torsdag 1 april 2010

Fyllning - Bubka 6.15 & The Second Wave IPA

I lördags var det dags för sista SM-brygden att flyttas från jästunna till flaska. Efter två veckor i den 18-gradiga källaren bar vi upp tunnorna som i måndags blev torrhumlade. Bubkan fick 55g Amarillo och The Second Wave fick 55g Chinook.

Som vi tidigare märkt så är nackdelen med torrhumling att man blir av med en massa vätska och så även denna gång. Värst drabbad var dessvärre Bubkan och till slut blev det bara 16,5 liter som hamnade i flaskor vilka ska transporteras till SM.

Båda ölen hade jäst ut ordentligt och The Second Wave var närmast sitt estimerade FG på 1015 och landade på 1014. Bubkan hade explosionsjäst första dygnen och vi fick gå och fylla på vatten i jäsröret lite titt som tätt. FG hamnade på 1010 vilket var klart lägre än estimerade 1013.

Vi var lite oroliga över att The Second Wave skulle vara för mörk den hade en behagligt grumlig ljus bärnstensfärg och Bubkan likaså. För första gången bedömde vi volymen fel i en tunna vid fyllning. Det ledde till att vi hade nästan en halvliter TSW "över" så den drack vi upp och det är något som vi inte brukar göra. Det är inte ofta som det är så gott direkt ur tunnan men denna gången var det så.

Bubkan kändes inte alls speciellt rolig i början utan lite urvattnad och vi hade ett FG på runt 1007. Vi noterade att det hade varit lite vatten kvar i mätröret så det var bara att hälla ut och fylla på med mer. Nu var resultatet klart bättre både smakmässigt och FG-mässigt.

Till nästa bryggning ska vi experimentera mer med humlegivorna än att krångla till det med torrhumling. Då får vi mindre bekymmer och mer öl.

Bilder:
Tunnorna har burits upp från källaren.

Christian förberedde kapsylerna och missade med 1 för mycket. Imponerande.

En massa Chinook flyter på The Second Wave

En riktigt bra IPA blev det.

2 kommentarer:

Jonte sa...

Ser fram emot att prova på SM :)

Martin sa...

Vi med :)

Dock blir det nog test av båda sorterna nästa vecka. Men annars kommer Bubkan 6.15 likson Ingen Blonde AE vara ett visst mysterium för oss alla fram till SM :) Vi hoppas att det inte skiter sig.