torsdag 3 februari 2011

Stora Hembryggardagen 2011

Att brygga på Stora Hembryggardagen är ett måste. Det ska bryggas bra grejer och det ska liksom bara flyta på, ja i teorin iaf.

För tredje gången var det dags att brygga Ingen Blonde, denna gång med ett litet uppfräschat recept baserat på vad vi lärt oss av de senaste två bryggningarna. Vi skulle även brygga en uppdaterad version av IndiaBlack Ale, nu till version B1. Den senare döptes emellertid om till Fale, som i fail, fast med ale. Mer om det om en stund.

Klockan 10 drogs bryggardagen igång hemma hos Patrik. Vi var nog lite väl disträa för att tre gånger fick det begesig över gatan för att hämta saker i Victorias och Martins källare. Efter mycket om och en del men lyckades vi till slut krossa all malt och mäska in båda brygderna på 66 respektive 65 grader för en 75 minuters-rast.

Klockan 12 passade vi dessutom på att göra hembryggarskålen och testade lite egen gammal öl. Den belgiska jävulen var kass och vår sötpotatis-ABA var god. The Tiny Wave hade stått till sig bra ytterligare en vecka och är en riktigt trevligt APA.

Vi rörde om i båda tunnorna med jämna mellanrum och kompenserade med varmare vatten vid behov. Det gick rätt bra. Som vid förra bryggningen så satte vi upp ett tidsschema för lakningen för att hålla önskad hastighet, 3 minuter per liter vört, och även detta gick bra. Vi tog ett första mätvärde på Ingen Blonde III vid 20 liter och var precis där vi ville ha det. Suveränt! Med en liter extra i tunnan landade vi med PBG på 1.050 vilket alla gladdes åt.

Därefter mätte vi på IBA B1... där var det klart sämre och precis som vi Maltebryggningen hade vi en stor andel mörk malt i receptet. Attans! Pre Boil Gravity var på 1.047 vilket var en bra bit under de 1.057 som BeerSmith estimerade och det har varit liknande marginaler på våra andra mörka brygder med. Vi har fortfarande inte hört nåt på BeerSmith-forumet om det kan vara så att programvaran skriver upp potentialen i den mörka malten lite väl mycket.

Vi pluggade in båda våra induktionsplattor och började sakta men säkert värma vörten med kanske lite väl mycket i IBAns kittel. Vi använder dock samma mönster med lock på i 30 min och lock av därefter för att snabbare komma till kok. Alla har olika saker och stå i både i köket och i badrummet och plötsligt hörs en röst från köket. "DET KOKAR ÖVER!"

Vår IBA-B1 kokar över och det är vört på köksgolvet samt på och under induktionsplattorna. Fort som fasen, av med plattorna och kittlarna. En snabb överblick visar att vi kan efter lite städande fortsätta med Ingen Blonde III utan problem men plattan med IBA-B1 behöver torkas och rengöras lite extra. Vi sätter igång en spisplatta på max och ställer upp kitteln där.

Efter mycket om och med och lite torkande så bedömmer vi att det är nog är möjligt att starta upp plattan igen och direkt går en propp och med det strömmen i köket! Goda råd var dyra. Ut med plattan igen, av med den fungerande och snabbt, leta fram en ny propp.

We've got power. Igång med koket på Ingen Blonde III igen och tillbaka med IBA-B1 på spisplattan. Tankar och teorier vädras och vi funderar på ifall det inte blivit nån generell överbelastning på just kökspropparna. Vi beslutar oss för att göra ett nytt test, nu med den strulande plattan inkopplad via förlängningskabel från vardagsrummet. Då belastar vi olika proppar.

Sagt och gjort... sen blir det svart i hela lägenheten... och det finns inga proppar kvar!

Inom en minut har Stefan dragit på sig skor och ytterkläder och beger sig till det lokala Coop och inte många minuter därefter är vi igång igen. Beslutet att inte använda plattan har nu tagits och vi kör IBA-B1 på spisen tills Ingen Blonde III är klar. Med det gjort så börjar vi öppna induktionsplattan för att ta oss en titt inuti. Det verkar OK enligt oss men vi väljer att inte köra den mer för dagen, förutom ett test via badrummet där det finns jordfelsbrytare. Samma sak händer igen, proppen går. Nu var vi dock förberedda.

Till slut har den längsta koktimmen någonsin tagit slut och Ingen Blonde III kyls och hamnar i jäshinken tillsammans med ett paket Wyeast #3522 Belgian Ardennes. OG hamnar exakt på estimerade 1.061 men med 24 liter istället för 23! Success!

Vi flyttar över IBA-B1 till den fungerande induktionsplattan och kör igång där. Det dröjer inte länge innan det kokar över igen! Fram en ett korkunderlägg och av med kitteln från plattan och torka fort. Pust, det gick... men 3 liter vört tas ut och nu ska det vara lugnt.

Nu händer ingenting. Plattan står på max och under en period på minst 20 minuter står vi som frågetecken och ser hur temperaturen i vörten dalar med mot 91-92 grader. Har vi haft sönder en platta till? Seriöst, hur illa ska det gå idag. Ska vi bara ta och hälla ut vörten och skita i det?

Det vi lärde oss från vårt deltagande i Sveriges Bryggradios Julzoo var att en bra hembryggare ger inte upp och vi vill ha våra litrar! Patrik föreslår att vi torkar lite under kitteln, det kan ju vara skit därunder. Sagt och gjort, kitteln lyfts och Patrik torkar med en handduk och tycker att det kändes lite skrovligt under den, så nåt skit är det. En stekspade tas fram och Martin sätter sig på huk och gör sig redo för att skrapa då Patrik lyfter kitteln.

- Det är nåt iaf, säger Martin och det säger plopp. På golvet ligger korkunderlägget som kitteln stod på för dryga halvtimmen sedan. Tydligen har den fastnat på något klet på undersidan vilket gjort att induktionshällen fått jobba som tusan.

Kvarvarande bryggare i lägenheten sätter sig på golvet och bara gapskrattar, för man kan inte göra något annat. There is no crying in homebrewing. Det suckas djupt och vi beslutar oss för att fortsätta, trots att klockan passerat 18. Ett SG-värde tas och det ligger nu, utan egentligt kok, på 1.057, vårt estimerade PBG!

Då första humlegiven i brygden, som nu döpts om till Fale, ligger vid 30 minuter så får det bara bli 30 minuters kok. Vi är trötta, varma och slitna men efter en liten stund åker den första av 10 humlegivor i... Klockan närmar sig 19 när vi förklarar bryggdagen avslutad med 13 liter och ett OG på 1.060 för Fale och börjar bege oss ned till Bishops Arms för lite varm mat och kall dryck.

Dagen efter ser Patrik bekymrad ut när det ska bäras utrustning. Det bubblar inte från Fale men det är rejält med skum i tunnan. Vi gör en gemensam check och noterar att jäsröret är sprucket. Snälla, låt den inte vara infekterad!!! Turligt nog doftar det OK från tunnan så ett nytt jäsrör sätts på plats och idag, torsdag, börjar bubblandet avta lite smått från båda brygderna.

Torsdagens aktiviteter bestod även av återtest av induktionshällen. Det fanns en möjlighet att all fukt nu kan ha torkat och plattan åter var funktionsduglig, men icke. Vi får betrakta vår första induktionsplatta avliden efter att ha utstått bryggandet av ca 35 öl. Nu är det dags att leta ny utrustning för ett nytt bryggarår!

Bryggprotokoll - Ingen Blonde III - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
6.45kg Pilsnermalt
0.25kg Caravienne
0.3kg Ljust Kandisocker

Försockringsrast 66ºC - 75 minuter

Humle
45g Styrian Golding - Bobek 4,50% α-syra - 60 minuter
5g Aurora 8,10% α-syra - 20 minuter
5g Styrian Golding - Bobek 4,50% α-syra - 20 minuter
5g Aurora 8,10% α-syra - 5 minuter
5g Styrian Golding - Bobek 4,50% α-syra - 5 minuter

Kryddor
Malen ingefära, 1krm, 5 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär - Wyeast #3522, Belgian Ardennes

OG 1061 - Slutvolym 24 liter - 22 IBU - 11 EBC

Bryggprotokoll - Fale - 19l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
2.2kg Marris Otter Pale Ale malt
1.6kg Münchnermalt
0,9kg Vetemalt
0.75kg Pilsnermalt
0.6kg Chocolate Malt
0.06kg Carafa II

Försockringsrast 65ºC - 75 minuter

Humle
10g Riwaka 6,10% α-syra - 30 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 25 minuter
15g Simcoe 12,90% α-syra - 20 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 15 minuter
15g Simcoe 12,90% α-syra - 15 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 10 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 10 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 8 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 8 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 6 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 6 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 4 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 4 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 2 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 2 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 1 minut
10g Riwaka 6,10% α-syra - 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 vecka primär - Wyeast #1318 London Ale III

OG 1060 - Slutvolym 13 liter - ca 60 IBU

Deltagare
Patrik, Victoria, Martin, Stefan, Fredrik

Bilder:
66.6 - The Number Of The Mäsk

Patriks nya bryggunderhållning - Playstation 3

En trevlig liten våg

Den här gången var det inte svårt att skilja brygderna från varandra

Martin är nöjd, än så länge

Den Belgiska Jäveln hälldes ut efter provsmakning

Första rengöringen efter överkok med skum vid fläkten

Skitig kittel

Ingen Blonde III gjorde sitt iaf

På det igen, men det verkar inte koka

Boven i dramat

Till slut var det klart, detta gör vi inte om

2 kommentarer:

Tobias sa...

Vad är det för induktionsplattor ni kör?

Martin sa...

Vi har två, eh, en induktionsplatta från Cloer, modell 6650. Den är på 2kW och har en hälldiameter på 28cm. Trots helgens missöden är vi nöjda med modellen och hittar vi ingen bättre platta blir det troligtvis en ny sådan som kommer att köpas.