fredag 22 oktober 2010

Maltes hembryggarfestival - Vi är ju faktiskt jävligt bra!

Ikväll var det då dags för Sällskapet Maltes hembryggarfestival. Som tidigare avslöjats här på bloggen ställde vi upp med två öl; APAn I'm on a boat och DIPAn I'm on a horse. Representanter för HBG2 var förutom mig Fredrik och Patrik, då övriga medlemmar befann sig på väldigt nordliga breddgrader (Stockholm och Luleå).

Vi träffades vid 1730 utanför Folkets hus i Limhamn för urpackning och uppackning vid vårt bord. Vi noterade direkt att grannbordet vart väldigt seriösa med doftprover av ingridienser, utsmyckning och choklad som tilltyg till deras lavendel- och vaniljkryddade porter. Vi själva var med spartanska med en duk, samt Martins fint förberedda infoblad.

Framåt 1830 började det fyllas på ordentligt i lokalen och vid 1845 var i stort sätt alla av de 108 anmälda deltagarna på plats, och Tomas Lindhof, ordförande i Malte tog plats på scenen för att inviga festivalen. På scen hade han sällskap av samtliga bryggare som berättade lite kort om sina alster. För oss var det Patrik som introducerade oss, och berättade lite om ölen. När presentationerna var klara tog i plats bakom vårt bord och började servera den anstormande folkmassan.Patrik och Fredrik förbereder inför kvällen


Först testade vi så klart själva våra brygder för att säkerställa kvaliteten, och våra egna betyg var väll överlag att doften från bägge var ytterst trevlig, men I'm on a boat var lite tunn i kroppen. I'm on a horse däremot var väldigt trevlig i både doft och smak.Fullt med folk kring vårt bord

Dessa omdömen delades, i alla fall till en början, även av besökarna. Dock så märkte vi efter hand att fler och fler föredrog APAn framför DIPAn. Men överlag så var betygen väldigt positiva för bägge ölen, och så sakteliga började vi hoppas på en pall-placering.

Efter en timmes öppnades buffén upp, och ruschen vid borden avtog, dels på grund av att matölen plockades fram. Trots det märkte vi att flera kom fram till oss och bad om påfyllning till maten.

Strax innan klockan 2200 var det så dags för prisutdelning. Vi hade väl ganska stora förhoppningar på en pall-placering, och glädjen var stor när Tomas från scenen lät meddela att I'm on a boat hade kammat hem tredjepriset, med runt 6,5 i medelbetyg. Jag tog mig upp på scenen för att ta emot priset, ett presentkort på Nya tröls. På andra plats kom en humlig porter från 7 bryggare(?), och sen var det dags för utdelandet av förstapriset. Då vi fått många positiva kommentarer på I'm on a horse, hade jag stora förhoppnigar och mycket riktigt, den vann första pris med runt 7,5 (har jag för mig) i snittbetyg. Priset där var ett presentkort på Bishops arms i Malmö, vilket ju inte är helt fel. Dessutom fick vi äran att brygga ölen till Maltes 20-års jubileum nästa år. Planering inför detta kommer antagligen påbörjas samtidigt som de vunna presentkorten utnyttjas.

Slutsatsen man kan dra av kvällen är att vi gör väldigt bra ök, det är riktigt jävla kul med hembryggarfestivaler och HBG2 kommer snart ses utnyttjandes kvällens priser i Malmö.

Vi skulle vilja tacka Tomas Lindohf och Malte för en väldigt trevlig kväll, alla hembryggare som ställde upp med väldigt trevliga öl, samt alla deltagare som var där, och som hade den goda smaken att gilla våra öl. Vi ses på SM 2011!

7 kommentarer:

Fredrik sa...

Grattis! Tyvärr kunde jag inte närvara, jag höll en provning i Ängelholm samma dag. :( Hoppas det finns lite smakprov kvar av båda ölen, jag är nyfiken :)

Fredrik K sa...

Glory days!

Martin sa...

Bra jobbat! Ska nog testa grejerna på Tisdag, det ska bli kul.

Alexi sa...

@Fredrik: Tackar! Det blev inte så mycket över till oss, men ett smakprov kan nog gå att få fram :)

Niklas sa...

Grattis för fan. Riktigt kul att det gick så bra. Och det är ni väl värda. Det var ju riktigt fina öl, då jag redan fått äran att prova dem.

Victoria sa...

Det där gjorde vi bra :D

Andreas Ågren sa...

Lite sent ute men... Grattis! :)