torsdag 29 april 2010

Då kör vi igen!

SM är som bekant avklarat med resultat över förväntan. Bubka 6.15 hamnade på 5:e plats i Folkets Val Överjäst Öl och Ingen Blonde Anniversary Edition på 14:e i Folkets Val Specialöl. Hur domarnas bedömningar var får vi med post inom en förhoppningsvis ej för avlägsen framtid.

Nu är det dock att återgå till det som är huvudpunkten på bloggen - ölbryggning! I kalendern har redan två nya händelser lagts till och de ligger nu rätt tätt inpå varandra. Nästa söndag ska Victoria, Christian och Martin (och kanske nån mer?) brygga en Barley Wine. De till SM medhavda flaskorna av Something Something Something Strong Ale fick positiv kritik av de som provade och när vi nämnde att utveckla den vidare till en Barley Wine var det positiva tongångar.

Då det är en väldigt trevlig öl i sig så kändes det som en lämplig bas att utgå ifrån när det diskuterades att brygga lite starkare. Vi har ett recept som filas lite på, speciellt med fokus på jästmängden. Efter att ha studerat både tabeller i How To Brew och använt oss av Mr Malty Pitching Rate Calculator verkar det peka åt att behövas ca 400 miljoner jästceller. En förkultur på ca fyra liter med två förpackningar Wyeast Activator hade givit detta men vår e-kolv rymmer bara två liter.

Just nu ser lösningen ut att bli att göra en förkultur på två liter med en förpackning jäst vilket kommer ge oss strax över 200 miljoner jästceller. Tillsätter vi sedan två till förpackningar jäst hamnar vi på ungeför de siffror vi behöver. Med jästid och lagring beräknar vi denna brygd vara redo tills minusgraderna härjar utomhus och man behöver något värmande.

Helgen efter detta är det Skånska Mästerskapen i Hembryggd öl. Dessvärre kommer vi inte att delta. Efter diskussioner och inventeringar så togs beslutet på grunderna att vi inte vill ställa upp med något som vi inte har tillräckligt mycket av eller som vi är helt nöjda med. Ölen primärt i fråga var Second Wave IPA som fick lite väl mycket jästsmak ansåg vi. Till nästa år kommer vi med största sannollikhet dyka upp, kanske med en uppdaterad version av just Second Wave IPA då det finns potential i den att bli riktigt bra.

En annan orsak till att vi inte anser oss ha möjlighet att delta i Stockeboda är att vi sedan tidigare planerat in vår midsommarölsbryggning då. Två öl ska bryggas, den ena är att försöka göra Peter Högströms InWit och just nu jobbar vi på att få fram Pomeransessens. Den andra brygden blir en weizenbock i stil med Brooklyner-Schneider Weisse/Schneider-Brooklyner Weisse. Vilken av versionerna vi siktar på att ugå ifrån får vi snart se. Det är dock veteöl som gäller i sommar!

3 kommentarer:

Fredrik K sa...

Angående jästen så spelar ju också jästens ålder in. Ett "gammal" jästpaket har ju färre livsdugliga celler än ett fräscht paket. Jag mekade som bekant en hel del med förkulturer senast när Bent Pale Ale bryggdes. Ett paket jäst bör räcka om den kultiveras upp i steg. Börja i tid! En bra guide finns ju på nämnda Mr Malty sidan http://www.mrmalty.com/pitching.php

Martin sa...

Mjo, jag räknade lite efter den sidan med. Att göra en 2-liters förkultur och sedan pitcha till en fräsch vört för vidare kultivering hade varit det optimala.

Frågan är bara vad man ska kultivera den andra med. Det får isf bli att rengöra en jästunna och kultivera i den. Kanske dags att utöka med en 5-liters e-kolv med?

Fredrik K sa...

Jag köpte en 5 liters cylinderformad livsmedelsgodkänd plastburk på ÖB för typ 30kr. Satte ett aluminiumfolie lite löst med ett gummiband runt för att täppa till. Bakterier kommer inte att ta sig in, de "klättrar" inte in under folien. Men det krävs att man är riktigt noga med hygienen när man kultiverar i steg.
Att pitcha i 2liter förkultur i en 20liters batch är inga problem. Har man mer än så så ska man nog fundera på att dekantera bort överflödig vört från förkulturen. Nu är jag ingen expert men har läst och lyssnat en del.