onsdag 11 maj 2011

SM i Hembryggd Öl 2011

I helgen var det äntligen dags för SM i Hembryggd öl vilket ägde rum på Gamla Tryckeriet i Alvik. Domartävlingen avgjordes helgen innan och på lördagen var det Folkets Val samt presentation av domartävlingens vinnare.

På fredagen begav sig en bil med hembryggare upp mot Stockholm med en last bestående av två fat öl, I'm On A Horse (DIPA) och I'm On A Boat (APA), bonus-öl (Fale, Boogie Van Brown Ale, Ingen Blonde III samt en flaska av Thirty Year Beer och GoD Imperial Porter 2011), presentationsmaterial, banderoll, packning osv... Målet var Camp Christian i Högdalen där vår bryggare Christian Olsson numera bor och där vi alla skulle bo under helgen.

Väl framme i Stockholm blev det att assemblera slangar och tappkranar innan Fredrik, Victoria och Martin begav sig till Alvik för att lämna av faten och dess isolering inför lördagen. Kvällen avslutades med tacos i mängder och tv-spel - en förstklassig uppladdning.

Lördagen inleddes lite lagom tidigt med färd från Högdalen med buss och Tvärbana till Alvik där vi hämtade våra fat och registrerade oss och fick våra nummer - 220 (Båten) och 305 (Hästen). Då vi hade en ny, fin banderoll med oss var antalet lämpliga platser inne i lokalen lite begränsade med tanke på upphängningen så vi fick ta en plats en bit in i närheten av Bröderna Anderssons monter.

Förra året hade vi flaskor som behövde etiketteras och kylas vilket gjorde till att det nästan tog hela 2 timmar att bli redo. Med fat så gick det klart smidigare och med en timme kvar tills öppningsdags var vi redo. Tilläggas bör att det inte var helt utan bekymmer. En av tappkranarna verkade inte hålla tätt och I'm On A Horse pös ut ur den. Vår bordsgranne Jimmy Berglund (tog sedan Guld, klass 3 med en Kölsch) hade liknande problem med tappkranen till sin Berliner Weisse, Survete, men det hade löst sig efter ett tag. Efter några minuter noterade vi att det gick att skruva på lite fler delar än vi trott på kranen och vips var den lagad.

Innan det öppnade för allmänheten passades det på att besöka lite andra utställare och testa i förväg. Ett självklart stopp var Källarknutsgänget som i år ställde upp med en ny variant av Death By Hops (Guld, Folkets val, klass 3) och Spanked Virgin Wheat (Guld, Folkets val, klass 2). Veteölen var precis som vår Sommerlat Weisse från förra året humlad med Citra vilken passar utmärkt i veteöl. Det som slog oss med årets Death By Hops var den otroligt fräscha aromhumlingen vilket Stefan (Ölsvammel) förklarade med att de hade tillsatt humle direkt i Corneliusfatet till tävlingen då de inte var helt nöjda med doften. Det var ett smart drag och kanske nåt man får se över till nästa år, alternativt kanske ha med en Randall eller HopRocket. Frågan är väl bara hur man ska beskriva det i bryggprotokollet...

Vi passade även på att besöka Maarten Vanwildermeersch (Saccharolicious!, även känd från Sveriges Bryggradio) och testa hans brygder. Det märks att killen kan sin jäst och hans Saison du Moribond (13e plats, Folkets val, Klass 3) var riktigt najs.

Självklart passade vi på att testa våra egna brygder innan det var öppningsdags. I'm On A Horse (4e plats, Folkets Val, klass 3!) var nog precis som vi ville ha den. Den var ordentligt utjäst och gav plats åt humlen på ett bra sätt. Det här receptet kommer vi inte behöva ändra alls och vi är mycket nöjda med fjärdeplatsen. Tack ni som röstade! Vi hade många som kommenterade denna och det var mycket positiva kommentarer som utdelades.

I'm On A Boat hade vid fattappningen som vi tidigare beskrivit en ordentlig ton av jästen och dessvärre hade den tonen inte lagt sig och brygden var inte alls i den form som vi hade hoppats att den skulle vara. Vissa gillade den medan andra tyckte inte alls det var bra. Vi fick flera tips på vad som hade kunnat vara orsaken till detta och det är alltid kul att folk engagerar sig. Trots allt så fick den en del röster och hamnade på en plats mitt i startfältet, 21a. Brygger vi denna igen så ska vi hålla mer koll på jäsningen och kanske byta tillbaka till American Ale II som vi hade tänkt att använda från början.

Överlag var det mycket bra brygder som ställde upp och några andra av våra favoriter var Wizards and Witches Wicked Wit (Modifierade öl, Maarten Vanwildermeersch, Kristian G, Kåre B), Schwarze Katz (Schwartzbier, Magnus Westerlund, Lars Tyllered, Kalle Hansson), Snow leopard wit (Belgisk Wit, Kjell Eriksson, Klas Fredriksson), Big Black Bombay (Black IPA, Bip Thelin, Ola Ericsson), Shall I compare thee to a summers ale? (APA, Edvard Ahlsén, Arvid Blom), SchultzBräu Svetly Lezák (Tjeckisk/böhmisk pilsner, Johan Schultz), Bravator (Eisbock/Trippelbock, Börje Olsson) m.fl. Det fanns mycket att välja på :)

I domartävlingen ställde vi som bekant upp med Ingen Blonde III och Boogie Van Brown Ale. Vi fick inga medaljer men mycket bra omdömen att bygga vidare på, speciellt då vi ska brygga dessa igen. Ingen Blonde fick kommentaren att den var trött och kanske hade gamla råvaror vilket lät skumt då det var nyinköpta av oss. Boogie Van fick de mest positiva omdömena och Peter Högström som bedömde den ville ha en back av den men tyckte den var lite för balanserad, medan en annan domare tyckte den var för för tuff. Generellt omdöme var för att det var för mycket rostade toner. Då vi med största sannolikhet ska brygga en Single Hop-variant av den i höst var domarfeedbacken bra att ha. Vi ska även försöka skicka in lite flaskor av kommande brygder framöver till domarna att bedöma, feedbacken är klart nyttig.

Vi hade många trevliga besökare hos oss under dagen, allt i från allmänna öl-entusiaster, andra bloggare som Tobias (Chubbs Nanobryggeri), Erik (Housepainter's Nanobrewery) och Daniel (Schnille och Schmak) m.fl, hembryggnings-"profiler" som Svante Ekelin, Charles Cassino, Jessica Heidrich och Janne "Gnoff" Berglund samt flertalet aktiva inom SHBF. Den sistnämnda kategorins individer bjöd på intressanta diskussioner, speciellt om Skåne och dess hembryggare samt bryggkurser. Diskussionen om bryggkurser mynnade ut i ett samtal med Uffe som håller i detta.

Sedan Anders Boström slutade hålla kurser i Skåne har det varit tomt och vi har haft folk på besök men några regelrätta kurser i SHBFs regi har inte ägt rum. Uffe föreslog att två från vårt gäng skulle skickas upp till Uppsala för att lära oss hålla i hembryggarkurser och sedan kunna hålla några kurser per år i Skåne. Det är ju definitivt något vi kan tänka oss att göra. Dels kommer vi själva lära oss mer om bryggning när vi lär ut och ju mer vi lär oss om bryggning, desto bättre kan vi sedan lära ut att brygga. Men främst av allt - fler här nere i landet kommer få chansen att lära sig brygga eget öl vilket är det som är allra viktigast.

Efter SMs avslut begav sig hela gänget plus några vänner till Dolly's Steakhouse och vidare innan det var dags för återfärd till Skåne dagen efter...

Resultat i SM: Finns på SHBFs Hemsida

Bilder:
Lite fatrelaterade bestyr kvällen innan

Tacos i mängder är en bra uppladdning

Gruppbild måste ju tas

Lugnt bland utställarna innan det öppnar

Peter Högström hade en farlig låda

Kreativa utställare fanns det gott om

Wermländska Gambrinius Sällskapet var på plats med bra brygder även detta året

Hop Voltage vann Tapp-tävlingen

Sen öppnades dörrarna och det började komma lite folk

Vicky presenterar I'm On A Horse

Bröderna Andersson körde på ett kul tema i år med

Svante från Humlegårdens Ekolager var en av många som tittade förbi

4 kommentarer:

Fredrik K sa...

Jo det där med extra-humlekick vid servering vid SM.. som du skriver måste vi i så fall inte glömma att få med det i receptet som vi lämnar in vid registreringen (det måste man väl även göra för folkets val öl?). För man kan väl räkna det som torrhumling?
Lämnar man inte in ett fullständigt recept så strider det ju annars mot SM-reglerna (punkt 12).

Martin sa...

Jo, det är klart. Vi får kanske ta och fråga om detta innan vi börjar ge oss på sådant.

Fredrik K sa...

Saab har ju lite bekymmer dessa tider. Vi måste göra en SAAB öl! Simcoe Amarillo Aurora BramlingCross!
Mumma!!!

Stefan - Ölsvammel sa...

Bra inlägg, kul att läsa om SM. :) Jag får också tacka för god öl när jag var förbi och smakade.

Ett tillägg om humlingen i faten. Vi hade humle i både DBH och Spanked Virgin. Anledningen var som sagt att vi inte fick den arom vi ville ha. Det var ett resultat av för hög effektivitet i mäskningen, samt för hög mäsk temp i DBH. Vi fick helt enkelt späda den för mycket och till slut hade vi för lite humle till koket och torrhumlingen. Dessutom döljde den ökade maltigheten i DBH en del av humlearomen. Så att humle i faten fick bli en paniklösning. Fast det gav också en del smaker som inte var helt angenäma. Bl.a. tyckte jag DBH smakade grönsaksbuljong och viol. Men recepten är korrigerade till nåste år så vi slipper fathumla. Jag kan dock meddela att dessa udda smaker försvann efter att vi tappat ölen på flaska och låtit dom vila ett tag.