rökmalt med i brygden var givet. Gällande humlen så tog vi tillflykt till den närmaste landet som producerar kommersiell humle med variation, och då blev det Tyskland.

Rökmalten kommer ju i olika varianter men latheten vann och valde att använda den torvrökta malten vi köpte förra året även om kanske just gotländsk rökmalt hade blivit mer traditionsenligt. Å andra sidan, en dubbel/imperial öl är ju kanske inte det mest traditionsenliga för dessa trakter alls.

Vår GoD-medlem Niklas har kontakter i en-rökeribranschen och dök upp veckan innan bryggningen med en stor påse en-flis. Inte vad vi hade räknat med, men det gick att lösa. För att kunna avgöra hur mycket smak och doft vi fick ut ur en-flisen skulle vi använda den under lakningen, lite som vörthumling, och på så sätt även kunna ta ur det ur vörten ifall det blev för mycket.

Till bryggdagen dök det upp några GoD-medlemmar till oss och vi satte igång. Mäsken var satt till 67 grader och 75 minuter och det flöt på smidigt. Inför bryggningen hade vi införskaffat pH-stickor och mätte, mest bara för att se. Enligt BeerSmith skulle vi ha ett pH på 5.4 i mäsken men vi låg på 5.6 vilket dessvärre var utanför det önskade omfånget mellan 5.2 och 5.5.

När vi gjort vår recirkulering så var det dags för enflisen. Vi hade vägt upp 100g flis och placerat i en humlekokpåse, som vi placerade i en til humlekokpåse. Vi ville nämligen minimera flisen i koket. Till slut fick en-fliset ligga i hela lakning.

Efter kok hade vi ett OG på 1.085 vilket var rätt nära det estimerade 1.088 och vi hoppas på att vår Kölschjäst är pigg och glad och ger oss en torr slutprodukt. Tre veckors primärjäsning, sedan blir det några veckor i tunnan innan det avslutas med några dagars torrhumling på slutet. Premiären för ölen är årsmötet med GoD den 3/12.

Bryggprotokoll - GoD Imperial Ale 2011 - 15l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.0kg Pale Ale malt
0.45kg Crystal malt
0.25kg Rågmalt
0.05kg Torvrökt malt
0.25kg Rårörssocker
0.20kg Candisocker, ljust

Försockringsrast 67ºC - 75 minuter

Humle
20g Magnum 12,7% α-syra - 90 minuter
20g Pearle 9,6% α-syra - 45 minuter
10g Spalter Select 4,9% α-syra - 45 minuter
15g Magnum 12,7% α-syra - 30 minuter
15g Spalter Select 4,9% α-syra - 30 minuter
20g Pearle 9,6% α-syra - 3 minuter
20g Spalter Select 4,9% α-syra - 3 minuter
10g Magnum 12,7% α-syra - 3 minuter
30g Spalter Select 4,9% α-syra - Torrhumling, 4 dagar
20g Pearle 9,6% α-syra - Torrhumling, 4 dagar
15g Magnum 12,7% α-syra - Torrhumling, 4 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär - Wyeast 2656, Kölsch, 2000ml förkultur

OG 1085 - 89 IBU - 27 EBC

Bryggdatum
2011-08-20

Deltagare
Patrik, Victoria, Martin, Mats, Anders, Joakim

Bilder
Smidigt att väga malten dagen innan

Enkel setup med nya isoleringen

Ca 1.3kg enflis

100g uppvägd enflis

Det flöt fint i vörten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Trevligt recept men kan verkligen så lite torvrökt malt komma fram? Tror det rekommenderade mängden ligger på 8-12%.

Martin sa...

Förra året bryggde vi en Imperial Porter med ca 3% torvrökt malt. Trots en massa andra smaker och malter så är det en lätt, men tydlig, rökig ton i den. Då årets maltbas är "lättare" i smaker, dvs inte en massa rostat, så gick vi ned i mängden och jag tror att vi hamnar på runt 1% av maltbasen här.