måndag 6 juni 2011

Bryggning - Drink and Drive (a Mini)

För snart två veckor sedan bryggdes en öl som idag flaskades, en svag öl.

Under en längre tid har det diskuterats att göra en svagöl, svagare än lättöl. Många har frågat just "varför?" och svaret har oftast blivit "varför inte?". Tanken sträcker sig lite längre än så.

Sedan BrewDog lanserade Nanny State på Systembolaget har den varit lite av en stammis i kylskåpet. Den är helt suverän som en öl med karaktär som man kan ta lite senare på en vardagskväll om man är sugen utan att bli snurrig. När man oljat balkongen i solskenet passade den utmärkt. Även om den må vara "överhumlad" så är det mycket smak på hela 0.5% ABV.

Tidigare i år blev vi inbjudna av våra vänner Charles och Anne från Koppi till deras release av Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural i Danmark varpå vi självklart åkte över. Eftersom vi själva använt deras kaffe i vår öl så var det kul att se vad dansken kunde åstadkomma. Under kvällens gång så blev det samtal med en dansk herre som själv bryggde hemma och samtalet kom efter en stund in på öl med låg alkoholhalt.

Efter att ha bryggt flertalet sådana med olika metoder var hans slutgiltiga tips nedtecknat i telefonen - "vanligt recept", "5, max 10 min mäsk", "hög temperatur", "kraftigt kok". Det var att räkna med låg effektivitet men metoden gick ut på att skapa en vört med en låg halt av förjäsbara sockerarter men fortfarande tillräckligt med sockerarter för att ge lite kropp till brygden.

Frågan kring detta ställdes på ett av de större svenska hembryggarforumen och reaktionerna lät inte vänta på sig. Flera tyckte att jag skulle späda vörten istället, vissa tyckte att man inte skulle frångå "vedertagna metoder" och sikta på folkölsstyrka. Vissa var mer uppmuntrande och hävdade att man ska inte döma ut en metod innan man testar den.

Det sista kör vi på, för vad är egentligen hembryggning utan möjligheten att göra vad fasen man kan komma på? Även ett dåligt resultat är ett resultat.

Receptet sattes till 12 liter English Light Mild och mäsken blev som följande:
Försockring - 10 minuter, 71 grader
Utmäskning - 10 minuter, 78 grader

Runt kl 14 på söndagen dök Stefan upp till Victoria och Martin och bryggningen satte igång. Det var en, förutom mäskschemat, tämligen ordinär bryggning.
Försockringsrasten lade sig på 70.8 grader och utmäskningen på 77.9 så vi godtog dessa temperaturavvikelserna. Läkningen gav oss som planerat 14.5 liter vört som under en timme kokades ned till 12 liter med ett mäktigt OG på 1016.

Idag var det flasktappning och resultatet blev som följande:
FG 1010 vilket gör att vi hamnar på 0.8% ABV.
Doften hade behaglig humlearom och kroppen var lätt. Det vi var lite rädda för var ifall jästen skulle vara för markant men de smaker som tog över var malt och inte jäst. Än så länge är vi helt klart nöjda och detta kan vi nog tänka oss att brygga igen ifall det blir bra.

Bryggprotokoll - Drink and Drive (a Mini) - 12l
Malt & Extraktgivare
1kg Marris Otter Pale Ale malt
0.2kg Carapils
0.2kg Caramünich II
0.1kg Special B

Försockringsrast 71ºC - 10 minuter
Utmäskning 78ºC - 10 minuter

Humle
2g Citra 12,0% a-syra - First Wort Hopping
5g Citra 12,0% a-syra - 15 minuter
5g Motueka 7,0% a-syra - 15 minuter
5g Citra 12,0% a-syra - 3 minuter
5g Motueka 7,0% a-syra - 3 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
7 dagar primär - Wyeast #1275 Thames Valley
7 dagar omtappning

OG 1016 - FG 1010 - 0.8% ABV - 19 IBU - 24 EBC

Deltagare: Martin, Victoria, Stefan

Bilder:
Inte så mycket malt denna gången

Humlegivor och jäshink redo

First Wort Hopping

Ordentligt kok

Klar och fin slutprodukt

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul!
Jag har läst på humle om tankarna och själv spånat på hur man kan göra folk eller lättöl och få det att smaka öl. Ni får beskriva resultatet om några veckor, så att jag vet om jag ska göra några ändringar i receptet.

Stefan - Ölsvammel sa...

Mycket intressant med en låg alko öl. Jag har själv gått i liknande tankar så det vore kul att höra hur det blev.

Martin sa...

Självklart kommer det en uppföljning när flaskorna är redo att öppnas! Håll ut!

Robin sa...

Vov, nu gick tankarna igång på att brygga svagöl åxå! Tidigare har jag anvät "rester" från lakningen och gjort lättöl på, men det har inte varit allt för angenämt.
Måste prova ert knep med att mäska varmt och kort istället.