onsdag 31 augusti 2011

Malte Hembryggarfestival 2011

I lördags var det dags för (den numera årliga?) Maltes Hembryggarfestival som liksom förra året ägde rum i Folkets Hus i Limhamn. Som vi tidigare nämnt så deltog vi förra året, vann och fick äran att brygga en öl till Sällskapet Maltes 25-årsjubileum.

Till denna festival hade vi bryggt två öl, en IPA och en Black DIPA, som redovisats tidigare.

Kvällen innan festivalen ställdes faten ut på balkongen i varsin tunna med isvatten för att få ned temperaturen en aning. Förra året var festivalen i november så kylning var inte ett problem, men denna gången gick inte temperaturen under 15 grader. Inför nästa års festival får vi lobba på att festivalen skjuts en månad så temperaturerna kanske sjunker under 10 grader under natten innan.

Runt kl 15 anlände vi i Limhamn med våra fat, slangar, presentationsmaterial och dylikt och blev anvisade till vårt bord. Grannarna var Hampus Brewing samt Holger och Aurélie, dvs. folk som vi känner, är trevliga och oftast har bra grejer.

Vårt 9-litersfat med Darth Kuda åkte in i kylen och efter lite omplaceringar fick även det stora fatet med Sunshine Lollipops plats i en kyl. Dessvärre uppnådde inte någon av våra öl en temperatur som vi ville ha utan var konstant lite för varma.

En bit efter kl 16 öppnade Maltes ordförande Thomas festivalen och "festivalansvarige" Jonas höll en genomgång. Därefter fick Martin prata lite om SHBF, våra förhoppningsvis kommande kurser här i Skåne och så innan en representant från var och en av de 14 deltagande bryggarna/bryggargängen fick presentera sig och sina brygder. Totalt var det 23 brygder som ställde upp och tävlade.

Vi märkte tidigt ett intresse för våra öl och vi fick hålla ned på volymen av vår BDIPA som vi skänkte ut. Detta till trots tog de ca 8,5 litrarna slut innan festivalen stängde. Av Sunshine Lollipops 14 liter blev ca 3 liter kvar...
Det var även ett stort intresse för att lära sig att brygga och vi fick under kvällens gång svara på frågor om det ena och det andra gällande hembryggning.

Festivalen var rätt basic. Varje brygd fick ett nummer och besökarna fick ett papper där de kunde sätta betyg och kommentarer samt en ranking 1-3 där 1an fick 5p, 2an 3p och 3an 2p. Lite skum poängräkning, men så var fallet. Kvaliteten på brygderna var genomgående rätt bra med höjdpunkter och lågpunkter och stor variation, allt från en Skånsk version av Gotlandsdricku till Imperial Porters, Saison, Belgisk Ale, Tysk veteöl..

Favoriter i vårt gäng var bland annat Holger och Aurélies öl Sydtyskan, Nobel Pikobryggeris Port Pineapple, Hampus Brewing Saison du Tracteur och Køkkenöl APA.

Ca 4 timmar efter festivalens öppning annonserades vinnarna. På tredje plats kom Jeffrey från Souther Plains Brewing Company med en IIPA. Tvåa kom Hampus Brewing med sin Saison du Tracteur och vinnaren var, rätt pinsamt enligt vinnaren själv, festivalansvarige Jonas Stroh Carlsson med sin Imperial Coffee Porter Möllan Porter.

Första pris var att få brygga sin öl på Malmö Brygghus med distribution som även inkluderade Bishops Arms i Malmö. Stort grattis till vinnarna och ett stort tack till arrangörerna i Sällskapet Malte. Vi hoppas att festivalen hamnar lite senare nästa år!

Bilder
Se Facebook - Hembryggarbloggens Bildgalleri - Maltes Hembryggarfestival

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, det var så de räknade poängen, fick aldrig häng på det. Så kul att ni gillade Port Pineapple! Som vanligt var era öl vansinnigt goda!

Hampus sa...

Kul att träffas igen!
Jag gillade era öl också! Det var en förbaskat trevlig tillställning, glada besökare och glada bryggare.