söndag 30 januari 2011

Hembryggningsveckan 3

Tisdagen den 18e var det dags för Helsingborgs Hembryggargille att delta i Sveriges Bryggradio igen. Episoden handlade om glas och Patrik fick sig motvilligt se sig beskriven som "ölglassamlare" vilket vi andra roades av. Det var även premiär för Victoria i etern och som den första kvinnliga gästen i programmets historia.

Efter nån öl på Malmö Brygghus gick hela radiogänget för dagen (Thomas, Hugo, Patrik, Victoria, Martin) över till studion och satte igång sändningen strax efter 19. Det var lite initiellt teknikstrul och under sändning tyckte vi att det borde doneras lite mer pengar till Thomas så han kan köpa nya hårddiskar. Trots att vi var tvugna att avvika lite tidigare pga tågtider så hann vi iaf med att prata glastyper och testa lite öl i olika glas. Mycket trevligt var det och episoden finns för nedladdning på Sveriges Bryggradios hemsida.

Dagen efter var det dags att börja med förkulturen till den kommande bryggningen på söndagen och väl till bryggdagen hade vi 3 liter förkultur som ivrigt inväntade humlekokad vört.

Även denna bryggning hade vi besökare. Maja från Bishops Arms i Malmö kom upp med två av sina anställda, Anja och Johan. Ytterligare en Johan, en hembryggare från Köpenhamn, hade tagit sig till Helsingborg för att kolla på vad vi sysslade med.

Det som skulle bryggas var testbatchen av Maltes jubileumsöl, en Strong Ale av amerikansk typ. All malt var förvägd så en bit efter kl 11 så mäskade vi i på 66-67 grader där den pendlade omkring i en timme innan lakningen började. Nytt för denna gång var att vi skrev upp estimerade tider för olika volymer vid lakningen, detta för att hålla bättre koll på hastigeten.

För att mer kunna jobba på reproducerbarhet så valde vi att dokumentera starttemperatur inför kok, tid med lock på grytan, temperatur då lock tas av, tid till kok från lock-borttagning. Tanken är att kunna fixa det som var dåligt och behålla det som gick bra. Det som ska fixas till nästa bryggning konstaderade vi rätt snabbt - dåliga värden efter mäsken. Trots en bra lakhastighet och en bra mäsk så fick vi ett dåligt Pre Boil Gravity som låg på 1.059 istället för 1.070.

Vi lakade ut ca 21 liter när vi bröt pga PGB-värdet och inledde uppvärmning till kok. Efter 30 minuter tog vi av locket och efter ytterligare 35 minuter hade vi ett ordentligt kok som vi höll i 90 minuter och fick till slut ett OG på 1.075. Dock hade vi kokat bort hela 6.5 liter så vi fick precis 18 liter med förkulturen.

I efterhand har vi diskuterat varför vi får så dåligt utbyte vid brygder där mycket specialmalt, ofta rostat och mörkt, ingår. Det är nämligen inte första gången vi noterar detta, utan det har hänt vid alla mörkare öl vi bryggt. Det vi verkar mest enade om är att det nog har med krossningen av malten att göra och till nästa gång ska all specialmalt krossas separat med en annan inställning än den basmalten har.

Primärjäsning är satt till två veckor och för att få en uppfattning om hur ek kommer påverka brygden (den slutgiltiga batchen ska ekas med kuber i ett par månader) så ska vi dela upp den på två tunnor. I den ena ska vi tillsätta en mindre mängd ekspån av samma typ som vi har kuber, French Heavy Toast, som ska ligga i 1-2 veckor. Den andra tunnan ska bara få stå utan nya tillsatser. På så sätt ser vi att vi får koll på både basölet och på en ekad variant.

Bryggprotokoll - Malteöl, Testbatch - 18l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
6.5kg Pale Ale malt
0.5kg Munchnermalt
0.4kg Rågmalt
0.3kg Pale Crystal malt
0.2kg Special B malt
0.05kg Rostat korn

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
25g Tomahawk 16,0% α-syra - 90 minuter
20g Centennial 11,0% α-syra - 45 minuter
15g Centennial 11,0% α-syra - 30 minuter
15g Tomahawk 16,0% α-syra - 30 minuter
30g Simcoe 12,9% α-syra - 1 minut
20g Centennial 11,0% α-syra - 1 minut
30g Tomahawk 16,0% α-syra - 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2 veckor primär - Wyeast 1056, American Ale, 3000ml förkultur, omtappning 3 veckor, delad batch med ekspån, ca 10g

OG 1075 - Slutvolym 18,5 liter - 95 IBU - 37 EBC

Deltagare
Patrik, Victoria, Martin, Stefan

Bilder
Mörkt i tunnan

Maja och Anja

Johan 1 passade på att ta en tupplur under koket

Johan 2 bjöd på på hembryggd jordgubbs-öl och annat gott

Till bryggbullen dracks Little Korkny Ale

Kraftfullt kok

4 kommentarer:

Fabrikör Ekstedt sa...

Jag har samma erfarenhet. Jag misstänker att bryggprogrammet (i mitt fall ProMash) överskattar utbytet från mörkare maltsorter.

Krossningen kan förstås spela in; jag märker att jag får bättre utbyte när jag krossar malten själv jämfört med viss färdigkrossad malt.

Martin sa...

Vi krossar alltid all malt själv men vi ska nog testa att krossa den mörkare malten med en annan inställning än just basmalten till nästa "mörkare" bryggning.

Jag har skrivit en fråga på BeerSmiths forum om just detta med utbytet från mörkare maltsorter men inte fått något svar där än. I värsta fall kanske man får gå in bland ingredienserna i BS och justera ned utbytet till något som verkar mer stämma med vår verklighet och se hur det blir med de värdena framöver.

Håkan sa...

Mitt utbyte minskar drastiskt när OG ökar. OG 1050 = 80% utbyte, OG 1085 = 69% utbyte.
Hälsn// Håkan

Martin sa...

En viss minskning vid högt OG har vi noterat, men då vi gjort starka ljusa öl, belgian strong ale och dyl, har vi varit rätt bra på värdena med. Har för övrigt fortfarande inte fått någon feedback från Beersmiths forum.