lördag 6 november 2010

Hembryggarbloggen besöker Helsingborgs Bryggeri, igen

Lördagen den 30/10 hade Helsingborgs Bryggeri öppet hus i sina, inte helt färdigrenoverade, lokaler. Vi var tre från HGB2 som gick dit tillsammans med vår vän Helen från Bishops Arms. Rasmus och Hans hade lagt ut en inbjudan på Facebook och under de tre timmarna som det var öppet kom ca hundratalet besökare.

Hans och Rasmus höll egna presentationer av historik, planering och framtid. Mycket intressant var det att få se de uppdaterade ritningarna över lokalerna. Några förändringar hade skett i upplägget sedan vi besökte senast. Där ång-generatorn tidigare skulle placeras var nu istället kylsystemet till kombitankarna. Ång-generatorn hade flyttats till den ursprungliga maltkrossplatsen. Maltkrossen var vidare flyttad till det rum som tidigare beskrevs som "personalrum". Såhär i efterhand funderar jag inte på ifall det är enklare för bryggeriet att ha en portabel "mindre" kross för specialmalt och köpa bulkmalten färdigkrossad. Det är något som sparar tid, arbete och även kanske utrymme.

Totalt är fyra kombitankar á 2000l planerade och flasktappningsanläggningen är köpt ifrån Slottskällans Bryggeri. Dessvärre har det blivit lite andra förseningar så framåt februari hoppas man kunna ha öl på gång. Vi föreslog att man i ett tidigt skede skulle brygga något speciellt för långlagring, kanske en stout, men Rasmus sa att de hellre skulle sikta på att få igång bryggningen av standardsortimentet.

Fullt förståeligt men lite tråkigt ändå. En utökan med kanske två lagertankar i stil med de som finns på Malmö Brygghus hade kunnat ge lite mer speciella brygder, tänk en schysst porter som legat länge och gottat till sig för ett femårs-jubileum eller dylikt. Man kan iaf hoppas. Vad exakt som skulle bryggas sades inte men en flaska med en etikett på sig skvallrade om att det troligtvis blir en lager. Någon form av ale och kanske en veteöl skulle nog inte heller förvåna om det fanns i deras standardsortiment.

Som vanligt vid bryggeribesök hade vi med oss en egen flaska, denna gång en Lilla Rimmö Ale, vår engelsk/amerikanska kombo. Den har nu efter ett par månader rundat av sig lite och Ringwood Ale-jästen som var klart dominant i början hade låtit andra smaker ta över. Några besökare fick smaka och att de verkade överraskande att det smakade som det gjorde trots att det var "made in the kök".

Snart var det dags för kakling i lokalerna och förhoppningsvis börjar det dyka upp utrustning innan året är slut. När nästa besök på bryggeriet blir återstår att se men vi hoppas på att renoveringen av brygglokalerna är klara. Keep up the good work.

För er som är intresserade av att besöka bryggeriet har de en till öppet-hus-dag den 20/11. För mer information, se deras hemsida eller på Facebook.

Bilder:
Trevlig roll-up och mysig eld utanför byggnaden

Hans pratar om Helsingborgs bryggerihistoria

Lite puts på väggarna och allmänt snyggare nu än vid förra besöket

Demoflaska och kapsylöppnare

Rasmus berättar om lokalernas kommande utformning

Ritningar över bryggeriets layout

Inga kommentarer: