söndag 5 december 2010

Flaskfyllning - IndiaBlackAle A1/A2

Lördagens förmiddag spenderades i Rydebäck där vi för tre veckor sedan hade bryggning av vår första delade batch. Ca 20 liter av en Cascadian Dark Ale delades på två där ena tunnan fick American Ale-jäst och den andra fick London Ale III-jäst. Vi visste att det skulle vara en "lätt humlekaraktär" på brygden men det roliga var att se vad jäststammarna bidrog med. Efter en kalibrering av mätutrustning inledde vi med A1an med American Ale.

Mycket humle var det i både doft och smak. Maltigheten framkom efter en stund men det var klart att det var humlen som dominerade. Jästen har låg till medium flockning och det märktes på det som tappades upp i mätröret. FG-estimatet för denna brygd var 1013 och A1 låg precis under, 1012, vilket ger oss 5.9% alkohol, en lagom siffra.

När A2 öppnades var det mycket doft och kraftig doft dessutom. Det var fortfarande väldigt aktiv jäst efter 3 veckor och i mätröret bubblade lite och det var ett kraftigt skum redan ur tunnan. London Ale III är en högflockulerande jäst vilket märktes på en klarare , men mindre utjäst produkt. FG landade på 1014, alltså strax över vårt estimat och blev således lite svagare med 5.6%. Här var maltkaraktären mer framträdande redan från start. Vi fick även en mixflaska. Då vi bara hade 70% fyllt av den sista A1an så tog vi det sista för A2an och fyllde upp med.

Nu väntar ett par veckor med lagring innan det blir provsmak strax innan julölen är redo. Förhoppningsvis kommer vi vid det tillfället mer kunna särskilja på de smaker och dofter som jästen bidragit med.

Bilder:Två gånger öl

Rengöring och slangval pågår

Ordentlig aktivitet i tunnan

IndiaBlackAle A1 med 1056 American Ale

IndiaBlackAle A2 med 1318 London Ale III

Nya testbatch-etiketter på en av varje samt på 70/30-mixen

Inga kommentarer: