söndag 31 oktober 2010

Bryggning - Brüce och Ghost Dog 2010

Fjolårets julbryggning var lite i senaste laget så till detta år blev det förlagt till mitten av Oktober. Platsen blev hemma hos Fredik och Maria och det var första gången vi hade en gemensam bryggning där. Dock glömdes tomteluvorna!

Favoriten av förra årets julbrygder var Ghost Dog X-mas Porter vilken vi valde att brygga igen med vissa receptkorrigeringar. Vi bytte ut en bit ingefära mot mald ingefära samt bytte jästen från Ringwood Ale till London Ale III. Utöver detta fick receptet vara helt intakt.

Den andra brygden var en dubbelbock som under några e-mail beslutats om hur den skulle vara. Dessärre var det ingen som hade skrivit ned detta i BeerSmith och färdigställt receptet. Lite raskt plockade Fredrik fram mailkonversationen och fyllde i maltmängderna. Humlen hade vi valt men inte satt några proportioner på den. Efter lite kollande på Humlegården och i SHBFs öltypsdefinition var vi redo, det enda som saknades var ett namn.

Stefan anlände samtidigt som namnbryderiet uppstod och på frågan vad en julbock borde heta blev svaret "Bruse, fast med c - Bruce". För att tyska till det lite korrigerades namnet till Brüce. Sen blev det åka av.

Malt vägdes upp och vid runt 11.20 hade vi mäskat i båda brygderna varpå det ringde på dörren. Det var vår bryggbesökare Niklas som hade kontaktat oss via bloggen och ville komma att se hur det gick till innan han hade möjlighet att gå på SHBFs kurs. Det var kul att ha en besökare som fick oss att tänka till på vad vi gjorde, och varför. Lärorikt för alla parter.

En bit in i lakningen konstaterade vi att vi hade riktigt bra värden på portern men inte alls lika bra värden på dubbelbocken. Någonting stämde inte och efter lite funderande kom slogs ett öga på våra brewsheets. Där stämde det inte. Vi brukar utgå från 70% utbyte. Den med sämst värden låg på 75% och den med bäst låg på 68%. Tada!

Vi måste sätta oss ned och börja räkna lite mer på detta med ubyte och börja jobba för att få bättre värden. Om vi kunde ligga runt 75% hade det varit mycket najs men allt under 70% känns rätt dåligt, och i slutändan, dyrt i onödan.

Först till kok var Brüce som efter en timme och två humlegivor samt två kanelstänger nått ett OG på 1071. Kanske tack vare ett spontant tillägg av 200g farinsocker. Dessvärre kokade vi inte i vår nya kittel på 24 liter som inköpts dagen till ära. Den ska vi använda mer framöver att koka i när vi ligger runt 22 liter efter lakning och ersätter Patriks aluminiumgryta på 20 liter.

Ghost Dog låg mot slutet av lakningen under sitt estimat och hamnade därmed också lite för lågt. Det blev OG 1065 efter kok (estimerat 1068). Mot slutet tillsattes en likadan kryddmix som förra året med undantaget att vi använde malen ingefära denna gång jämfört med en bit färsk till förra julen. Enligt uppgift bubblar nu båda brygderna på bra och om ett par veckor är det dags att tappa den flytande julstämningen på flaskor.

Bryggprotokoll - Ghost Dog X-mas Porter 2010 - 25l
Malt & Extraktgivare
3.2kg Münchnermalt
3.2kg Pilsnermalt
0.5kg Pale Chocolate Malt
0.35kg Crystal Malt
0.35kg Dark Crystal Malt

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
40g Tettnang 3,50% α-syra - 60 minuter
40g Tettnang 3,50% α-syra - 30 minuter
20g Tettnang 3,50% α-syra - 5 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Kryddor
1 Kanelstång - 5 minuter
1 krm Mald ingefära - 5 minuter
10g korianderfrön - 5 minuter
10 nejlikor - 5 minuter
22g enbär - 5 minuter

Jäsning
3 vecka primär - Wyeast 1318, London Ale III

OG 1065 - Slutvolym 22 liter - 23 IBU

Bryggprotokoll - Brüce - 22l
Malt & Extraktgivare
5.5kg Münchnermalt
1kg Pilsnermalt
0.4kg Caraaroma
0.4kg Melanoiden
0.1kg Carafa I

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
20g Spalter Select 4,90% α-syra - 60 minuter (First Wort Hopping)
25g Pearle 9,60% α-syra - 20 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Kryddor
2 Kanelstänger - 10 minuter

Jäsning
3 vecka primär - Wyeast 2252PC, Rasenmäher Lagerbier, förkultur 2000ml

OG 1071 - Slutvolym 22 liter - 20 IBU

Bilder:
Vi inleder som vanligt med lite brännskador

Julkryddor och bryggbulle

Smakprov av I'm On A Boat. Ni vet redan hur det gick...

Niklas ställde frågor och tog bilder

Brüce kokar till slut!

Julig kryddblandning till Ghost Dog

Lite julstämning med en stearin-gran

Ny och fin 24-liters kittel

5 kommentarer:

Niklas sa...

Hej

Jag är lite nyfiken på vad det är för kokplatta ni kör med på bilden?

/Niklas

Martin sa...

Det är en Cloer 6650. Tysk induktionsplatta. Vi beställde den från tyskland men det går även numera att köpa från Media Markt har jag hört.

Niklas sa...

Tackar för besöket jag fick göra. Och gör gärna om det snart igen, var riktigt trevligt och lärorikt. Gör gärna om det snart om ni har någon ny bryggning på G? Missade ju slutet på et hela.

/En annan Niklas

Larsa sa...

http://www-cache.daz3d.com/store/item_file/4595/image_medium.jpg

?

;P

Martin sa...

Nu blev det extra nördigt :)