måndag 16 maj 2011

Invigning av Helsingborgs Bryggeri

Lördag den 14/5 var det Småbryggeriernas Dag vilket innebar att det var öppet hus på bryggerier över hela landet. Det var även invigning av Helsingborgs Bryggeri!

För ca 2 veckor sedan ringde telefonen och det var Hans Nelson, styrelseordförande för Helsingborgs Bryggeri, i andra änden av luren som undrade ifall vi i vårt hembryggargäng vill delta med något på invigningen. Det lät som en kul grej så vi började spåna och rätt snart kom vår idé: en presentation av bryggråvaror. Under de öppna hus som varit på bryggeriet hade det inte visats upp råvaror och vi antog att det kunde vara intressant för besökarna att faktiskt se vad man gör öl av.

Fyra maltsorter (Marris Otter, Caramünch II, Carafa I och Torvrökt malt) samt fyra humlesorter (Aurora, Tettnanger, Simcoe och Nelson Sauvin) skulle förevisas av Patrik, Victoria och Martin. Det skulle även göras "humle-te" för att påvisa skillnaderna i bl.a. färg hos de olika sorterna.

När hela gänget var redo att gå ned till bryggeriet på lördagen så ringer telefonen - det är Benny (bryggare på både Helsingborgs Bryggeri och Malmö Brygghus) som undrar ifall vi har en kapsylerare att ta med. Det hade vi och tur var väl det, annars hade invigningen med flask-kross mot fastigheten blivit lidande. Vi plockade med oss allt och promenerade ned.

På plats lämnade vi av kapsyleraren till Benny och satte upp våra skålar och muggar på bordet vi hade och passade på att hänga upp vår snygga banderoll. Under timmarna som invigningen pågick hade vi många, och frågvisa, besökare som alla gillade öl, men inte helt hade klart för sig vad detta "malt" och "humle" nu var för något. Många var imponerade och undrade hur svårt det var att göra öl hemma och hur man kunde göra för att lära sig.

Vi hade besök av flera hembryggare bl.a. Pontus (Pontonius, a.k.a. "Ballarna i Gruset"-mannen känd från Bryggradios bloopers i julavsnittet) samt Lars och Christer från "Videgatans Brygghus" här i Helsingborg. Lars och Christer stod förra året och lärde ut hembryggning under Mikeli Marknad på Fredriksdals Friluftsmuseum. Även finfrämmande från Malmö Brygghus i form av Anders, Cia och Li kom förbi och pratade lite innan de skulle ned till Malmö för sitt egna öppna hus.

Invigningen hade mycket att bjuda på. Det var mycket av Helsingborgs Ale 2.8, en folköl i engelsk pale ale-stil med Fuggles, EKG och Challengerhumle, tre karamellmalter och pale ale malt, som gick och det förstod man. För att vara en folköl på endast 2.8% fanns både kropp och karaktär samt en god dos "hinkabilitet" som Benny skulle sagt.

Det bjöds även på grillad korv från Per i Viken, chips och delikatesser från Larsviken, tal och musik och klippande av band. Mest imponerande var nog den 30 meter långa banderoll som hängdes ned från Öresundskrafts skorsten och det är bara att instämma med dess text - Skål Helsingborg.

När evenemanget var över så stannade vi kvar en stund, drack lite mer öl, åt korv och tog en rundtur i bryggeriet med Benny. Alla komponenter var inte helt intrimmade och automatiska ventiler och pumpar och liknande skulle komma men öl hade de lyckats brygga ändå. Vi tror att när allt är på plats kommer det bryggas lite roligare öl i denna byggnaden än vad som generellt dricks i Helsingborg.

Bilder:
Hembryggd öl och humlebunkar

En enkel uppställning av humle och malt

Stadens mest kända ölbloggare, Fredrik Johansen, tittade förbi

Glada besökare, t.ex. Daniel från SHBF

Cia och Li från Malmö Brygghus

Patrik bjuder barnen på malt

Hans Nelson håller tal

Rasmus (VD) svettas vid grillen

Nu ska det krossas flaskor!

Det var över 600 besökare under dagen

Skål Helsingborg!

En ny liten flaskfyllare

Helsingborgs Ale 2.8!

Inga kommentarer: