Lite hipp som happ planerades det in en bryggning som skulle äga rum innan nyår. Receptet till ölet, en American Pale Ale, var klart sedan i somras. Dess förlaga, The Second Wave IPA, var en favvis både hos oss samt hos besökarna hos försommarträffen hos Thomas Fransson i Malmö och en lite alkoholsvagare version skulle nog inte suttit fel.
Till julölsbryggningen hade vi besök av Niklas som var intresserad av att lära sig detta med bryggning och i väntan på svar från SHBF angående kurser i Skåne blev vi kontaktade om ett besök. Eftersom Niklas inte fått svar än frågade han ifall det var OK att han och hans flickvän Sara fick komma och besöka oss vi nyårsbryggningen, något vi tyckte var självklart. Efter en koll på SHBFs hemsida så tror vi inte att han kommer få något svar då kursledarplatsen i Skåne är vakant vilket är mycket tråkigt.
I samma veva blev vi även kontaktade av tre killar som hade som projektarbete i åk 3 på gymnasiet att skriva om öl samt att försöka brygga det och beskriva detta. De ville träffas och ställa lite frågor kring bryggningens grunder och utrustning och dylikt samt ifall de fick komma och titta. Vi passade då på att slå två flugor i samma smäll och bjöd även in dessa killar till att bevittna en bryggning.
Onsdagen den 29e så samlades Victoria, Martin och Stefan på Eneborg för att brygga The Tiny Wave APA och efter hand dök besökarna upp. På det mest pedagogiska sätt möjligt (eller dyl) gick vi igenom malt, maltkrossning, mäskning och annat som de undrade över samtidigt som bryggningen och våra traditionsenliga bryggrutiner fortgick, dvs bryggbulle och annat.
När vi tittade på vårt bryggprotokoll noterades att det stod Marris Otter-malt men vi hade valt vanlig Weyermann-malt. En korrigering i BeerSmith visade på lite svagare estimerat OG men det kunde vi leva med. Mäsken höll sig runt 66 grader under en timme men en liten dipp efter en halvtimme vilket korrigerades med omrörning och mer vatten.
Till denna bryggd valde vi åter vörthumling. Denna gång åkte 10g Amarillo i tunnan efter recirkuleringen och en härlig doft spred sig i köket. Efter dryga timmen låg vi bra till med våra värden i tunnan och när vi valde att bryta vid 27 liter och sikta på 23 liter slutvolym så låg vi med ett Pre Boil Gravity-värde på 1043. PBG för 29 liter var 1042 så vi var nöjda med detta.
Dessvärre satte vi nog "kok-klockan" lite tidigt för det var först 5-6 minuter in i koket vi kände att det kokade lite mer ordentligt. Det är nog problemet med att ha humle i redan i lakningen. Efter en timme hade vi ett OG på 1050 vilket var det som vi skulle ha om vi kört på 25 liter och vi hade nog hoppats på lite till. En korrigering i BeerSmith till 23 liter gav det oss en bryggverkseffektivitet på 65% vilket var klart lägre än de 70% vi räknar med. Slutsatsen blir att jobba mer med mäsken nästa gång, annars gick allt som det skulle vilket gjorde oss lite nojjiga.
Eftermiddagen avslutades med att krossa ett kilo dark crystal malt åt gymnasisterna innan det var dags att bege sig ut i kylan för en mat och en öl på det lokala Bishops Arms. Dagen efter kom jäsningen igång och den ska nu stå till lördag den 8e, därefter ska den tappas om på "sekundär" i en vecka och kanske torrhumlas om vi inte är nöjda med aromen.
Bryggprotokoll - The Tiny Wave APA - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.5kg Pale Ale malt
0.5kg Pale Crystal malt
Försockringsrast 66ºC - 60 minuter
Humle
10g Amarillo 9,40% α-syra - 60 minuter - Vörthumling
20g Centennial 11,50% α-syra - 20 minuter
25g Amarillo 9,40% α-syra - 15 minuter
30g Centennial 11,50% α-syra - 10 minuter
40g Chinook 11,40% α-syra - 5 minuter
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
1,5 vecka primär - Wyeast 1272, American Ale II, omtappning 1 vecka
OG 1050 - Slutvolym 22,5 liter - 55 IBU - 16 EBC
Deltagare
Victoria, Martin, Stefan
Bilder
1 vecka sedan
4 kommentarer:
Intressant med Chinook som aromhumle! Tänkte köra liknande humlekomposition vid nästa bryggning, men vid andra tidpunkter. Vad tycker ni att Chinooken ger som aromhumle? Hade varit spännande att testa.
Chinook är en lite speciell humle tycker jag där jag nog gillar doften mer än smaken...
Amarillo och Centennial är troligtvis mina favoritsorter bland amerikansk humle och tanken med Chinook på slutet var nog som vid The Second Wave, att få en viss liknande doftkaraktär som Port Brewing High Tide vilken är en helt sanslöst bra IPA :)
Ser att ni har isolerat kastrullen ni kokar i. Gör det någon skillnad?
/Peter
Vi började med att isolera kastrullen för att se ifall vi snabbare kunde komma till kok. Jag tror att det blev några minuter snabbare men vi har iaf fortsatt sen dess. Sen är det rätt skönt att ha den där så man inte bränner sig för mycket.
Skicka en kommentar