onsdag 3 februari 2010

Fyllning - Wolharige Groen

I söndags var det dagen K, dvs. dags att tappa Wolharige Groen, vår "kiwilambic", på flaska.
Veckan innan hade vi lyft på locket och noterat att det var lite mögel på toppen av kiwin men då mögel inte kan leva i vätska så var vi lugna.

Det stora problemet var dock att inte få med det i flaskorna samt att inte skaka om för mycket i tunnan vid transporten. Lösningen på detta blev att inte flytta tunnan för mycket helt enkelt. För att göra detta så preparerade vi en tunna med sockerlag och bar ned i källaren där första överföringen fick ske.

En lucka i kiwins kant gjordes så vi kunde få ned häverten utan att få med extra fruktrester. Häverten hölls mot tunnans inre kan så vi kunde se den och dess position mellan kiwin och jästen. För att minska mängden kiwirester i ölet placerades en silduk över slangens mynning vilken fick agera som filter.

När vi fått ut 15 liter ansåg vi oss nöjda. Det var 18 liter i tunnan innan kiwin tillsattes och vi brukar alltid räkna bort ca en liter pga jästen och kiwin tog sin plats med. Filtreringen fungerade utmärkt och vi ska nog använda oss av denna metoden när vi t.ex. torrhumlat en öl.

Uppe i lägenheten mättes FG och provsmakades. Vi låg kvar på 1006 vilket borde innebära att volymprocenten ligger kvar på 5%. Dock vet vi inte ifall kiwin har jäst och tillsatt lite annat så vi ska skicka med en halvfylld flaska till vår lokala kemi-ingenjör Eva som vid mån av tid ska göra en analys av innehållet. Oavsett alkoholhalten är det nog 100% awesome.

Det som förut var en gul och syrlig lambic har fått klara gröna toner och blivit aningens sötare, vilket är nästan precis vad Caleb på Upland Brewing sa till oss i våras. Deras kiwilambic var enligt dem själva den sötaste lambic de gjort. En lättare doft av kiwi infann sig och det allmänna intrycket var att detta inte var helt fel.

Denna gång var första gången vi använde oss av flaskor med patentkork. Fem stycken sådana flaskor á 75cl och ca 35 st 33cl-flaskor modell vanlig och Oppigårds fylldes. Till SM 2010 ska vi skicka in 5 flaskor till domartävligen, troligtvis till klass 10F - Syrlig öl, Övriga klassiska syrliga öl. Två av de stora ska få följa med också men som nån form av "eventöl" eller liknande.

Bilder:
Silduk runt slangen.

Hävertpositionen var viktig.

Kiwirester i tunnan.

Inte helt gult längre!

Första användningen av flaskor med patentkork.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Hmm. Mögel kanske inte kan leva i vätska, men om det har gett ifrån sig otäcka toxiner till kiwin så kan väl det ha spridits vidare ner i ölen? Möjligt någon som den lokala kemiingenjören kan undersöka... :)

Unknown sa...

"Möjligt någon"? "Möjligen något".

Martin sa...

@Måns: Vi har såg inget sådant vid överföringarna och vid provsmakningen märktes inget sådan. Vi får hoppas att det inte är något vi märker när vi dricker men vem vet, kanske något som vi kan få reda på innan en flaska öppnas :)

Fredrik sa...

Verkar hur najs som helst.

Stefan - Beer Drivel sa...

Den här ölen låter ju ruskigt intressant. Hojta till om ni vill byta en flaska hembryggt. Jag kommer bl.a. att vara på SM i år med en DIPA och en honungs-choklad-porter. Alt att man kan få provsmaka på SM. Ska ni ställa upp med något i folkets val?

Martin sa...

@Ölsvamlarn: Planen är att nog ställa upp med en eller två till folkets val i SM. Sen funderar vi på att ta med några av våra övriga sorter utom tävlan, bl.a. just Wolharige Groen, for good measure liksom.

Stefan - Beer Drivel sa...

Intressant, vi syns då.