måndag 19 april 2010

Inför-SM-provning

I söndags blev det till slut en liten provning av de öl som ska delta i SM nu till helgen. Efter mycket diskuterande om tid beslutades det med inte allt för mycket marginal att kl 13 var en bra tid.

Om vi inte har helt fel var det runt denna tidpunkt som domarna bör ha gjort sitt och då kunde det vara kul att göra en ögonblicksbild på hur vår öl var. Vi jämförde även brygderna för första gången mot typdefinitionerna vilket skulle bli intressant.

Vi inledde med den helt otestade Bubka 6.15, vår remake av förra årets sommar-ale, som förutom att delta i domartävlingen deltar i Folkets Val. Ett kraftigt skum infann sig i glasen och en behhaglig humledoft kändes. För klassen låg vi precis på gränsen med bitterheten, 40 IBU, men den låg riktigt bra i munnen och det var en välsmakande APA vi bryggt. Dock var det en del jästrester kvar vilket verkar blivit standard när vi torrhumlat. Vi tyckte att Bubka 6.15 passade rätt bra in i sin klassning och var nöjda med det.

Nästa brygd var Something Something Something Strong Ale. Detta är en öl som nästa helt och hållet är Humlegårdens fel, eller rättare sagt att deras Twitter-feed leder till spontanköp av bra råvaror, denna gång Motueka-humle och Rogue Pacman-jäst. Hur som helst har denna öl fått några månader på flaska och det vi alla noterade var hur klar den blivit. Lätt maltiga toner med choklad och en behaglig humling gjorde att denna öl föll väl in hos oss och även här passade typdefinitionen in rätt bra.

Wolharige Groen stod näst på tur och denna syrliga öl som väl är som en faux-lambic har fått en del av den sötma från kiwin vi förväntade oss trots syrligheten som finns där. Färgen har gröna toner som kommer från kiwin men den är samtidigt klar och ljus. Man kan ana kiwin i doften.

Den äldsta ölen för dagen var GoD Imperial Stout som lagrats 7,5 månader på flaska och nu har tydligare, runda kaffesmaker letat sig fram i den mörka vätskan. Fortfarande finns en behaglig beska och choklad framkommer i smaken. Kort och gott är detta fortfarande en bra brygd som vi anser verka följa typdefinitionen bra.

Sist men inte minst smakade vi på Ingen Blonde Anniversary Edition som nu fått några månader på sig. Doften hade tydliga stalltoner och vi var nog enade om att det var sådana dofter troligtvis ingefäran framhävde. Skummet var ordentligt och stabilt. Det var en värmande dryck som inte direkt skvallrade om sin relativt höga procenthalt och vi hoppas att denna brygd faller folk i smaken för Folkets Val.

Vi ses i Göteborg.

Bilder:
Bubka 6.15 - rätt riklig jästfällning och ett ordentligt skum.

Something Something Something Strong Ale - även här var det rätt bra med jäst i botten.

Wolharige Groen - rätt spännande brygd detta.

GoD Imperial Stout - SM-guld i flytande form ;)

Ingen Blonde Anniversary Edition - Favorit i repris

Inga kommentarer: