söndag 28 mars 2010

Söndagsbryggning - Bent Pale Ale

Så var det dags. Premiär för bryggning i Rydebäck.
Hur gick det då? Låt oss ta det från början.

Jästpaketen var fyra månader gammal så det blev att göra förkulturer för att få friska celler, och tillräckligt många så att de kan göra jobbet bra. Så aktiviteterna inför bryggningen påbörjades nästan en vecka i förväg:
Måndag 22/3 - Jästpaketet "smackades".
Onsdag 24/3 - Förkultur på 1 liter gjordes.
Torsdag 25/3 - Ännu en förkultur, nu totalt 4 liter.
Fredag 26/3 - 4 liters förkulturen åkte in i kylen för sedimentering.
Lördag 27/3 - Vid midnatt till söndagen togs den ut ur kylen för att acklimatiseras till rätt temperatur inför söndagen.
Söndag 28/3 - Kl 08:00, förkultur igen. Dags för jästen att få en boost till så att den vaknar till liv och är på G när den ska göra det riktiga jobbet.

Bryggdagen 28/3
Patrik ringde på dörren och Fredrik fattade ingenting. Va?! Ställa om klockan, vaddå?? Ehm, just det ja. Fredrik hade glömt att ställa om klockan. Så det var bara att sätta igång att koka upp 25 liter vatten.

Mäskning
Malten vägdes upp och krossades. CaraPils malten kan vara svår att krossa. För att underlätta detta blöttes malten ner lite lätt för att underlätta krossningen. Resultaten verkade bli bra.
Att hålla temperaturen stabil brukar inte vara något problem. Denna dag blev det inte helt stabilt. Men vi lyckades hålla temperaturen mellan 67-68 grader C i en timme genom att tillsätta nytt varmt vatten då och då.

Lakning och vörtkok
Här införde vi en ny metod för vår del, nämligen vörthumling(First Wort Hopping på engelska). När utlakningen påbörjats och den första recirkulering utförts slängde vi i den första humlegivan. Den fick vara med under hela lakningen och även under hela vörtkoket. Så den traditionella bittergivan i början av vörtkoket utelämnades till förmån för vörthumlingen. Det sägs att det färdiga ölet får en mer balanserad och harmoniserad beska och mer smak. Återstår att se. IBUn blir ca 10% mer än en bittergiva.


Vörthumling

Denna gången lakade vi direkt ner i vörtkokskärlet som stod på vår tyska monsterkokplatta. Hur skulle vi veta vilken volym vört vi lakat ut? Tja, fram med miniräknaren och efter lite beräkningar kom vi fram till att 1cm på tumstocken motsvarade 1 liter. Smidigt ju :-) Sägas ska att tumstocken inte var så glad på oss för att vi använde den på detta sätt under hela utlakningen. Den tog lite stryk.

Patrik kollar antal liter

Ayingers Celebrator bock övervakade lakningen

Efter halva utlakningen drog vi på kokplattan för fullt. Detta för att få igång koket lagom till då lakningen skulle vara klar. Det blev inte riktigt så timat, men nästan. Det kokade på bra idag, rumlade riktigt ordentligt!

Koket rumlade på bra

Ännu en liten nyhet infördes. När koket var klart stängde vi av plattan och tillsatte den sista humlegivan som fick dra i ca 5 min innan vi påbörjade nerkylningen. Kylningen blev som vanligt vansinnigt effektiv, 5-10 min ner till rumstempererat.

Jäst och, namnet?
Det var så dags för att tillsätta jästen. Denna gången skakade vi jäskärlet ordentligt innan jästen åkte i. Vi ville ha en rikligt syresatt vört som tog emot vår kära jäst på ett välkomnande sätt. Hela förkulturen åkte i, drygt 1 liter. Förkulturen hade nu stått i ca 8 timmar sedan bryggdagsmorgon och nu var den på sin topp i aktivitet. Jaha undrar man då, har all denna jäst hantering medfört något bra. Ja vi hoppas det. 2 timmar efter bryggningen var klar pluppade det i vattenlåset var tionde sekund. Ännu en timme senare var det full aktivitet! 1-3 sekunder mellan pluppandet i vattenlåset. Härligt, pigg jäst :-) Det doftar fruktig och gott ur vattenlåset.

Namnet kan man ju undra över, Bent Pale Ale. Jo.. vi råkade koka vattenlåset, det blev lite böjt.

Bent Pale Ale med ett deformerat vattenlås

Receptet:
5.00 kg Pilsnermalt
0.55 kg Melanoidmalt
0.30 kg CaraPils

FWH
40 gr Mouteka
25 min 15 gr Mouteka
10 min 20 gr Mouteka
5 min 10 gr Mouteka
Steep hop 4 min 15 gr Mouteka

Wyeast #1332 Northwest Ale jäst.

5 kommentarer:

Martin sa...

Verkar ju gått rätt bra det där, tidsmiss till trots. Har försökt rätta upp i formateringen i inlägget, vad har du gjort Fredrik ;)

Alexi sa...

Den ser fortfarande lite skum ut. Olika teckensnitt och sånt...

Fredrik K sa...

Hehe, ja. Men det blir ju helknäppt när man bloggar med detta verktyget. Väljer man ett typsnitt så blir det inte så ändå osv. Jag får nog gå en kurs i bloggning. Sitta och htlm programmera allt pallar jag inte. Fick till viss del göra det ändå för att få bilderna att hamna på rätt ställe å så. Men men.

Martin sa...

Det där med att mäta upp volymen direkt kitteln är ju en smidig grej. Frågan är ifall man skulle kunna ta och få den graverad med literangivelser. Det hade varit najs.

Anonym sa...

angående literangivelser...köp en linjal i stål. eftersom 1 cm var 1 liter så har du literangivelsen direkt på stållinjalen,,,perfect. :)