lördag 6 mars 2010

Bryggning - Sweet Potato ABA & Banverksbitter

Då bryggningen av Ingen Blonde Anniversary Edition kommer gå till SM var vi självklart tvungna att brygga nått att dricka själva. Det blev två stycken bryggder - en American Brown Ale med söt-potatis och en English Special Bitter, fast mörkare, och bittrare.

Fredrik stod för receptet för den nog hittills mest alternativa ölen vi bryggt där nästan hälften av extraktgivarna var kokad, mosad, rostad söt-potatis. ESBn, under namnet Banverksbitter, var ett recept Martin och Patrik diskuterade fram där det ingick både Special B och Pale Chocolate-malt samt en ordentligt mängd humle för att göra den extra bitter.

Nu låter det rätt organiserat och väl genomfört med det var nog en av de bryggningar där vi höftat mer än någonsin. Fel maltsorter hade följt med och lagersaldon var inte helt korrekt. Kort sagt, inför kommande beställning ska det inventeras ordentligt. Till Banverksbittern saknades det 113g Crystal Malt (387g istället för 500g) så vi kompenserade med 120g Carapils. Receptet utgick dessutom från Challengerhumle men då den var slut på Humlegården blev det Pilgrim istället. Att Pilgrim hade en alfasyra på 11.2% istället för Challengers 7% hade missats. Till Sötpotatis ABAn kunde vi inte förberäkna ett presumtivt PBG eller estimera FG så när vi insåg att detta var på väg att bli en folköl fick vi genast agera.

Patrik hade inget socker hemma och rakt över gatan hos Martin och Victoria fanns bara lite vanligt socker men dock ett paket rårörssocker. Ett gemensamt beslut togs att tillsätta 185g strösocker och 70g rårörssocker under koket av ABAn.

Annars gick det som planerat! Det var mycket smidigt att mäska i två tunnor samtidigt och refraktometern var mycket smidig att använda. Delad uppvärmning av vörten på två grytor var även det smidigt. Vi måste dock jobba lite mer på fördelningen i grytorna. Trots röran som inledde bryggningen och drog ut på tiden så var vi när allt var färdigt för dagen hela 30 minuter snabbare än vanligt. Vi ser här en stor potential att kunna krympa den totala bryggtiden ännu mer under kommande bryggning.

Bryggprotokoll Sweet Potato ABA:
Malt & extraktgivare
2400g Golden Promise Pale Ale Malt
2400g Sötpotatis
600g Dark Crystal Malt
600g Münchermalt
185g Strösocker
70g Rårörssocker

Försockringsrast 67ºC 60 minuter

Humle
15g Cascade - 6,30% α-syra - 60 minuter
15g Cascade - 6,30% α-syra - 30 minuter
10g Amarillo - 9,40% α-syra - 20 minuter
10g Cascade - 6,30% α-syra - 20 minuter
10g Amarillo - 9,40% α-syra - 15 minuter
20g Amarillo - 9,40% α-syra - 5 minuter
20g Amarillo - 9,40% α-syra - 1 minuter
30 IBU

Jäsning
2 veckor - Wyeast 1272, American Ale II

OG 1045, Estimerat FG 1013

Bryggprotokoll Banverksbitter:
Malt & extraktgivare
4500g Golden Promise Pale Ale Malt
500g Special B Malt
387g Crystal Malt
120g Carapils
100g Pale Chocolate Malt

Försockringsrast 67ºC 60 minuter

Humle
30g Pilgrim - 11,20% α-syra - 60 minuter
44g East Kent Goldings - 4,60% α-syra - 20 minuter
6g Pilgrim - 11,20% α-syra - 20 minuter
20g Pilgrim - 11,20% α-syra - 5 minuter
51 IBU

Jäsning
2 veckor - Wyeast 1028, London Ale

OG 1047, Estimerat FG 1011

Bilder:

Sötpotatismos rostas i ugnen innan mäskning

Allmänt rörigt i början på dagen

Actionbild med maltkrossning. Jäst och refraktometer placerades i fönstret

Söt-potatismoset blandades med den krossade malten

Mmmm, blir gott det här

Relaxhörnan, det är jobbigt att brygga

Premiär för dubbelmäskning

Många humlegivor blev det

Den mindre grytan användes för första gång till vörtvärmning

ABA i väntan på att bli kokad

1 kommentar:

LillEva sa...

vilken mysig lägenhet! ja delarna jag fick se.. får komma och våldgästas ordentligt en dag :P