tisdag 16 november 2010

Bryggning - IndiaBlackAle A1/A2 & fyllning av julöl

Bakom konceptnamnet "IndiaBlackAle A1/A2" döljer sig Fredriks projekt att (fritt tolkat av Martin) skapa den ultimata "Cascadian Black Ale"-en eller Black IPA som det även kallas. Deltagande i Rydebäck var Fredrik, Maria, Victoria, Martin samt Patrik (som bara skulle vara med på flaskfyllningen dock). Stefan hade tänkt delta med blev stoppad pga sjukdom, troligtvis Mansförkylning (TM).

En del research har föregåtts inför bryggningen som ägde rum i lördags. Först för att välja ut humlesorterna som blev Riwaka och Simcoe. Gemensamt för dessa är höga värden av alfasyra men låga cohumlone-värden. Humlesorter med högt cohumlone-värde ska tydligen ha skarpare, strävare beska än humlesorter med lågt cohumlone-värde.

En ny humlingsteknik skulle testas, continuous hopping, med start från 30 minuter och framåt. Detta innebär att man med specifika mellanrum tillsätter en viss mängd humle. Här valde vi att börja med 5 minuter från 30 till 10 minuter för att sedan minska till 2 minuter och avsluta med en sista giva på 1 minut.

För att dessutom få fram mer av humlekaraktären så vill man gärna ha låg restsötma vilket innebär att man inte bör mäska med för hög temperatur. Mäsken lades på 65 grader. Ja, nu borde det ju bara vara att brygga!

Ja, så lätt skulle man kunna tro att det var om det nu inte var för ena tunnan i vår mäsk/lak-anordning. Tappkranen i yttersta tunnan har vi nu insett sitter för högt. Vad gör nu detta? Jo, det mesta av den tyngsta vörten (läs: med mest sockerarter) kommer stanna kvar på botten under lakningen och lättare, sockerfattigare, vört kommer lakas ut före. Hur har vi kommit på detta nu?

Efter en bra mäsk och med en rätt bra lakning fick vi fortfarande kassa värden ut i tunnan. Efter lite diskussion kom vi fram till att den nya utrustningen generellt gett sämre resultat. En snabb jämförelse mellan tunnorna visade att tappkranen satt högre upp på den nya. Så kan det gå.

Annat nytt på utrustningsfronten är att vi inköpt en bättre begagnad induktionsplatta av den senaste modellen av den vi sedan tidigare ägt, Cloer 6650. Nu har vi då två portabla plattor och två robusta, rostfria kittlar. Tack UlfB på SHBFs forum för plattan! Nu har vi möjlighet att kunna brygga och värma vätska snabbare än tidigare. Till nästa bryggning måste vi dock införskaffa lite mer isolering till nya kitteln.

När det var dags att börja koka hade vi ett, troligtvis felkalibrerat, SG på 1040 och 24 liter vört. Efter en timmes kok och 10(!) humlegivor hade vi 19 liter kvar med ett OG på 1057. Vörten kyldes och delades sedan upp på två jästunnor där tunnorna fick olika jäststammar som fått lite förkultur att jobba i. Ena tunnan fick Wyeast #1056 American Ale och den andra fick Wyeast #1318 London Ale III. Detta är vårt första "experiment" med olika jäststammar i samma vört och det ska bli kul att se resultatet om ett par veckor.

Som titeln på inlägget skvallrar om så var det även flasktappning, eller fyllning som vi säger, av årets julöl. I dryga månaden har de fått stå och gosa till sig. Först ut var Ghost Dog X-mas Porter och den följde bryggprotollet nästan till punkt och pricka. Vårt estimerade OG var 1066, vi landade på 1065. Vårt estimerade FG var 1017, vi landade på 1016. Doften och smaken var bekant och god.

Brüce hade jäst på som sjutton. Vi hade innan bryggningen pratat om ett FG på 1020-1022 och efter bryggningen funderade vi på ett resultat kring 1018-1019. Två paket gräsklipparölsjäst var kanske i överkant för FG hamnade på 1013 och en 7.6% stark julbock. Inte helt oangenäm doft och smak med lagertoner och en hint av kanel. Nu blir det lagring fram till jul för dessa båda brygder och för några flaskor, definitivt några månader till.

På tal om att lagras några månader. Fredrik hade hittat en flaska av Ingen Blonde som vi bryggde den 31/1 och var över från SM i April. Kortfattat kan vi säga att det nog blivit någon form av infektion i den. Toner av gröna äpplen som inte fanns där tidigare var där och färgen var mörkare. Vi beslöt oss åter igen för att brygga den till nästa år men denna gång går vi tillbaka till torkad ingefära och använder inte färsk som vi gjorde detta år. Learning by brewing!

Bryggprotokoll - IndiaBlackAle A1/A2 - 21l
Malt & Extraktgivare
2.4kg Marris Otter Pale Ale malt
1.8kg Münchnermalt
1kg Vetemalt
0.82kg Pilsnermalt
0.19kg Chocolate Malt
0.07kg Carafa II

Försockringsrast 65ºC - 60 minuter

Humle
10g Riwaka 6,10% α-syra - 30 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 25 minuter
15g Simcoe 12,90% α-syra - 20 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 15 minuter
15g Simcoe 12,90% α-syra - 15 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 10 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 10 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 8 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 8 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 6 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 6 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 4 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 4 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 2 minuter
10g Riwaka 6,10% α-syra - 2 minuter
5g Simcoe 12,90% α-syra - 1 minut
10g Riwaka 6,10% α-syra - 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 vecka primär - Wyeast 1056, American Ale, Wyeast 1318 London Ale III, förkultur 2x1000ml

OG 1057 - Slutvolym 2x9,5 liter liter - 49 IBU

Deltagare
Fredrik, Maria, Victoria, Martin, Patrik

Bilder:
Dubbla plattor, dubbla kittlar

Celebrators Bock övervakade bocken Brüce

Ghost Dog X-mas Porter

Provsmakning

Brüce Julbock

Lakning pågår

Infekterad Blonde

Många humlebunkar blev det

LänkBryggning - Done

3 kommentarer:

Niklas sa...

Ser riktigt trevligt ut. Trevliga procent med det med ju.

Fabrikör Ekstedt sa...

Det där med att jäsa samma öl med olika är oerhört intressant. Jag och Ric Lindqvist jäste en tripel med fyra olika jäststammar förra året. Du kan läsa om det på min blogg.

Om ni har vägarna förbi Gbg får ni gärna ge mig en flaska av varje sort...

/Fredrik

Fredrik K sa...

En kommentar om humlevalet. Det var inte enbart för dess låga cohumulone värde utan även dess skyhöga myrcene värde! Simcoe, Amarillo, Citra, Riwaka och Cascade har alla höga myrcene värde, kan ju förklara dessas populäritet!