söndag 25 april 2010

SM i Hembryggd Öl 2010

För ca 26 timmar sedan avslutades SM i Hembryggd Öl där Drakens DIPA stod som slutlig vinnare. I ca 8 timmar innan dess var det fullt sjå med förberedelser och med evenemanget i sig för vår del.

Två bilar avgick runt 7.30 från Helsingborg med målet Göteborg och lite mer än två timmar senare stod vi utanför en av GLTKs hallar. Vi var hyfsat tidiga och kunde välja plats rätt fritt och placerade oss under en basketkorg i närheten av en hink och en rulle med torkpapper. Det visade senare att det var bra att ha torkpapper i närheten och tillsammans med några sista-minuten-inköp gjorde detta att SM inte blev en hel katastrof...

Bredvid oss på ena sidan hamnade två äldre herrar vars brygd Orre, en Brown Ale, tog tredje pris i domartävlingen och den var riktigt god. På andra sidan stod två välklädda män och serverade champagne-öl som även de fick pris för. Mest välklädd hos oss var Stefan som valde att inte ha sin snygga HBG2-tröja utan hade sin frack på sig. Han avvek tidigare och tog tåget tillbaka till Lund för Kårbal med Teknologkåren.

Lokalen SM ägde rum i var en tennishall som hade en rätt bra storlek och ljudnivån var inte för hög där inne vilket kan vara problem vid större evenemang. Dock fanns det inget vatten att dricka inne i lokalen, något vi vant oss vid på öl-festivaler, och det var tråkigt. Turligt nog fanns vatten i en trädgårds-slang ute vid flasksköljen.

När vi packat upp all utrustning och öl så satte sig Stefan, Fredrik och Victoria och klistrade etiketter på flaskorna. Martin och Christian åkte till hotellet tillsammans med våra vänner Håkan och Andreas i ena bilen för att checka in och parkera. När alla var samlade på GLTK var det dryga halvtimmen kvar till start och vi passade på att hälsa på några av de andra bryggarna på plats och prova varandras öl innan det kom mer folk. Vi fick möjligheten att testa den omtalade Death By Hops III och det var en god dricka det.

Under tillställningen turades vi om att stå vid bordet och att gå runt och provsmaka öl. Man kan kort konstatera att det finns många duktiga och innovativa hembryggare i Sverige. För att inte tråka ihjäl med beskrivningar av allt vi testade så kan vi dra några öl vi gillade - Orre, O'bouy, Gnoffs APA, Death By Hops III, Sjujävla porter, Saison De Glenn, Raga Hops, Bombay Lemonade, Little Island Pils... Ja, ni fattar, det fanns massa gott.

Vi fick under dagen en massa besökare allt från de som bara skulle smaka av lite snabbt och gå vidare till de som stannade kvar och pratade och väntade mellan bonusölssläppen (Something Something Something Strong Ale kl 14, Wolharige Groen kl 15 och GoD Imperial Stout kl 16). Många hade kommentarer och frågor och vissa kom med tips hur man ska undvika allt från för mycket jäst i flaskorna till torrhumlingsteknik. Vi hade längre diskussioner med ölbloggare, medlemmar från Wermländska Gambrinius Sällskapet, Charles Cassino från Monks Café, Svante Ekelin från Humlegårdens Ekolager och Benny Sundberg från Malmö Brygghus. Den sistnämnde påpekade vänligt men bestämt att det var utanför diskussion att vi skulle delta i Skånska Mästerskapen på Stockeboda Gård om tre veckor, oavsett ifall vi hade ny öl eller tillräckligt med öl. Deltagande diskuterar vi självklart nu...

Åter till valet av plats och dess egenskaper, eller det har mer med egenskapen hos vår Bubka 6.15. Då ölen torrhumlats har vi åter lyckats få med mer jäst i flaskorna än vi vill. Detta resulterade i att fyra flaskor tömde stora delar av sitt innehåll på bordet innan vi hann få ölen i karafferna. Dagen innan SM noterade jag tipset på SHBFs forum att det var smidigt att dekantera till karaff. Vi köpte två karaffer och det räddade mycket när ölen sprutade. Vi bad även Christian hitta en duk, så det såg snyggt ut. Duken tålde väta väldigt bra. Vi valde även att laminera alla våra bryggprotokoll/produktblad. Laminerade papper klarar väta mycket bättre än olaminerade papper.

När dagen var över var alla Bubka 6.15 slut, alla bonusöl (plus Christians nöd-öl) var slut och det var ytterst få flaskor kvar av Ingen Blonde. Backar och annan utrustning packades in i Fredriks bil och han begav sig hemåt Helsingborg. Vi andra begav oss till hotellet och hamnade därefter på Tre Små Rum för öl och mat innan det var dags för avslut.

Stort tack till alla som kom förbi vårt bord och smakade på vår öl och pratade. Vi hoppas ni hade lika kul som vi hade. Stort tack även till våra "homies" som faktiskt reste från Helsingborg och Oskarshamn för att testa vår (och andras) öl. Detta var riktigt kul och det gav mersmak. Ses i Stockholm 2011.

Bilder:
Samling vid bordet

Beer Drivel-Stefan hälsar på innan start

Priser i massor!

Om ca 6 timmar är mannen bakom bordet Svensk Mästare :)

Vårt lilla bord
Skål!

Sällskapet Gambrinius hade flera goda öl

Etiketter

Jessica Heidrich serverar sin goda lager

Det blev rätt många besökare till slut

Kommentar överflödig

När det släpptes bonus-öl var blev det kö

Martin fick rycka in då barinnehavaren behövde nyttja faciliteterna utomhus

4 kommentarer:

Stefan - Beer Drivel sa...

Tack för omnämnandet och tack för god öl. Har för mig att någon av er sprang över med lite Wolharige Groen under festivalen, vilket uppskattas :) Tyvärr hann jag inte prova så många öl på festivalen men jag hade så kul i båset att det inte gör något. Ser fram emot nästa festival.

Svante sa...

Tack Martin, Victoria och ni andra i Helsingborgs hembryggargille för goda öl och samtal. Det är alltid kul för mig som råvaruleverantör att med egna smaklökar uppleva hur väl bryggarna lyckas förädla malten och humlen! Att ni sedan bloggar så trevligt om det också gör det ju ännu bättre.

Martin sa...

Kul att det uppskattades. Vi får säga att det är ömsesidigt. Jag hittade för ett tag sen resultatlistorna från folkets val och det var kul att se att det vi gör verkar bra - vår Bubka 6.15 hamnade på en 5e plats i Folkets Val Klass 2, Överjäst Öl.

Det ska bli spännande att se var Ingen Blonde hamnar när klass 3 presenteras.

Anonym sa...

Tyckte själv att Bubka´n va bra.
Lade faktiskt en röst på den.
Ni slog mig med en placering.
Nu är det bara drygt 360 dagar kvar till nästa SM.
MVH Jan "SiggeiKil" Segerström