måndag 24 januari 2011

Lördagsaktiviteter - Flasktappning och Maltemöte

Förra lördagen var det hembryggar-relaterade aktiviteter nästan hela dagen.

Vi inleder med flasktappningen av The Tiny Wave som fått jäsa i strax över 2 veckor. Förhoppningarna på en schysst APA var höga med tanke på föregångaren som var en schysst IPA.

En härlig doft spred sig när tunnan öppnades och det var en härligt ljus vätska som rörde sig i vår hävert. Sin vana trogen hade även jästen gjort sitt och jäst ut till 1.010 (estimerat var 1.012) och gav oss en lagom stark brygd på 5.2%. Vi fick ut rätt exakt 21 liter vilket delades upp på 10 flaskor per deltagande och två stycken ge-bort-flaskor.

Under gårdagens bryggning (kommer mer om den i veckan) passade vi på att öppna och smaka på två flaskor trots att den bara var en vecka gammal. Lite bristande skum och kolsyra till trots var det en riktigt schysst öl som hade hög "hinkability" enligt våra gäster. De 55 IBU maskerades fint i ölet som var väldigt blommigt i tonerna. Om någon vecka till så har vi sannolikt en riktigt bra produkt.

Tillbaka till lördagen.
Efter vinsten hos Sällskapet Malte i höstas visade det sig att en del av förstapriset var att brygga en öl till föreningens 25-årsjubileum som äger rum i slutet av November i år. I och med detta var vi inbjudna till Maltes styrelsemöte för diskussion. Passande nog ägde mötet rum i en schysst barinredd källare i Helsingborg där deltagande från HBG2 var Patrik, Victoria och Martin.

Efter att ha lyssnat in på mötet och druckit lite gammal öl och lite ny öl så förevisade vi några av de andra sorter vi bryggt under året. Några flaskor Lilla Rimmö Ale, Morbror Julles Strong Ale, IndiaBlackAle A1/A2 samt Thirty Year Beer och GoD Imperial Porter fick smakas på till och efter middagen från Thai Corner.

Inför mötet hade vi förberett några olika recept av öl som fungerar före maten eller efter maten som presenterades med frågan "Men vad vill ni egentligen ha för öl?". Efter en kortare styrelsediskussion skedde en omröstning och efter-maten-öl var det som vann omröstningen. Vårt förslag på en American Strong Ale gick väl hem när inspirationsöl nämndes och recept uppvisades och bryggningen sattes till söndagen därefter (dvs igår).

Kvällen fortsatte med mer öl och samtal och allmänt gemytlig stämning innan det var dags för hemfärd för Malmöiterna varpå vi hjälpte värdparet med att skölja ur glas och dylikt innan vi bjöd dem farväl och promenerade hem genom ett halt och underkylt Helsingborg By Night.

Bilder:
En tunna APA!

Snygg, väldoftande och god!

Något händer bakom baren...

Ett fat med Evil Twin Soft Dookie har kopplats på!

Lite hembryggt

Pers pub var en riktigt trevlig källarpub

Inga kommentarer: