söndag 31 januari 2010

Ingen Blonde 2 - Done

Runt kl 17.30 var vi klara på lördagen med bryggningen. Det tog som sagt lång tid med uppvärmningen då vi tog av locket tidigt i uppvärmningsfasen. Vi funderar på att införskaffa någon form av doppvärmare som kan assistera vid just uppvärmningen. Kan vi kapa en 15 minuter på den hade det varit najs. Effektivitet är ju som sagt något som vi gillar.

Vi lakade ut 26 liter mot receptets 28.7 så efter kok hamnade vi strax över 22 liter mot planerade 25. Det är ändå siffror vi är nöjd med då det visar på konsekvens över de senaste gångernas bryggningar. Vi spikade vårt PBG på 1054 och sist ur tunnan hade vi 1018. Kokningen gav oss ett OG på 1068 vilket var mer än receptets 1061 men det klagar vi inte på.

Historiskt sett har vi haft mycket kraftig utjäsning på våra starkare öl. Förhoppningsvis kommer vi ha ett FG på runt 1015-1018 vilket ger en lagom mängd restsötma och samtidigt inte får för starkt öl. Vi hamnar då på 6.5-6.9% till skillnad från förra årets kraftpaket på 7.1%.

Ingefäran hoppas vi mer på nu då vi hade ingefära i bit och inte bara som pulver. Förhoppningsvis kommer den ge en angenäm doft och det som bubblade ur tunnan såhär dagen efter var mycket angenämt.

Bryggbilder:
Christian har öltvål! Doft av Guinness.

För att snabba på det hela hade malten vägts i förväg.

The number of the mäsk. Vi låg precis under de 67 vi siktade på.

Vi smakade den enda GoD Imperial Stout utan kaffe. God, men den "vanliga" är bättre.

Aktivt bryggande med NHL 10.

Patrik övervakar matchen.

Koket är snart klart och jästunnan är fylld med jodofor.

Den verkade rätt mörk för att vara en Blonde.

3 kommentarer:

Drutten sa...

Jag måste säga att ni har en ordentligt mörk jodoforlösnig. Hur har ni blandat den?

Alexi sa...

ca. 5 ml per 10 l om jag inte minns fel, dvs det som stod på flaskan. Dock så skedde det hela lite på frihand...

truongmuunghenhan sa...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

FadoExpress là một trong những công ty vận chuyển hàng hóa quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi đài loan uy tín, giá rẻ